Sezon truskawkowy niestety jest krótki, warto więc zamknąć trochę lata w słoiku żeby zimną móc delektować się smakiem tych owoców. Wiadomo, to nie to samo ale takie truskawki z kompotu świetnie sprawdzą się do ciasta lub jako dodatek do deserów. *ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam limetkowej) banan garść borówek amerykańskich
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodkiej odsłonie. Kasza gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie mąki gryczanej, naleśniki czy puddingi. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji 1:1, ale równie dobrze możesz użyć rodzynek, moreli, fig, a nawet suszonych
Roślinna - blog wegańskiGruszki w syropie to moja kolejna propozycja na zamknięcie owoców w słoiku.Na zimę będzie jak znalazł.Możemy je wykorzystać zarówno do wszelkiego rodzaju ciast jak również sałatek.My uwielbiamy sobie otworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu. Składniki: 3kg gruszek twardych 1kg cukru 1,5 litra wody 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki
Niespełnione zdolności kulinarneskrobi są bardziej czułe na zmiany temperatury podczas pieczenia i może się zrobić zakalec, a ciasto osiądzie. Tak, to jest takie ciasto jak lubię –zwarte ale lekkie, delikatne i puszyste. Możecie użyć do niego każdych wybranych owoców – np. truskawek, jagód, porzeczek, borówek amerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu
Karo in the Kitchencytryny kieliszek likieru mandarynkowego ( szczęśliwie posiadam prosto z Sycylii:):) lub pomarańczowego/ lub spirytus 5 kostek cukru trzcinowego Przygotowujemy ciasto i smażymy maleńkie, cieniutkie naleśniczki. Masło roztapiamy w rondelku, wlewamy do niego sok z owoców oraz dodajemy skórki z owoców. następnie dodajemy cukier trzcinowy. Wlewamy likier i odparowujemy aż sos stanie się w lepki (czas
AZgotuj!wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15 minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców 1 kg cukru 1. Wiśnie drylujemy, zasypujemy w duzym rondlu cukrem i odstawiamy na 10-12 godzin, nie mieszamy
Apetyczna babeczkamyjemy i osuszamy oraz robimy kruszonkę (na kruszonkę zagniatamy wszystkie składniki widelcem). Tarte wyciągamy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy cukrem (ilość cukru zależy od tego jak bardzo mamy cierpkie owoce). Na owoce dajemy ubitą pianę z białek i wierzch posypujemy kruszonką. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze
Kuchenne WariacjeSezon konfiturowy w pełni dlatego postanowiłam przygotować etykiety na słoiki z pysznymi owocami. Zaprojektowałam 11 etykiet na przetwory z jagód, śliwek, agrestu, wiśni, truskawek, porzeczki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajedno po drugim, miksując. Wolnym strumieniem wlać olej. Zmiksować. Na koniec dodawać mąkę, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiRabarbar – mniam, mniam Już niedługo przepis na ciasto z rabarbarem:) Bardzo lubię rabarbar i nigdy nie mogę się doczekać kiedy pojawi się na targu a
Kuchenne Wariacje~gryczane placki z jabłkiem (w cieście), podane z resztą jabłka i masłem orzechowym~ Ale ja dawno placków nie jadłam... ;) Wracamy do szkoły... Nie mam wcale ochoty
breakfast of dreamsKolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na
Moje Kuchenne RewelacjeDziś pełna improwizacja. Miały być naleśniki z owocami, a powstał warstwowy, przekładany torcik. Smakuje na ciepło i na zimno :) Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka
Tradycyjna Kuchnia