robiłam go dla siebie, więc ciężko mi było sfotografować jego przekrój. Jednak poniżej udało mi się nieprofesjonalnie uchwycić telefonem ostatni kawałek ciasta... Polecam! Zerknijcie na moje przepisy na biszkopty: - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik . - Uniwersalny biszkopt kakaowy - klik . Tort uniwersalny z malinową nutą - składniki: (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt jasny(...)przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Upiec biszkopt ciemny. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać
Di gotujepoprzestać na jednym. Więc dobrze radzę, jeśli jesteście na diecie, omijajcie ten przepis szerokim łukiem. A tak zupełnie serio, to chyba najlepsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam. Idealne ciasto krucho-drożdżowe, w środku marmolada różana, a w niektórych też "pijane" wiśnie wyłowione z wiśniówki. Do tego różany lukier, bardzo prosty w przygotowaniu i dekoracja z płatków suszonych róż(...)wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na podsypanym mąką blacie na koło o grubości około 3 mm i wykrawamy 8 trójkątów. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę marmolady (lub powideł, owoców) i zwijamy od podstawy trójkąta
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia, kolejne ekspresowe ciasto z serii niespodziewani goście albo nagły apetyt na coś słodkiego Szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy! Kasza manna z biszkoptami, owocami i galaretką, cudne! Owoce i galaretki można zmieniać wg upodobań i sezonowości owoców. Mrożone też będą ok, jeśli je wcześniej rozmrozimy na sicie. Sok z wodą można wtedy wykorzystać do zrobienia galaretki(...)szklanki cukru ok. 200-250 g biszkoptów 1 duży banan 1 galaretka truskawkowa forma 20 x 20 cm, tortownica 20 cm, u mnie forma 21 x 21 cm. Ciasto z kaszy manny z bananami i galaretką truskawkową – jest ekspresowe w przygotowaniu, idealne do kawy, proste, smaczne. POLECAM! ZasmakujKuchni.pl PRZYGOTOWANIE: Mleko gotuję z masłem i cukrem, do gorącego wsypuję kaszę
Zasmakuj Kuchnisól. Rozpuść drożdże w wodzie i wymieszaj z jogurtem. Wlej do suchych składników i dodaj jajko. Wyrób gładkie ciasto. Ciasto powinno być luźne ale lekko odchodzić od ścianek naczynia.Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Podziel na 50 gramowe porcje i uformuj okrągłe placuszki. Rozgrzej masło na patelni i smaż(...)racuchy na złoty kolor po obu stronach. Usmażone racuchy od razu obtaczaj w cukrze. Podaj z twarożkiem i owocami. Spara Spara The post Racuchy drożdżowe z kardamonem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniacałość. Jak już rozgnieciemy trochę tłuszcz dodajemy jaja i zagniatamy ciasto. Na koniec wgniatamy bakalie. Ja zwykle dodaję wiórki kokosowe ze względu na wysoką zawartość błonnika, którego mojej diecie trochę brakuje.... Ciasto jest dosyć luźne ale klejące. Nie może być za rzadkie bo rozleje się w pieczeniu. Z gotowego ciasta formujemy kulki nie większe niż orzech włoski, spłaszczamy lekko(...)środku robimy niewielkie wgłębienie. Układamy na pergaminie. Nie musimy smarować tłuszczem ponieważ ciasteczka mają sporo tłuszczu w sobie. Na każde ciasteczko nakładamy odrobinę marmolady, dżemu lub kawałki owoców. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut do momentu aż zarumienią się na złoto. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia na blasze. Gorące
Ze smakiem bez glutenuJak ten czas szybko leci. Niedawno zaczely sie wakacje, mialam nadzieje, ze bedzie leniwie. Tym czasem kartki w kalendarzu przewracam szybciej niz w ciagu roku szkolnego
Przysmaki Karolkibułeczki miały stanowić ochronę przed złym duchem. Tyle historia, tradycja i legendy, pora na mój przepis CIASTO W rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy do niego mleko i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy cukier, sól, dodajemy nasiona wanilii i nitki szafranu. Zielone owoce kardamonu obieramy tak, żeby zostały nam same nasionka z ich środka i ucieramy je na pył(...)zostawiamy do ostudzenia. Gdy mleko będzie już tylko lekko ciepłe, około 37-40⁰C, dodajemy do niego drożdże i dokładnie je rozpuszczamy. Wsypujemy mąkę –na początek 220g i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, gładkie, sprężyste i elastyczne – jeśli bardzo się klei i nie chce formować w kulę, nie odstaje od ścianek miski, dodajemy po odrobinie mąki i wyrabiamy dalej. Wyrobione
Karo in the KitchenGrójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jabłka to bardzo uniwersalny owoc, który doskonale komponuje się z każdym innym składnikiem na naszym stole i talerzu. Któż nie lubi kruchej szarlotki pełnej soczystych jabłek z dodatkiem korzennych przypraw? Albo najprostszego ucieranego ciasta z kawałkami jabłka od tak wetkniętymi do środka masy? Niedawno przygotowałam też pyszny sernik
Kulinarne przygody Gatityrumem oraz waniliowym z bakaliamii czekoladą. „Pomarańczą na torcie” (że tak to ujmę;)) są właśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej:P Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka
Domowe ciastaProsty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić(...)sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała. Wartości odżywcze całego ciasta: energia: 1700 kcal białko: 32 g tłuszcz: 21 g węglowodany
Zdrowie na języku :Pbardzo smaczna nowość. Nowością jest także ciasto na pierogi, zrobione z dodatkiem kwaśnej śmietany, w ten sposób ciasto na pierogi przygotowuje Teściowa mojej Siostry. Zaskoczyło nas ono bardzo pozytywnie, było sprężyste, miękkie i bardzo delikatne, bez trudu się rozwałkowywało. Same plusy, więc z pewnością powtórzymy ten przepis np. do pierogów z owocami. Pierogi z kurkami także zaskoczyły nas pozytywnie(...)swoim smakiem, delikatnością i aromatami. Farsz można przygotować dzień wcześniej, więc robienie pierogów z kurkami można skrócić do pół godziny. Udostępnij Składniki na pierogi z kurkami Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 / 2 łyżeczki soli 3 / 4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka masła Farsz z kurek: 250 g kurek
niecodziennikparysuszone, słodkie i pyszne, pakowane najczęściej w formie sprasowanego krążka. Dzisiaj na szczęście mamy większy wybór i oprócz suszonych owoców figowca możemy kupić również świeże . Do czego wykorzystujemy świeże figi? Pomysłów jest mnóstwo – jako dekorację do ciast, deserów, jako dodatek do sałatek, do owsianek, do kanapek. Możemy również podać figi z rukolą, kozim serem, miodem i orzechami
Tajemnice Smakubrzegi wystawały po za miskę. Roladę pociąć na talarki i wyłożyć dno i boki miski. Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zastygnięty deser wyłożyć na talerz do góry dnem. Udekorować owocami. Gotowe. Smacznego:) Artykuł Zuccotto- toskański deser pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąszybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już na stale wprowadzi go do swoich kulinarnych poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie i Wy! Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych! Działajcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru ) * cukier
Ostra na Słodkopieczenia 30 ml mleka Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj z mlekiem, a następnie z pozostałymi składnikami. Ciasto wylej na rozgrzaną gofrownicę i piecz około 6 minut (w zależności od mocy urządzenia). Podałam z owocami i waniliowym jogurtem. Wartości odżywcze dla 1 porcji bez dodatków (2 gofry): energia: 329 kcal białko: 15 g tłuszcze
Zdrowie na języku :Pciasto było za rzadkie to dodajemy jeszcze troszkę mąki. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na patelnię formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z jogurtem, owocami, dżemem. Smacznego
kruche babeczkiogniu. Sezam zalewamy wodą i blendujemy około 2 minut. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Pieczemy do zarumienienia z obydwu stron na rozgrzanej patelni. Podajemy z świeżymi owocami lub owoce blendujemy i placuszki smarujemy zwijamy
Szkrab Je Sambanana, mąkę, wiórki i cynamon. Zmiksować na gładką masę. 3. Na posmarowaną olejem kokosowym, rozgrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. 4. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin,truskawek lub z syropem klonowym. ZAPRASZAM NA FILM - Placuszki bananowe ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój
Atlas Smakówmięsiste w środku. Jeżeli nie lubicie ciut ciężkich placków, to wcześniej ubijcie pianę z białek, a następnie wmieszajcie do ciasta- nada ona lekkości i puszystości plackom. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem i sezonowymi owocami, choć z samymi owocami i miodem smakują również godnie 😋 Około 30 szt.: * kasza manna- 2,5 szklanki * mleko- 2 szklanki * jajka
Kraina Miodem Płynącaokoło 0,5 cm. Można je również smażyć na dużej patelni. Wyjdą cieńsze i mniejsze. Pewnie wyjdzie z takiej porcji ciasta dużo więcej racuszków. Podobają się Wam moje racuszki? Macie ochotę takie zrobić? Możecie zrobić z innymi owocami. Każde się do tego nadają. Zapewniam, że będą Wam smakować. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim
Kuchnia u KrysiNareszcie są moje ulubione owoce czyli truskawki. Nie wyobrażam sobie by nie korzystać z tej okazji i nie upiec z nimi ciast, deserów a także knedli czy pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek
Ala piecze i gotujenawet zjedzenie 5 owoców dziennie nie pomoże. Toż to wątroba zawiera więcej witamin pod względem ilości i rodzajów! Czytając blogi fit propagujące owocowe soki, batony z suszonymi owocami, praktycznie wszystkie składniki to 80% prostych węglowodanów to aż mnie skręca z bólu. Dlatego dzisiaj mam dla Was chleb z witaminą C…O właśnie, czy przemawia do Was taka(...)mąki grahamki 250 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 850 ml wody 100 nasion słonecznika 50 g płatków z suszonego owocu dzikiej róży 1¼ łyżki soli Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj wszystkie mąki, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez około 10 minut do wytworzenia glutenu. Następnie dodaj słonecznik i dziką różę. Słonecznik najlepiej namoczyć w wodzie przed dodaniem
codojedzeniaciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki. 3. Na patelni rozgrzewamy troszkę tłuszczu, łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy placuszki i smażymy z obu stron. Placuszki powinny ładnie się zarumienić. Gotowe podajemy z ulubionymi owocami, dżemem, syropem klonowym, miodem lub innymi dodatkami. Smacznego
kruche babeczkiŁadnych parę lat temu, gdy mój starszy Synek jeszcze nie chodził robiłam tę roladę przynajmniej raz w tygodniu. Takie ciasto idealnie sprawdza się latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin. Biszkopt przekładam galaretką z dużą ilością owoców. Nie mogłam się już doczekać lata, więc zrobiłam roladkę zimą. gdy śnieg za oknem prószy :-) Ilość porcji: 8 sporych kawałków z blaszki
AniaGotuje.plpojawia się w sklepach, wiadomo, że lato się kończy i zaczyna jesień. Dziś już jesień w pełni - ta szara, deszczowa i zimna. A mimo to pękate, okrągłe, pomarańczowe owoce dojrzewają jeszcze na rabacie i cieszą oczy. Może i moje ogrodowe dynie nie wygrają konkursu na największy egzemplarz, ale z pewnością są równie smaczne. Uwielbiam dynię za mnogość zastosowań(...)dyni jadalnej nam się znudzi, to polecam przerobienie jej na pyszne danie. Możliwości jest naprawdę wiele. Jest to bardzo uniwersalny owoc, trochę słodki w smaku, ale przepyszny. Możemy zrobić aromatyczne i rozgrzewające zupy krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu
dobra gospodyni dom wesołym czyniopakowaniu ciasta w jakiej należy je piec, Umyj i pokrój śliwki na połówki. Gdy piekarnik będzie odpowiednio gorący ułóż na cieście połówki śliwek skórkami do dołu. Na każdą śliwkę wsyp szczyptę cukru brazowego (ilość zależy od kwaśnosci owoców). Upiecz ciasteczka na złoty kolor (około 20 minut w zależnosci od piekarnika) Przygotuj krem. Ser wymieszaj w miseczce z płynnym miodem
Gotuj Sam!Pyszne naleśniki budyniowe, szybkie w wykonaniu, puszyste i bardzo elastyczne. Dziś podałam je z bitą śmietaną 36 % oraz owocami. Polecam. Składniki na 12 porcji: 1.5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka 2 łyżki oleju do ciasta 4 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń np. Malinowy 3 jajka szczypta soli olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijam
Gotowanie PatkiKruche ciasteczka z borówkami dzisiaj zagoszczą u mnie na blogu. Mało cukru, a za to dużo smaku letnich owoców sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Z tej porcji wychodzi ok 50-60 sztuk. Składniki na ciasto: - 50 dag masła - 5 szklanek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli - 12 łyżek cukru - 1/3 szklanki wody Dodatkowo: - 50 dag borówek - 2 jaja
Apetyczna babeczkadodatkiem żelatyny. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie więc zachęcam bardzo gorąco wszystkich, którzy się jej obawiają do przełamania się. Ciasto jest bardzo proste do wykonania a efekt zadowolił moich domowników więc polecam :). Początkowo zamierzałam nie zalewać owoców galaretką, ale z powodów czysto praktycznych, aby uniknąć kłopotów przy krojeniu jednak się na nią zdecydowałam. Śmietankowa Charlotta Biszkopt 2 jajka
Pieguskowa Kuchniabudyniu . Krem dajemy na biszkopt,wykładamy na niego pokrojone truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką (galaretkę przygotowujemy w 400ml wody) Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe :) Polecam jest wspaniałe i można je przygotować z innymi owocami :) SMACZNEGO :) PS Uwielbiam kaktusy,mam małą kolekcję :) Kilka dni temu jeden zakwitł
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustężenia. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie nam tężeć, wylewamy ją na górę ciasta. Całość ostawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Można je udekorować sezonowymi lub ulubionymi owocami. Smacznego Artykuł Pianka pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeJagód w tym roku nie brakuje, na każdym kroku można spotkać osoby sprzedające te pyszne owoce. Część kupionych jagód już zamroziłam, będą jak znalazł na zimę, a resztę wykorzystałam na koktajle, desery, ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem
Smak mojej kuchnimazurki... Ale jak nic nie ma :), to trzeba coś ukręcić. Najszybciej drożdżówkę, na słodko i coś tam można dodać, owoce,... Znalazł się jeszcze serek i kandyzowane pomarańcze... Zwijamy dwa warkocze i potem skręcamy ze sobą :) Jedno ciasto gotowe, jeszcze dwa. Dzieci dużo, to jednego piec się nie opłaca :) Wałkujemy, wykładamy mus jabłkowy, nacinamy i zaplatamy. Teraz tylko przekładamy
chleba naszegopiekarnika. Piec przez 45 – 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe! Można przeciąć ciasto na pół w poziomie i wysmarować pozostałymi powidłami, można zrobić polewę czekoladową i ozdobić orzechami lub owocami. Piernik zachowuje świeżość przez 3-4 tygodnie ale u kogo by się tyle uchował? Prosty piernik z powidłami i olejem
Mama z miastabiałych pianek marshmallows. Pianki po zapieczeniu karmelizują i tworzą twardą skorupkę, która skrywa kwaskowe, pieczone owoce. Kwaskowość rabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki
To co kochampodgrzewanie do temperatury maksymalnie 42 C. Malina 105%.... .... czyli kolejny pyszny dżem, tym razem z jednych z moich ulubionych letnich owoców. Tak jak czarny bez, tak i malina zawiera dodatek skoncentrowanego soku jabłkowego 400%. Można nim przełożyć ciasto albo posmarować świeżą chałkę. Wyjątkowo aromatyczny, idealnie oddaje smak i zapach malin. Sok z jabłek 400%... ... czyli czterokrotnie skoncentrowany sok jabłkowy
Poranek na słodkonatłuszczonego naczynia przełożyć jedną masę, następnie drugą. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu, podane z pastą sezamową kakaową i owocami. Smacznego! *** Zestaw past sezamowych w różnych smakach możecie nabyć w sklepie internetowym
Poranek na słodkodrugim blatem. Ponownie smarujemy częścią masy i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Całe ciasto smarujemy masą czekoladową. Możemy posmarować również boki ciasta. Masę czekoladową możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić górę tortu. Tort możemy również udekorować świeżymi owocami. AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Tort czekoladowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mleko i olej, a na końcu mąki. Ciasto nakładamy do gofrownicy posmarowanej olejem, pieczemy ok. 5 minut. Podajemy z bitą śmietaną lub serkiem oraz owocami
słodki bratekolej do smażenia (najlepiej masło klarowane lub olej kokosowy) Sugerowane dodatki: 400 g jogurt naturalny, 480 g dowolnych owoców np. malin Płatki owsiane zblenduj prawie na mąkę. Połącz wszystkie składniki, odstaw na kilka minut, aby ciasto troszkę zgęstniało. Smaż placuszki na patelni cienko wysmarowanej tłuszczem. Podawaj z wybranymi dodatkami :) Zainspirowane przepisem Nigelli Lawson "Oat pancakes with raspberries
Vroblewska-fitlifeNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldostatnio naszło mnie na słodkie pierogi z serem, które przypominają mi smak dzieciństwa. Można je podawać z ulubionymi dodatkami owocami, jogurtem, śmietaną czy po prostu posypane cynamonem. Jestem pewna, że będą smakować każdemu. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg twarogu, 4- 5 łyżek cukru
Passion of Cookingczasów dzieciństwa, kiedy musiałam ją jadać lub wypijać codziennie z mlekiem przez kilka lat. W wakacje Bratowa poczęstowała mnie ciastem wykonanym z tej kaszy. Było bardzo smaczne, ale brakowało mi w nim jakiegoś świeżego smaku, np. owoców. Skoro na bazarku p. Jabłuszko" nadal ma węgierki, postanowiłam dorzucić je do tego deseru. Manna przypomniała dzieciństwo, ale jakże przyjemniej jadło
Weekendy w domu i ogrodzieCałość miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie miksujemy. Gofrownicę smarujemy cienko rozpuszczonym masłem i nakładamy ciasto na gofry. Pieczemy ok. 6 - 7 minut (w zależności od właściwości posiadanej gofrownicy). Podajemy ze świeżymi owocami (u mnie ukochane borówki) i ulubionymi dodatkami
Emcia Pichcinoże i obieraki. Na pierwszy ogień poszły gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l): 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru
SzczyptaSmaQZnowu robi się zbyt gorąco na włączanie piekarnika więc trzeba sobie radzić inaczej i przygotować ciasto bez pieczenia . Ponieważ uprzejmy sąsiad obdarował mnie wiśniami i mirabelkami ze swojej działki to te właśnie owoce przerabiałam w miniony weekend. Część wiśni zalałam syropem i zapakowałam do słoików żeby mieć dodatek do zimowych deserów, ale nie mogłam się oprzeć i część wykorzystałam
Smaczna Pyzajajka, całość wymieszajcie za pomocą trzepaczki lub łyżki. Po kolei dodawajcie cukier, mąkę oraz proszek – mieszając, do otrzymania gęstego ciasta. Dolejcie olej i mieszajcie aż konsystencja się rozrzedzi i przenieście do blachy do pieczenia. Wierzch udekorujcie owocami. Pieczcie w rozgrzanym do 180 piekarniku przez około 25-30 minut
Szybko Tanio SmacznieMrożone jagody to doskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego
ChilliJemyszczypte soli i ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie drewniana łyzką przekładamy białka do ciasta i mieszamy do jednolitej konsystencji. Wlewamy ciasto na rozgrzana formę i pieczemy ok 3 minut, aż gofry będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami- owocami, bita śmietaną, konfiturami, czy cukrem pudrem. Puchota
ChilliJemyIdealne śniadanie na leniwe letnie poranki. Borówki możemy użyć zarówno w cieście jak i na wierzchu racuszków polewając je jogurtem wymieszanym z ksylitolem równoważąc w ten sposób kwaskowatość owoców. Wspaniały pomysł na dobry początek dnia
Milion Smakówmasę. Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie dodajemy do ciasta i przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z np. z dżemem, bitą śmietaną, owocami
Domowy Smak JedzeniaMuffiny to moje ulubione ciastka. Można je robić na słodko praktycznie z wszystkimi owocami, lub na słono czy ostro np. z mięsem . Tym razem przygotowałam muffiny z czarną porzeczką. Słodycz ciasta rewelacyjnie przełamują kwaśne porzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mama Gotujepołówki. Wyrośnięte ciasto przekładamy z garnka na stolnicę, posypujemy odrobiną mąki, krótko zagniatamy aby uzyskać zwarte i jednolite ciasto . Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie wylepiamy nim blachę. Na wierzchu układamy owoce. Drożdżówkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 40 - 50 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniazachciało mi się czegoś słodkiego z ciasta filo. No i popełniłam serniczki, które wyglądają jakby były w papierowych papilotach. Ciasto zapiekło się ładnie i jego kruche, chrupiące płatki ciekawie kontrastowały z serowym, miękkim środkiem i soczystymi owocami. Domownicy już pytają kiedy zrobię je znowu... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's world"Wczorajszy dzień nie zaliczał się do najlżejszych, ale przynajmniej dzisiejszy zapowiada się przyjemniej. W planach podróż do stadniny koni, mam nadzieję, że wszystko pójdzie tak jak
Słodkie Przyjemnościroku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców.Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia. Dosypać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wlać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na kilka minut, żeby "odpoczęło".Smażyć grubsze naleśniki na średnio nagrzanej, nie natłuszczonej patelni.Podawać z owocami i polane melasą.Jeśli nie macie melasy (trudno jest ją kupić niestety), to polecam Wam syrop klonowy ze sklepu
Codzienna kuchnia niecodziennarabarbarucukier do obsypania rabarabaru-jaużyłam cukier cytrynowyWykonanie:Cukier i jajka ubijamy.Dodajemy maślankę,oliwę,.Make mieszamy zproszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta,dodajemy tez cukier waniliowy.Miksujemy.Ciasto wylewamy na blache 24x35.Na wierzch układamy pokrojone jabłka na talarki,nie wciskamy owoców,a na nie pokrojony w kosteczkę rabarbar obficie obsypany cukrem cytrynowym.na wierzch posypujemy kruszonke.Pieczemy ok 40 minut w temp 170 st.Ciasto
Z Majeczką w kuchniolej, sól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym
Ala piecze i gotujerazu i zdjąć pokrywę do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmoim starym zeszycie z przepisami zapisany jako Ptasie mleczko. Tym razem w roli torcika "na szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik
Praktyczna pldawałam kruszonki. Ciasto jest proste, dość tanie i wychodzi go dużo.Mały minus - sporo truskawek osadziło się na spodzie ciasta. Musiały być za ciężkie. Te które były małe są dalej na wierzchu. Następnym razem będę kroić owoce na małe kawałki. Przepis nadesłała Pani Kasia z Rzeszowa. Dziękuję serdecznie za ciepłego maila :). Obie z Panią Kasią uwielbiamy zapach drożdżowca. Jeżeli
Przepisy Aleksandryjuż definitywnie zniknęły z ogródka :( Zostały za to poziomki, a już pojawiają się maliny, dojrzewają porzeczki, agrest i wiele innych owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :) Tymczasem wszystkich fanów poziomek i niezbyt słodkiego ciasta zapraszam na bułeczki z poziomkami :)PS. Dzięki jednej osobie musiałam się ostro zmobilizować, żeby przygotować ten wpis, ale mam nadzieję
Delicious Titbits