Dziś zapraszam na gofry. Jest to podstawowy, najlepszy przepis na gofry klasyczne - bez udziwnień i dodatków w cieście. Lekkie, chrupiące gofry, które będą doskonałą podstawą do dalszych połączeń smakowych. Można je podać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z owocami albo dżemem albo z czekoladą. Możliwości jest wiele. Zapraszam Gofry klasyczne Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 1/4 szklaki oleju Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek- białka przełożyć do metalowej lub szklanej miski, żółtka do większej miski w której będziemy robić ciasto. Białka ubić na pianę W 3 misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Do żółtek dodać cukier, zmiksować, dodać olej, wodę i mleko i miksować na wolnych obrotach. Przesypać mąkę
Smaczny zeszytsię zastanawiałam czy dodać ten przepis. Omlet to nie sztuka. Uznałam jedna, że warto podzielić się z Wami przepisem na omlet idealny. Możecie go podać z ulubioną konfiturą czy owocami. Jest idealny, puszysty. Spróbujcie ! Składniki (1 duży omlet): 4 jajka sól 1 łyżka mąki serek waniliowy borówki olej roślinny do smażenia Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Biała ubij(...)wymieszaj białka z żółtkami i mąką. Na dużej patelni rozgrzej 1 – 2 łyżki oleju roślinnego. Wylej ostrożnie ciasto i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawaj z ulubionymi składnikami. Ja lubię rozsmarować serek waniliowy i dodać ulubione owoce
Moja pasja smakuwłożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyń: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła(...)łyżeczki żelatyny Owoce wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić. Na podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce budyń (nie przekładamy całego od razu i nie rozsmarowujemy). Na wierzch ścieramy pozostałą część zmrożonego ciasta. Całość pieczemy ok 45-50 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimożna otworzyć w biegu drzwiczki, wsunąć błyskawicznie ciasto...i uciec na około 40 minut... Potem wyłączyć piekarnik, wyciągnąć ciasto i uciec....poczekać aż sobie wystygnie... składniki Używam szklanki 250 ml szklanka brązowego cukru u mnie DIAMANT 4 jaja półtorej szklanki mąki pół kostki dobrej margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia owoce- mogą być jabłka, owoce leśne, brzoskwinie
Z Kuchni Do KuchniKeks to właściwie klasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki(...)Dodaję następnie sól i dżem i mieszam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę posypuję płatkami migdałów. Keks migdałowy piekę w 170 stopniach około 65-75 minut, aż migdały i ciasto mocno
Słodki sentymentKeks to właściwie klasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki(...)Dodaję następnie sól i dżem i mieszam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę posypuję płatkami migdałów. Keks migdałowy piekę w 170 stopniach około 65-75 minut, aż migdały i ciasto mocno
Słodki sentymentnajlepiej niegazowana. Od czasu do czasu możemy się też schłodzić czymś bardziej przyjemnych, jak chociażby lodami Te domowe będą najlepsze. Od nas zależy jak słodkie powstaną i jakich owoców użyjemy. Ja tym razem postawiłam na truskawki bo jak wiadomo sezon w pełni. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)przygotowując lody. Jak widać po przepisie nie dodałam do lodów cukru. Osobiście nie jestem fanem przesłodzonych deserów. Tyczy się to ciast, ciasteczek, lodów. Truskawki, których użyłam były bardzo słodkie same w sobie. Dodanie cukru zaburzyłoby tę naturalną słodycz owoców. Lody wykonane w ten sposób są zdecydowanie bardziej smaczne i naturalne w smaku. Użyłam syropu z Agawy ale można także
mecookslato. W sumie przygotowuje się ją szybko i prosto. Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych owoców. Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche ciasto: 125 g maki pszennej szczypta soli 1 żółtko 75 g zimnego masła 30 g cukru pudru
Kulinarne przygody Gatityurozmaicić. Użyłam suszonych brzoskwiń, ale jeśli ich nie macie możecie dodać inne owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować.Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki pieczonej dyni 2 łyżki brązowego
Kulinarne przygody Gatitydużym ogniu). Żeby placuszki nie połamały się przy przekręcaniu można je złapać od góry i od dołu silikonowymi łopatkami. Podajemy z owocami, konfiturami, polane miodem czy tak jak lubicie. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na pieczarki w cieście
Marder&Marder ManufacturePrzepis na orange curd , czyli pomarańczowy krem do kremów, lodów, owoców i deserów. Do wszelkiego rodzaju pieczywa, naleśników i chałki. Babeczek i tart, biszkoptów i pierników, ciast, ciasteczek i bez. Jak zrobić taki pomarańczowy krem orange curd pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi filmami
RITA food channelczego czasu ich receptura troszkę się zmieniła Aktualnie istnieje wiele wersji tych słodkości: z rodzynkami inne z orzeszkami pinii lub suszonymi owocami, a nawet z budyniem lub czekoladą. La schiacciata fiorentina We Florencji nie ma karnawału bez ciasta, które nazywa się schiacciata . Starożytna receptura tej miękkiej toskańskiej specjalności jest wynikiem ubogiej i prostej kuchni, która wykorzystała niewiele dostępnych składników
365 dni dookoła kuchniCrème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem* Przepyszny spalony deser podany z winnymi śliwkami i rozmarynem. Dlaczego spalony? Ponieważ “Crème Brûlée” w dosłownym tłumaczeniu
Tajemnice SmakuCiasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który
Kuchnia MagdaLeny