śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White
Mała Cukierenkaśmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White
Mała Cukierenkatwarogu z kostki 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru zwykłego 6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % sos truskawkowy: garść truskawek 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego cukier puder do osłodzenia według własnego smaku 1. Wszystkie składniki na ciasto roztrzepujemy bądź miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15-20 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy twaróg, który rozcieramy z cukrami
Gotowanie...to proste !Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam ten przepis lubi go robić w wersji wiśniowej i marakui. Polecam… Porcelana
Mała Cukierenkajeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu) - truskawki (można oczywiście zrobić z innymi owocami) Przygotowanie: 1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna wstaw ją do lodówki, żeby delikatnie się ścięła w czasie, gdy będziesz piec ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Do białek dodaj szczyptę soli(...)pieczenia, następnie z powrotem włóż do blaszki. Łyżeczką rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta wodę z cytryną. Jeśli nie nasączysz ciasta będzie suche. 8. Rozprowadź równomiernie bitą śmietanę na całej powierzchni biszkoptu. Ułóż pokrojone na pół truskawki lub inne owoce. Na wierzch wylej galaretkę, aby nie spłynęła na boki musi być już dosyć sztywna. 9. Wstaw na kilka
Kraina Tysiąca SmakówTruskawkowa chmurka z kremem z mascarpone i wafelków Składniki Ciasto 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego) 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Galaretka 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 450 g mrożonych truskawek Krem 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej(...)cappuccino Beza 5 białek 150 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej Sposób przygotowania Galaretka Wodę zagotowujemy, we wrzątku rozpuszczamy galaretki. Truskawki rozmrażamy i odsączamy z soku. Dodajemy do zimnej galaretki. Odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Ciasto Składniki ciasta zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Krem Śmietanę ubijać z cukrem. Jak śmietana
Mieszam w Garnkużółtka na krem: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 200 g mrożonych owoców (użyłam malin i truskawek) galaretka truskawkowa 50 g deserowej czekolady łyżka mleka masło i mąka do foremki Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę (lub w zamrażalniku 30 minut). Foremkę wysmarować masłem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 porcja budyniu czekoladowego truskawki Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy
Chocolate Muffin Blogzawsze jedliśmy na podwieczorek drożdżowe z owcami. Porzeczki, truskawki czy agrest świetnie się nadają do drożdżowych wypieków, stąd chcę się dzisiaj z wami podzielić przepisem na drożdżówki z porzeczkami. Bardzo lubię drożdżowe jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Drożdżówki z porzeczkami są wyjątkowe, ponieważ długo zachowują świeżość. Jest w nich sporo żółtek. Ciasto(...)jest dosyć luźne, na tyle, aby można było uformować drożdżówki. Przepis na drożdżówki jest prosty, a zamiast porzeczek można użyć inne owoce. Jeśli jeszcze załapiecie się na truskawki to polecam drożdżówki z truskawkami . Podobne do drożdżówek brioszki piekę często ze śliwkami, na które sezon powoli się zaczyna. Drożdżowe zawsze kojarzy mi się z wakacjami. Lubię piec na drożdżach, choć przyznam
codojedzeniaNajprostsze i najszybsze ciasto czekoladowe, bez miksera, bez dodatku mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne domowe ciasto z kilku podstawowych składników. Polecam wystudzone ciasto polać domową polewą czekoladową. Do ciasta czekoladowego możesz dodać bakalie: tarte orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę.. Ciasto czekoladowe smakować będzie także z kruszonką. To puszyste, bardzo smaczne ciasto, idealne do popołudniowej kawy, kubka kakao(...)wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Ciasto jest dość gęste. Porada. Formę na ciasto wysmaruj olejem lub masłem i wtedy przyklej papier do pieczenia, łatwiej się przyklei. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po 35 minutach pieczenia można sprawdzić czy patyczek wychodzi całkowicie suchy. Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, studzę
Zasmakuj Kuchniśrednie jabłka 1 jajko szczypta soli do dekoracji oraz dosłodzenia cukier puder Oczywiście zamiast jabłek możesz dodać inne ulubione owoce takie jak: rabarbar truskawki maliny banany jagody lub borówki Sposób wykonania racuchów z piekarnika. Ciasto na racuchy z piekarnika jest przede wszystkim identyczne jak na tradycyjne racuchy drożdżowe. W składnikach na ciasto nie ma cukru, pomijając oczywiście 1 łyżeczkę
Ania gotujemigdałowym i rabarbarem Deser tylko dosłodził już i tak bardzo „słodki” dzień. Ciasto (znakomite, kruche , idealne) i krem migdałowy, przygotowaliśmy wcześniej, ponieważ wymagałY schłodzenia. Ciasto zostało podpieczone, następnie nałożyliśmy kolejno krem, podsmażony rabarbar i świeże truskawki. Jeszcze raz do pieca i po 30 min, zajadaliśmy z dodatkiem pistacji, śmietanki i musu rabarbarowego. Tarta była pyszna, chociaż David polecał ją jeść
Moniki Smakołykiwięc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego W naczyniu umieścić miękkie
Fiołkowe Talerzereszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą truskawkową, a na niej rozsmarowujemy masę kawową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia. Smacznego #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Artykuł Makowa delicja pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeWspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką . Tym razem - drożdżówki z rabarbarem. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli
babka w formiezłączając na przemian kromki ciemnego i jasnego ciasta aż do wykończenia składników. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, nieco przestudzić i polać gotowe ciasto. Kroić po skosie przez 3 placki. a na działce posadzone truskawki i porzeczki:) Artykuł Metrowiec pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaCiasto ze śliwkami Szarlotka "sypana" Ciemny placek z jabłkami Tarta z truskawkami Kruchy z jabłkami Kruchy z rabarbarem
Biały fartuszekosobnej misce, tak samo postąpić z mokrymi. Następnie dodać mokre do suchych i dokładnie wymieszać do momentu połączenia składników. Na koniec dodać truskawki(pokroione w kostkę) ponownie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 st. Ciasto nakladać do silikonowych papilotek, włożyć do piekarnika i piec około 25 min. Smacznego
Smaki Nataliiczekolady i słodkiego czekoladowego budyniu 11.Sernik japoński – ciasto sernikowe z 3 składników: jajek, twarożku i białej czekolady, jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. 12. Sernik bez pieczenia – bez pieczenia z truskawkami jest w stylu domku Baby Jagi , ale do jego przygotowania wykorzystałam serki smakowe, które można zastąpić twarogiem wymieszanym z cukrem pudrem i wanilią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoniec dodać zimną galaretkę. Dodatkowo: - 1 opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą czekoladą. * biszkopty można maczać w galaretce i dopiero wykładać nimi blaszkę - nie wypłyną wtedy na wierzch masy serowej ( jak u mnie
kawawszklancecukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut
Mania Wypiekaniaprzykryć masą z czekoladą.Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy z ajerkoniaku na górze ciasta.)Tortownicę zabezpieczyć folią i wstawić do zamrażalnika. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDziś jest Dzień Dziecka. Chciałam zaproponować jakiś deser, coś słodkiego dla małych łapek, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że pierogi z truskawkami, które pochwalił nawet mój mąż (raz - że na słodko, dwa - ciasto wymyślne), będą idealne. Czytaj więcej
bistro mamarozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej i nam ciacho, z sezonowym rabarbarem i kilkoma mrożonymi truskawkami. Przepis znalazłam na blogu Yummy Lifestyle. Zmian prawie nie wprowadziłam. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu. Wilgotne, puszyste, bardzo smaczne zarazem. Polecam
Dzieje kuchennej Wiewiórytruskawkowy czas. Praktycznie wszystko co robię do po łasowania jest z truskawkami. Sobota też minęła mi pod znakiem tego owocu. Dżemy, kompot, ciasto. Kończy się ich czas więc trzeba wykorzystać każdą malutką czerwoną truskaweczkę :) Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smakowite. Troszkę jak crumble ale bardziej kruche. Przepis podpatrzony u Ilki. Krucha Owsiana Krajanka
Dzieje kuchennej Wiewiórykostka masła 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dowolne powidło lub twardy dżem (u mnie powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i konfitura z płatków róży) Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. 2. Powidło lub dżem mieszamy z niewielką ilością
Kuchnia domowa Anismaczne i słodziutkie! Składniki: 5 szkl. mąki 1 l kefiru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody Dżem Łowicz Aronia Dżem Łowicz Kiwi Dżem Łowicz Truskawka Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać kefir (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec
Czarnawisienkapiana nie opadła. Przelałam do foremki o średnicy 23 cm. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni C około 30- 40 min. , sprawdzać patyczkiem. Ciasto dla mnie było trochę za suche, dlatego przełożyłam je dżemem truskawkowym. Najlepsze po dwóch dniach... Można spokojnie upiec w Wielki Piątek - na Wielkanoc będzie w sam raz :) Inspiracja "Słodkie Przyjemności
Proste Potrawy