Racuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z jogurtem naturalnym, owocami, dżemem albo po prostu same bez jakichkolwiek dodatków . Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę. Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę miksować. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Mama Gotujetylko zapragniemy, można je podawać nie tylko na słodko, świetnie pasują również farsze słone czy ostre. Jednak u nas dzisiaj ma być jak co środę - słodko i smacznie. Połączenie owoców i śmietany z mascarpone świetnie się wkomponowało w całość. Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym Kruche babeczki SKŁADNIKI: 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 100 g cukru(...)sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki". Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiużyć marmolady, bo dżem wycieknie. Mi na kilka ostatnich zabrakło i dałam powidła śliwkowe. Też smaczne wyszły, ale zdecydowanie lepsze są z marmoladą. W sezonie letnim można je nadziewać owocami :-) Z poniższego przepisu wychodzą dwie blaszki rogalików. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 szklanka kwaśnej śmietany 250 g masła szczypta soli 1 duże jajko na nadzienie(...)inna do posypania cukier puder dodatkowo mąka do posypania blatu lub stolnicy WYKONANIE Do dużej miski wsypać mąkę, dodać kwaśną śmietanę, szczyptę soli i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, utworzyć z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć minimum godzinę do lodówki. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Z lodówki wyciągać po kawałku ciasta i wałkować je na podsypanym mąką
Passions hobbies lifeSernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać!Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca
Kraina Miodem PłynącaDziś przygotowałam na próbę kilka słoiczków dżemu truskawkowego z biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak
Ewa w kuchniNastępnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu z czubatą łyżeczką miodu) i ewentualnie filetujemy mandarynki, lub podajemy(...)Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (można z odrobiną! tłuszczu) ok. 2 minuty z jednej strony a następnie z drugiej do zrumienienia. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, układamy owoce, konfitury, powidła lub to, co nam się tylko wymarzy i zajadamy jeszcze gorące. Smacznego
Symfonia SmakówPada. Ba, leje jak z cebra.Zalało Karmel-itce piwnicę. Słoiki dryfują niczym tratwy rozbitków na uspokajającym się powoli morzu.Patrzy Karmel-itka przez okno na zapadany
W kuchni Karmel-itkiobranego i pokrojonego na mniejsze kawałki rabarbaru 300g mrożonych lub świeżych truskawek 600g cukru Sok z ½ cytryny Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Wrzucamy rabarbar oraz truskawki. Ustawiamy prędkość 12, czas 30 sekund. Ostrze tnące zamieniamy na mieszadło, dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Uruchamiamy Companiona na 90 minut, przy temperaturze(...)oraz truskawki (jeśli świeże, to w kawałkach, jeśli mrożone to w całości) przekładamy do rondla. Dodajemy sok z cytryny oraz ok 20ml wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy są miękkie i puściły sok, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając bardzo często. Gdy odpowiednio zgęstnieje przekładamy do wyparzonych słoiczków
Kuchnia w czekoladzieoleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 600 g truskawek cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier(...)Wyłączamy mikser i odstawiamy. Odmierzoną porcję mąki, przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masy, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie drewnianą szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 55 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomigórze · 1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej DODATKI: OPCJONALNIE: ½ filiżanki krojonych orzechów włoskich lub pekan, pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady, rodzynki, posiekane suszone owoce, świeże plastry bananów lub inne PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wyłożyć papierem do pieczenia formę o rozmiarach 28x12 cm i posmarować tłuszczem. Odstawić. Olej kokosowy rozpuścić na patelni(...)dodać puree z bananów i mleko, znowu wymieszać. Dodać sodę, ekstrakt z wanilii, sól i cynamon, wymieszać. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i posyp jeszcze cynamonem. Może zrobić wzór zygzakowaty za pomocą małego noża lub patyka. Piec przez ok. 50 do 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Chleb
Calzonella.comW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!garnuszka. Mąkę z bananami i mlekiem kokosowym dokładnie wymieszać (wystarczy zrobić to widelcem), aby powstało stosunkowo gęste ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki. Na patelni rozgrzać masło i nakładać ciasto formując nieduże placuszki (z około 2 łyżek ciasta). Smażyć na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony, lub do czasu aż placuszki będą rumiane(...)mleko się zredukuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z limonki. Usmażone placuszki bananonowo - kokosowe podawać polane zredukowanym mlekiem kokosowym. Placuszki można udekorować plasterkami bananów lub innymi owocami. Smacznego
Codzienne Gotowaniedżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn(...)białego cukru, można zastąpić 0,5 kg cukru jasnego cukru trzcinowego skórka z pół cytryny lub pomarańczy 7-10 goździków Jeżyny delikatnie opłukać i osączyć na sicie. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem i lekko rozgnieść, tak aby puściły odrobinę soku. Można też dolać pół filiżanki wody. Trzeba jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek, ponieważ pozostawiają gorzki posmak
Gotujemy i jemyszklanki wody Wykonanie: *Gofrownicę przed pierwszym wlaniem ciasto smarujemy cienko olejem. *Nagrzewamy . * Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. * Na płytę grzewczą wylewamy cienka warstwę ciasta, wyrównujemy łyżką ( ciasta tyle aby zakryć płytę ). Zamykamy. Po ok 30 sekundach przewracamy gofrownicę na druga stronę ( zrobimy to z łatwością- urządzenie posiada fajną podpórkę, która świetnie podtrzymujemy gofrownicę ppodczas przewracania(...)drugiej stronie. * Upieczone gofra wyjmujemy, jeszcze ciepłego zwijamy w rożek, wkładamy do szklanki aby nabrał kształtu i chrupkości. * Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, bitą śmietaną i owocami. Prawda, że przygotowanie takiego gofra jest dziecinnie proste ? Tak, ale gdy z pomocą przychodzi nam Dezal. Zamiast zmieniać gofrownicę co rok, bo albo za słaba ,albo się popsuła
Z Majeczką w kuchnidżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn(...)białego cukru, można zastąpić 0,5 kg cukru jasnego cukru trzcinowego skórka z pół cytryny lub pomarańczy 7-10 goździków Jeżyny delikatnie opłukać i osączyć na sicie. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem i lekko rozgnieść, tak aby puściły odrobinę soku. Można też dolać pół filiżanki wody. Trzeba jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek, ponieważ pozostawiają gorzki posmak
Korniszonki