Ciasto truskawkowe z bezami bez pieczenia to wyśmienity deser dla amatorów słodkich smaków. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg serka homogenizowanego waniliowego ( typu Danio) 200 g truskawek 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki żelatyny(...)całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. W tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową układamy biszkopty jeden obok drugiego. Na biszkopty wlewamy masę serową i starannie ją rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki. Przed podaniem na masie serowej układamy połamane bezy a wierzch dekorujemy
Smakowite Danianadają mu orzeźwiający cytrusowy posmak. Najlepiej podawać go ze świeżymi owocami, konfiturą lub musem – razem stworzą idealną kompozycję. Sernik tego typu jest niezwykle popularny w Japonii – w tym kraju nie używa się dużo nabiału, a serniki są wysokie, puszyste, wilgotne i mało słodkie. Ważne jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej – to ona pozwala zachować mu wilgotność(...)mleka (pół szklanki) 125 g cukru pudru (1 szklanka) skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki / skrobi ziemniaczanej do podania: owoce, konfitura lub mus owocowy Do garnka wrzucamy masło, twarożek Mój Ulubiony oraz dolewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być lekko ciepła
Poezja smakuekspresowe. Słodki rarytas, któremu nie da się oprzeć ;) MINI BEZA PAVLOVA Z OWOCAMI- przepis tutaj Pyszny deser z owocami, który zarówno smakiem jak i wyglądem zachwyci każdego. Beza Pavlova, bo o niej mowa, jednak dziś w wersji mini. Chrupiąca beza pełna kremu śmietanowego, owoców a na wierzchu polana Variegato o smaku malinowym. Idealny deserek na ciepłe(...)ciasto malinowa chmurka , więc Was na deserki inspirowane tym właśnie ciastem. Kruche, pokruszone ciastka, maliny, galaretka, śmietana, bezy i płatki migdałów. Deser, który skusi każdego nie tylko swoim smakiem ale i wyglądem. Łatwy i szybki do zrobienia. Polecam :) DESER BANOFFEE, CZYLI DESER Z MASCARPONE, TOFFI, CIASTKAMI I BANANAMI- przepis tutaj Deser ten powstał na podstawie znanego ciasta
Zrób to smaczniemasło, mleko. Wymieszać mikserem na gładką jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, Rozgrzać gofrownicę. Chochlą nakładać ciasto, Gofry piec około 5-7 minut (czas zależny jest od mocy gofrownicy) do uzyskania złotego koloru, Przygotować krem: wymieszać razem jogurt, kakao i cukier, Gofry podawać polane kremem czekoladowym, z dodatkiem owoców i odrobinką dżemu. Nadmiar gofrów można zamrozić. Artykuł
tyfranboxupodobań 1 duże jajko kilka kropel ekstarktu waniliowego szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: świeże owoce miód lub syrop klonowy do polania olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: 1) Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz resztę składników i dokładnie wymieszać (zacząć od 3 łyżek płatków jaglanych, jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodać jeszcze jedną). 2) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego
Fitsweet.meupodobań 1 duże jajko kilka kropel ekstarktu waniliowego szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: świeże owoce miód lub syrop klonowy do polania olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: 1) Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz resztę składników i dokładnie wymieszać (zacząć od 3 łyżek płatków jaglanych, jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodać jeszcze jedną). 2) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego
Fitsweet.meKeks, babka nadziana bakaliami, pachnąca skórką pomarańczową i suszonymi owocami. Pyszny deser nie tylko od święta. Znika szybko z talerzyka. Koniecznie ją upiecz i spraw radość najbliższym! :) 25 dag mąki 15 dag cukru 1 duża łyżka cukru z wanilią 25 dag masła lub dobrej margaryny ( temp.pokojowa) 5 jajek (L) 2-3 łyżki alkoholu ( wódka(...)Kasię ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaję po jednym całym jajku, dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie. Masę mieszam, jest bardzo gęsta. Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Piekę 1 godzinę w 180 st C. Na zimny keks wylewam
Takie tam pichcenieDziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione. Kruche ciasto: 5 żółtek 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru(...)kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny spora garść orzechów włoskich pół łyżeczki cynamonu Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut
Czerwień i błękitDostałam od mamy słoiki ze smażonymi pigwami i pomyślałam ,że zrobię zdrowe ciasto a jak zdrowe to ze zdrowymi dodatkami typu otręby ,płatki owsiane ,ciemny cukier i cynamon :) I wyszło ....pachnące cynamonem , kwaskowo - słodkie ....pyszniutkie :) oczywiście można pigwę zastąpić innymi owocami ale ja akurat mam ich sporo :) Składniki : - 300 g mąki krupczatki - 100 g otrąb pszennych(...)zmielone ) - 50 g płatków owsianych błyskawicznych ( zmielone ) - 250 g masła - 3 do 5 dużych łyżek śmietany 18 % (zależy od konsystencji ciasta ) - 150 g ciemnego cukru - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 4 żółtka - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo : - słoik smażonej pigwy 300 g - słoik smażonych jabłek 400 g Sposób wykonania : wszystkie składniki na ciasto zagnieść
Wypieki Renenajmniej godzinę, dzięki czemu łatwiej będzie się rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec
sama złodyczbardzo smaczne. Ciasto nie straciło nic a nic....wyszło pyszne,wilgotne i bardzo wciągające. W takiej wersji chodziło za mną od dawna- pamiętam jak wracałam ze szkoły ( chodziłam wtedy do liceum) na pieszo,uwielbiałam to mimo,że trochę przystanków było do przejścia.Po drodze mijałam budkę,w której kupowałam duży drożdżowy wieniec z owocami,serem,kruszonką i lukrem - smak(...)umiarem. Dobra,rozpisałam się,ale jakoś na wspomnienia mnie wzięło. Zapraszam po przepis,może skusicie się na majowy weekend zrobicie: Blaszka 20x30 cm ( może być większa) Ciasto drożdżowe: 3,5 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru + 2 łyżki do drożdży 1 szkl mleka szczypta soli 50 g masła 50 g świeżych drożdży cukier waniliowy
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 2 kubeczki skyru naturalnego 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego 1/3 melona 1/2 papai 2-3 łyżki chia 20 g żelatyny + 1/2 szklanki mleka 2-3
czarrna od kuchniminut do złotego koloru . Jabłka obrać ,pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców. Cukier zmieszać z pektyną i dodać do ciepłych jabłek,wymieszać do połączenia . Dodać sok z cytryny i pocięte skórki pomarańczy,dodać łyżkę tymianku . Na przestudzone ciasto wsypać kaszę mannę , na to wyłożyć nadzienie jabłkowe. Całość przykryć reszta ciasta tworząc kratkę . Posmarować
mojej kuchniminut do złotego koloru . Jabłka obrać ,pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców. Cukier zmieszać z pektyną i dodać do ciepłych jabłek,wymieszać do połączenia . Dodać sok z cytryny i pocięte skórki pomarańczy,dodać łyżkę tymianku . Na przestudzone ciasto wsypać kaszę mannę , na to wyłożyć nadzienie jabłkowe. Całość przykryć reszta ciasta tworząc kratkę . Posmarować
w mojej kuchni