ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:895/1704)

Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 159

smak nie przytłacza, kakao nie dominuje, przez co idealnie nadają się do tworzenia nowych, wysublimowanych połączeń. Ja czasami dodaję pokrojoną w kostkę czekoladę lub skórkę pomarańczową, łyżeczkę powideł lub owoce. Czasami je dekoruję, dając upust swej wyobraźni, ale dziś były saute!      Nie doczekały nawet do obiadu ;-) Składniki na muffinki czekoladowe- przepis podstawowy w zależności od wybranych(...)widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego

Rozpustne gotowanie
Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana 372

zwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej użyłam wiśni. Była smaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana(...)jednym jajku i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy drożdże. Ciasto zrobi się luźniejsze. Dosypujemy stopniowo resztę mąki i mieszamy – konieczne łyżką bo ciasto jest gorące (tutaj mieszanie jest już dość ciężkie, więc przyda się męska ręka). Nakrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto mieszamy przez chwilę – już można ręką (oprószoną mąką

Poezja smaku
Dutch baby – grzeszne śniadanie 112

szans, żeby zepsuć to danie. Wystarczy zmiksować składniki (co zajmuje 10 sekund), rozgrzać piekarnik, wylać ciasto na gorącą patelnię, odczekać 20-25 minut i naleśnik gotowy. Można go zjeść tylko z posypką z cukru pudru, ale doskonale smakuje też z owocami (także mrożonymi) i innymi cukierniczym dodatkami. Dutch baby warto spróbować również w wytrawnej wersji, z parmezanem i ziołami(...)roztopionym, nie zrumienionym maśle niż na spalonym Krok 4 Kiedy masło się lekko przyrumieni, wyciągamy rondel z pieca i wylewamy na środek naczynia ciasto naleśnikowe. Wstawiamy naczynie z powrotem do pieca na 20-25 minut. Ciasto będzie najpierw płaskie jak placek, a potem zacznie się wspinać po brzegach, tworząc imponującą koronę. Efektowny wygląd jest krótkotrwały i wyrośnięte boki zaczną opadać

Niedzielny kucharz
Niedzielne śniadanie: Dutch baby 139

szans, żeby zepsuć to danie. Wystarczy zmiksować składniki (co zajmuje 10 sekund), rozgrzać piekarnik, wylać ciasto na gorącą patelnię, odczekać 20-25 minut i naleśnik gotowy. Można go zjeść tylko z posypką z cukru pudru, ale doskonale smakuje też z owocami (także mrożonymi) i innymi cukierniczym dodatkami. Dutch baby warto spróbować również w wytrawnej wersji, z parmezanem i ziołami(...)roztopionym, nie zrumienionym maśle niż na spalonym Krok 4 Kiedy masło się lekko przyrumieni, wyciągamy rondel z pieca i wylewamy na środek naczynia ciasto naleśnikowe. Wstawiamy naczynie z powrotem do pieca na 20-25 minut. Ciasto będzie najpierw płaskie jak placek, a potem zacznie się wspinać po brzegach, tworząc imponującą koronę. Efektowny wygląd jest krótkotrwały i wyrośnięte boki zaczną opadać

Niedzielny kucharz
Dutch baby – grzeszne śniadanie 145

szans, żeby zepsuć to danie. Wystarczy zmiksować składniki (co zajmuje 10 sekund), rozgrzać piekarnik, wylać ciasto na gorącą patelnię, odczekać 20-25 minut i naleśnik gotowy. Można go zjeść tylko z posypką z cukru pudru, ale doskonale smakuje też z owocami (także mrożonymi) i innymi cukierniczym dodatkami. Dutch baby warto spróbować również w wytrawnej wersji, z parmezanem i ziołami(...)roztopionym, nie zrumienionym maśle niż na spalonym Krok 4 Kiedy masło się lekko przyrumieni, wyciągamy rondel z pieca i wylewamy na środek naczynia ciasto naleśnikowe. Wstawiamy naczynie z powrotem do pieca na 20-25 minut. Ciasto będzie najpierw płaskie jak placek, a potem zacznie się wspinać po brzegach, tworząc imponującą koronę. Efektowny wygląd jest krótkotrwały i wyrośnięte boki zaczną opadać

Niedzielny kucharz
Bardzo kolorowe ravioli z ricottą, szafranem i cytryną. 114

komponuje się zieleń i jaka potrawa w związku z tym przychodzi nam na myśl? Hmmm...  Składniki: 1. Ciasto: 200g semola rimacinata (podwójnie mielona mąka z pszenicy durum) 100g ciepłej wody szczypta soli 5g sproszkowanej spiruliny (opcjonalnie, jako barwnik do ciasta) 2. Nadzienie: 300g ricotty (najlepiej owczej) 2 żółtka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej (ze zwykłej(...)namoczonego 1 łyżce ciepłej wody) 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (z niewoskowanych, ekologicznych owoców) szczypta soli 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej garść liści bazylii sól i pieprz do smaku oliwa opcjonalnie, starty Parmezan Wykonanie: zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny; wymieszać wszystkie składniki nadzienia

Pasta Po Polsku
Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM 232

mrożonych produktów, a także próbować zmielić w wyciskarce ziarna, suche nasiona roślin strączkowych czy owoce wraz z dużymi, twardymi pestkami. Pulpa, czyli resztki wychodzące z wyciskarki, jest prawie sucha. Ale to nie oznacza, że bezużyteczna. Możecie przygotować z niej kotlety, muffiny, ciasto (np. marchewkowe) albo….maseczkę. Wszystko zależy od Waszej fantazji Wyciskarka wyposażona jest w funkcję revers. Polega

Powiedz dietom nie
Leśny mech z nutką cytryny 160

ubitej śmietany cienką stróżką wlewać delikatnie tężejąca galaretkę nadal miksując. Wyjąć ciasto. Przestudzić i przekroić na wysokości 2/3. Górną część pokruszyć w miseczce, a na dolną wyłożyć masę. Przysypać okruszkami i delikatnie przydusić, aby trzymały się masy śmietankowej. Udekorować owocem granatu lub dowolnymi niewielkimi owocami wedle uznania. Smacznego

ChilliJemy
Sernik z czereśniami 322

strzał w dziesiątkę, bo efekt końcowy zachwycił zarówno wyglądem, jak i smakiem.Do przygotowania sernika warto wybrać mocno czerwone owoce, które będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik z czereśniamiSkładniki:ciasto 120g mąki pszennej70g masła40g cukru pudru1 żółtko masa serowa450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka120g kwaśnej śmietany(...)Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier oraz zimne masło, składniki posiekać razem, na koniec dodać żółtko i wszystko krótko zagnieść na gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta- ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni- po upieczeniu ostudzić- składniki

Smakołyki Bereniki
Mars 481

Mega słodkie ciasto bez pieczenia! Tylko dla prawdziwych fanatyków słodkości Proponuję tę słodycz przełamać truskawkami bądź malinami:) nam dzięki dodatkom owoców udało się je zjeść foremka o średnicy 20 cm 40 minut spód: 200 g batonów MARS 40 g masła mleczna masa: 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru niepełne 2 szklanki mleka w proszku 100 g masła dodatkowo(...)powstały grudki. Wylać masę na schłodzony spód. Ponownie włożyć na kwadrans do lodówki. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać pod koniec śmietanę kremówkę. Rozprowadzić na cieście. W polewie umieścić pokrojone truskawki oraz pokrojone batoniki

Ania i Marcin gotują
Tort z malinowym musem i marakują 242

prezentu. Oczywiście ja bardzo chętnie na to przystałam. Wypiekać to ja bardzo lubię, ale gorzej z jedzeniem tych wszystkich słodkości. Bardzo się cieszę, kiedy mogę się podzielić przepisem i ciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort(...)Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki. Ugotuj curd. Owoce marakui przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj cukier. Lekko podgrzej

codojedzenia
Orkiszowe naleśniki z jogurtem migdałowym i owocami 167

smażenia 100 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu migdały w płatkach drobno posiekane kilka kropel esencji migdałowej owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek ewentualnie cukier puder do posypania Jaja, mąkę, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, jeśli jest taka potrzeba należy dodać odrobinę więcej wody gazowanej lub mleka. Rozgrzewamy patelnię(...)następnie nakładamy porcję ciasta (w zależności od wielkości patelni) i smażymy po minucie z każdej strony, aż naleśniki będą miały złoty kolor. Jogurt naturalny mieszamy z miodem, posiekanymi migdałami oraz esencją migdałową. Każdego naleśnika smarujemy łyżką tak przygotowanego jogurtu a następnie zwijamy w rulonik i kroimy w 1,5 cm kawałki. Układamy na talerzu. Owoce myjemy, te większe kroimy

Mango Papaja
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 259

ciasto dodając do niego 1 - 2 łyżek lodowatej wody lub bardzo zimnego białka; jeżeli ciasto nie jest jeszcze gotowe (w środku jest niedopieczone, a wierzch zaczyna się mocno przyrumieniać), należy szybko przykryć je kawałkiem folii aluminiowej; zdarza się czasami, że kruchy placek z owocami mocno przywiera do formy (oznacza to, że użyto za dużo cukru lub owoce puściły(...)wyjąć. Jest na to rada wystarczy postawić formę na wilgotną ściereczkę i odczekać kilka minut; czasami zdarza się, że wszystko zrobiło się zgodnie z przepisem, a po upieczeniu ciasto jest zbyt suche. Jest na to rada wystarczy posmarować wierzch ciasta odrobiną mleka i wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Przechowywanie ciasta kruchego: Ciasto kruche nienadziewane można przechowywać

Ciastka - domowe słodkości
TOP 3 pomysłów na tartaletki - Instagram cz. IV 128

folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 4. Następnie wylepić ciastem foremki (na dno formy najlepiej włożyć wycięte kółko z papieru do pieczenia a boki delikatnie przesmaruj olejem wtedy tartaletka bez problemu wyjdzie z formy po upieczeniu). 5. Piec w 180°C do zarumienienia. 6. Suszone owoce na kulki zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Następnie odlać(...)wodę. 7. Wrzucić owoce do blendera dodać przyprawy oraz karob lub kakao i wszystko zblendować na gładko. Spróbuj masę i dodaj więcej karobu lub przypraw. 8. Masę najlepiej schłodzić w lodówce, następnie formować małe kuleczki i obtoczyć je np. w karobie, wiórkach kokosowych, rozdrobnionych orzeszkach. 9. Tartaletki wypełnij ulubionym budyniem (u nas zblendowana kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym

Candy Pandas
Jesienna tarta z gruszkami 185

Nasza młoda grusza właśnie w tym roku zaczęła porządnie owocować, jednak jej owoce dalece odbiegają od tych jakie były zamawiane. Grusza miała nadawać się do leżakowania, miała przetrzymywać w skrzynkach przynajmniej do połowy zimy. Tymczasem gruszki praktycznie zaraz po zerwaniu robią się miękkie i "rozpapciane" takie, co to wiecie podczas krojenia puszczają masę soku i rozlatują się praktycznie(...)dalece odbiega od ideału, gruszki są natomiast tak słodkie że po zjedzeniu połówki czujecie się jakbyście zjedli 1/3 słoiczka miodu. Co prawda ten aspekt miał swoje zalety w tym cieście bowiem nie ma cukru, w masie też jest go niewiele, tak więc gruszki osłodziły całość. Wyszła naprawdę bardzo dobra. Przepis na tę tartę znalazłam w TUTAJ. Ciasto 150 gram mąki

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania