tych, którzy za tortowymi ciastami nie przepadają, albo po prostu mają chęć na coś innego, przygotowałam sernik - a jakże! Moje urodziny bez sernika byłyby przecież nieważne... Miałam na niego na początku zupełnie inny pomysł. Mus miał być jeżynowy, z jeżyn zebranych na polance nieopodal domu. Okazało się jednak, że ktoś mnie ubiegł, i niemal wszystkie owoce wyzbierał! Dla mnie(...)jednak nie stało - ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło niemal całe, a ja usłyszałam tyle pochwał, że na te trzydzieste urodziny urosłam dobre dwa centymetry! Chrupki, ciasteczkowy spód, idealnie kremowa i rozpływająca się w ustach masa serowa, dżem figowo-winogronowy o bajecznym kolorze i intensywnym smaku, a to wszystko wieńczy bogaty i zaskakujący mus z owoców czarnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia. Wyrabiamy, można dodać jeszcze trochę mąki jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk. Przygotowujemy dużą deskę. Ja owinęłam ją dodatkowo folią spożywczą, ponieważ mimo wszystko ciasto jest bardzo klejące. Jest to dobry sposób, żeby uniknąć dużego bałaganu;). Dzielimy ciasto na dwie części. Deskę posypujemy mąką i formujemy ciasto na płasko, za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Wcześniej rozgrzewamy olej(...)smażymy placuszki z obu stron, żeby były rumiane. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy mrożonymi owocami oraz konfiturą. Podajemy zaraz po usmażeniu
noteskulinarnyfigaTen moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę
Zdrowie i pysznie na talerzuNajpierw wspomniany tort. Nie byle jaki, wilgotny, nie przesłodzony, mocno czekoladowy, z dodatkiem malin i malinowej konfitury. Pyszności! Nie mogę się już doczekać, kiedy zrobię go latem ze świeżymi owocami. Nie wiem, czy to jest w ogóle możliwe, ale podejrzewam, że może być jeszcze lepszy! Kto jest ciekawy przepisu? Wiosenny tort czekoladowy z malinami (porcja na kwadratową formę(...)malin szerszym końcem do dołu. Na owoce wykładamy 1/3 kremu czekoladowego tak, by wypełnił przestrzenie pomiędzy owocami. (Ja używam do tego szprycy, by zachować ładne ułożenie malin i dokładnie wypełnić przestrzenie między nimi.) Na kremie układamy środkowy blat ciasta i lekko dociskamy. Rozsmarowujemy na nim resztę konfitury, układamy pozostałe maliny i wykładamy kolejną porcję kremu. Przykrywamy ostatnim, dolnym
Ratunku obiadshakes to sproszkowane liofilizowane owoce i warzywa, czyli koncentrat, w którym jest wszystko co najlepsze z danego produktu. Po otworzeniu opakowania poczułam intensywny zapach buraka i truskawki. Smak również jest bardzo silny, dzięki temu lio shake sprawdza się jako dodatek do koktajli, ale i wszelkich innych dań – truskawkę użyłam do ciasta pierogowego i ten przepis dzisiaj przedstawiam
Via Gustoprzepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka Masa makowa: 350 g maku 100 g masła(...)Przygotowanie: Masa makowa: Gotowy mak zmielony wystarczy tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić. Suszone owoce zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę. Masło roztopić, dodać do maku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą, jasną masę
Domowa Cookierenka Agiłyżek oleju5 łyżek mleka 3,2%szczypta solimasło do wysmarowania blachycukier puder do posypaniaSKŁADNIKI na farsz do ciasta:5 szt. świeżych gruszek150 g cukru kryształ1 łyżeczka cynamonu1 op. kisielu cytrynowego1 cytrynyPRZYGOTOWANIE farszu:Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, cynamon i otartą(...)skórkę cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min. często mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy
kulinarnyJawizytę niespodziewanych gości. Rabarbar i truskawki z powodzeniem można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Przepis znalazłam na blogu Kasi. Składniki: 4 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. maślanki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i Czytaj dalej... Artykuł Ciasto z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuinternetowym sklepem ze zdrową żywnością. Znajdziecie tu wiele ciekawych artykułów, a w poszukiwaniu wybranego produktu pomoże Wam menu wyodrębniające poszczególne kategorie jak np. produkty bezglutenowe, przyprawy, kasze i ryże, owoce suszone, mleko roślinne i woda kokosowa oraz wiele wiele innych. Szata graficzna sklepu jest bardzo przejrzysta i czytelna, produkty opatrzone fotografią oraz opisem. Świetnym pomysłem są też propozycje wykorzystywania(...)współpracę. PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania. Ja komosę ryżową jadłam i staram się jeść
Zdrowie na języku :Pdziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody na 1 kg porzeczek i rozgotować. Następnie gorące przełożyć
Di gotujePołowa listopada to czas, w którym ja i moje przyjaciółki zaczynamy planować co w tym roku pieczemy na święta. Ja od kilku lat piekę ciasto, które nazwałam szaloną szarlotką. Szybkie, pyszne i efektowne ciasto na delikatnym biszkopcie zadowoli każdego. Składniki na biszkopt 5 jajek 15 dkg mąki (jeśli chcę zmienić kolor biszkoptu odejmuję jedną łyżkę mąki a w zamian dodaję(...)delikatnie smażymy do momentu aż uzyskamy złoty kolor. Wysypujemy posypkę na ręcznik papierowy. 2 Biszkopt nasączamy i wykładamy tężejące owoce. Następnie układamy warstwę herbatników. Czekamy do momentu aż całość będzie zimna. Wykładamy przygotowaną bitą śmietanę i posypujemy kokosem. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. 3 Nadmiar posypki przechowuję w szczelnie zamknięty słoiku i wykorzystuję do innych ciast. Życzę smacznego
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisytartaletek smarujemy odrobinką oliwy nabranej na palce, pędzelek, papier lub co tam jeszcze macie ;) i wykładamy na nie po porcji ciasta, zaginając je także na boczne ścianki. Rabarbar mieszamy z kilkoma solidnymi łyżkami dżemu lub konfitur z czerwonych owoców - ja użyłam jakiejś malinowej taniochy light z Tesco i wyszło świetnie ;) Owoce pakujemy do foremek i wstawiamy
Spektrum Smakuproszkiem do pieczenia, dodaj połowę do masy, ciągle ucierając. Teraz dodaj mleko , wymieszaj i dodaj resztę mąki.Wyłóż ciasto do formy 22-24cm.Na wierzch połóż śliwki mrożone wymieszane z mąką, aby nie puściły soku.Jak masz świeże owoce to daruj sobie tę mąkę.Piecz w 190 ° góra- dół około 50 min, do tzw suchego patyczka.Krem:- 150 g masła(...)minut. Ostudź.Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę.W trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj.Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte w lodówce na kilka godzin.Przed podaniem posyp cukrempudrem i ciesz się
Pasje Jolkisię namęczyłam ;-) Ale jak widać było warto. SKŁADNIKI Na ciasto 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki tortowej 6 jajek Na bitą śmietanę 500 ml śmietany 36% 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cukru 2 opakowania śmietan-fix do dekoracji: cukier puder lub polewa czekoladowa dodatkowo: owoce sezonowe WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury(...)ostudzenia. Jak masa nie będzie już zbyt gorąca, dodawać po jednym jajku wmieszując je w masę. Gotową masę wyciskać przez szprycę lub rękawem cukierniczym zachowując jednak duże odstępy, bo ciasto wyrasta bardzo duże. Piec w piekarniku 25 minut nie otwierając w trakcie pieczenia piekarnika, bo wówczas eklerki opadną. W międzyczasie ubić śmietanę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać śmietan
Passions hobbies life