Kwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych Składniki: owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w
KorniszonkiD ynia, podobnie jak cukinia, jest niesamowitym (równocześnie jednym z moich ulubionych) warzywem. Różną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały
Pland based filleskładniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki: 6 ząbków czosnku 2 cebule 150 ml oleju 1 łyża musztardy 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
Domowy Smak JedzeniaPoza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie(...)pokrycia wybraną masą lub masami, ale mazurek na tym spodzie trzeba przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o dekorowanie ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Poza bakaliami, kandyzowanymi owocami, ziarnami, czekoladą, ozdobami cukierniczymi, okruchami ciastek i bezów ciekawą dekoracją są kwiaty. O kwiatach jadalnych napiszę więcej w innym poście, jednak chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie
SzczyptaSmaQBabeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, polecam przede wszystkim teraz, póki nie ma jeszcze owoców, pyszna z mlekiem..150g jogurtu naturalnego150g oleju 3 jajka200g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoskórka starta z 1/2 cytryny175g mąki pszennej100g mąki ziemniaczanejDo polania/posypania:czekolada lub cukier puder lub dowolny lukier.Oddzielamy(...)puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy
Z butelką mleczka w tlemoja radość długo nie trwała.Okazało się,że nie mamy internetu,jakaś awaria.Długo trwało to ich naprawianie ale w końcu jestem.Zaczynam od wirtualnego poczęstunku wspaniałym i pysznym ciastem s Anastazji. Biszkopt jasny: 6 jajek 1szklanka cukru 1szklanka mąki płaska łyżeczka pr do pieczenia ew 1 łyżeczka octu lub 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywno,dodać cukier(...)cukru waniliowego,żółtek i budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń. Masa z galaretką: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe (ew pomarańczowe) 3/4 szkl wody Sok z owoców odlać,dodać wodę, rozpuścić galaretki wg przepisu.Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Masa z nutellą: 40 dag kremu Nutella 1 listek wafla Krem rozgrzać na parze
Niespełnione zdolności kulinarnepapierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C. Galaretka : 2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy) 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych) Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia . Pianka śmietanowa : 0,5 litra śmietany 30 % 2 waniliowe serki homogenizowane 2 łyżeczki cukru(...)blaszki czekolada Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę. Składanie ciasta: Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu
Cynamonowe szczęścielekką sałatkę (za każdym razem inną), by urozmaicić nasze menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam 5-dniowy detoks, opierający się na warzywach, owocach i koktajlach z nich przygotowanych. Wyróżniony przepis to kruche różyczki z marmoladą. Te ciasteczka Renata piecze w każde święta oraz na rodzinne uroczystości. Od dzisiaj możecie te smaczne(...)Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i szczyptę soli, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka i masło (ja dobrze schłodzone masło ścieram na tarce) i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm, za pomocą szklanki wykrawać kółka. 3. Teraz przechodzimy do robienia różyczek :) 3 krążki ciasta układamy
W mojej kuchniorzechy włoskie, migdały, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki, daktyle 1. Masło roztapiamy, studzimy. Rodzynki (ja dałam dwie garście) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Orzechy, migdały suszone owoce siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie wrzucamy do miski i zasypujemy 1 łyżką mąki, mieszamy. 2. Do misy miksera wbijamy jajka, miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie(...)się składników na małych obrotach. Kolejne dodajemy roztopione masło, mieszamy. na końcu wsypujemy bakalie. Z rodzynek odlewamy wodę, ja je dodatkowo jeszcze wycisnęłam w ręce i również dodajemy do ciasta. Całość mieszamy drewnianą łyżką. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenie, przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksa pieczemy około 45-50 minut do tzw "suchego patyczka". Studzimy
kruche babeczkiChlebek bananowy to ciasto śniadaniowe, które smakuje świetnie zarówno samo jak i posmarowane masłem czy dżemem – jak chleb. Jest to też wypiek bardziej zwarty niż puszysty – stąd być może nazwa. Tradycyjny chlebek bananowy jest już na blogu, a dziś chciałabym Was skusić na wersję czekoladową. Kawałki czekolady i orzechy doskonale wzbogacają jego smak. Wypiek bazuje na mocno dojrzałych(...)bananach – u mnie to pozycja obowiązkowa, gdy w domu zalega nieco zapomniana kiść tych owoców. Do jedzenia najbardziej lubimy dość twarde banany, dlatego gdy przejrzeją, od razu zabieram się za wypieki z nimi w roli głównej. Chlebek bananowy nie wymaga miksera, ani żadnych zdolności piekarniczych – wystarczy wymieszać ze sobą suche i mokre składniki. Czekoladowy chlebek bananowy
Poezja smakuOWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Chlebki naan z tzatziki rzodkiewką rukolą i bazylią: – Czosnkowe, aromatyczne, pyszne – Idealne na śniadanie, kolację i wszędzie pomiędzy – Pełne smaków – Nieco pieprzne, chrupiące – Kuchnie świata bez wychodzenia z domu ILOŚĆ PORCJI: 4 / 8 PLACKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mąka pszenna – 300g + do podsypywania – Jogurt naturalny do ciasta – 150g
globuskulinarnyciasta dodaje się cukier. Istnieje też wytrawna wersja – przygotowana na bulionie. Tradycyjnie podawane są jesienią i zimną, w czasie karnawału. Ja dodałam do nich ulubiony tłusty ser utarty z cukrem pudrem i żółtkiem oraz soczyste figi, za którymi zawsze tęsknię po urlopie. Często w Hiszpanii, na targach można zobaczyć figi podpisane brevas – są to owoce figowca pochodzące
Ostra na SłodkoBeza Pavlova – chyba nie trzeba jej nikomu przedstawiać . Jest idealnym przysmakiem na szczególne okazje, ponieważ pięknie się prezentuje i ma wyjątkowy smak. Beza jest chrupiąca z
Przepisy na widelcuOstatni już przepis, który "puszczam" jako konkursowy Galbani ;) Nie wyobrażam sobie kuchni włoskiej bez pizzy i szczerze marzy mi się spróbowanie takowej właśnie tam, na miejscu
Kuchnia w czekoladziewymieszać. Ciasto podzielić na 6 części, uformować kule, a następnie lekko spłaszczyć (serniczki mają być grube, ok 1cm), obtaczając z obu stron z kaszy mannie. Na patelni rozgrzać olej (ok 2 łyżek). Serniczki smażyć z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z owocami, miodem - wg uznania
Obiad gotowy