przełożenie biszkoptu i wyczarowanie z niego torcika. Mój najmłodszy synek bardzo lubi budyń, specjalnie dla niego powstała więc masa budyniowa mocno waniliowa :) Do dekoracji zamiast sztucznych ozdób użyłam owoce i od razu zrobiło się weselej podczas tej wszechogarniającej Nas bieli ! Składniki:biszkopt jasny:na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek(...)biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. Studzimybiszkopt ciemny:Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po trochu
Z Majeczką w kuchniowoce i warzywa po które mogę wyjść do ogródka, a nie muszę biec do sklepu i jeść te nafaszerowane chemią. Po prostu za WSZYSTKO ! Dzisiaj podaję Wam przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;) Ciasto na bułeczki
charlotte gotujeciastach, jej kwaskowatość idealnie komponuje się ze słodkim kremem. składniki:2 kg oczyszczonej z ogonków czarnej porzeczki1, 5 kg cukruPorzeczki dokładnie wypłukać i osączyć z nadmiaru wody. Następnie wsypać do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin aby porzeczka puściła sok. Następnie wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż owoce sie rozpadną od czasu
Monia miesza i gotujeSezon na truskawki w pełni. Same czy w deserach - zjadajcie je tak jak lubicie najbardziej bo za chwilę już ich nie będzie a na następne wiele
Smaczna Pyzaunika tego owocu jak ognia. Po licznych argumentach ustąpił. Efekt był taki, że niestety nie udało mi się go namówić, aby polubił ananasa i wydłubywał go z calzone. Cóż, nie trzeba w końcu wszystkiego jeść. Mnie natomiast ta wersja smakowa bardzo odpowiadała. Następnym razem po prostu będę przygotowywać dla brata inny farsz. Składniki na 6 sztuk: Ciasto
Fabryka pomysłówSezon truskawkowy uważam oficjalnie za otwarty! Dzisiaj świetny dodatek do deserów, naleśników, gofrów, ciast – dżem truskawkowy bez cukru, za to z szałwią hiszpańską (chia). Konsystencję dżemu możecie sami tworzyć w zależności od ilości dodanych nasionek chia czy też zblendowania truskawek, jeśli lubicie idealnie gładkie dżemy. Jeśli z jakiś względów musicie unikać dodatku cukru, a lubicie omlet czy też naleśniki(...)będą wymagać Wasze truskawki, bo dużo zależy od ilości wody, jaką zawierają. Jeśli dżem wyjdzie za rzadki, dodajcie więcej nasion. Polecam spróbować wariantu z nasionami wanilii czy z innymi owocami (morele, maliny, jagody itp). Dżem przechowujemy w lodówce. Drukuj Dżem truskawkowy z chia, bez cukru window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g słodkich truskawek 2 łyżki soku z cytryny
Mieszam w Garnkuróżnych daniach. To także piękna świąteczna, i nie tylko, dekoracja. Jednym ze sposobów wykorzystania aromatycznych pomarańczy, cytryn czy mandarynek to ich wysuszenie. Potem możemy ich użyć ozdobienia naszych świątecznych ciast, do przyrządzenia zimowej herbaty, czy też do dekoracji. Pięknie się prezentują powieszone na choince, lub jako dekoracja świątecznego stołu. Zobaczcie jak prosto jest przygotować suszone pomarańcze, cytryny, mandarynki i limonki(...)Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Kroimy w plasterki. Jedną stronę plasterka obtaczamy w cukrze. Po wysuszeniu będzie ładnie lśnić. Układamy na tackach suszarki do suszenia warzyw i suszymy, aż owoce stracą wilgoć. Raz na jakiś czas obracamy plasterki i przekładamy tacki suszarki, aby cytrusy równomiernie się suszyły. Jeśli nie macie suszarki, cytrusy można wysuszyć w pierniku. Blaszki wykładamy
Kulinarne przygody GatityDzień dobry, Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną (zdecydowanie wolę potrawy wytrawne), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek. Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować.Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie(...)postanowiłam pewną jego ilość zamrozić, aby cieszyć się dłużej jego smakiem i móc go połączyć z nowymi składnikami. Myślę, że zamiast rabarbaru możecie w tym przepisie wykorzystać sezonowe owoce, np. teraz świetnie sprawdziłyby się pieczone brzoskwinie.Tak więc zapraszam Was na pyszny deser w stylu francuskim. Kto się skusi?:) Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem na podstawie tego przepisuna
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis bazowy, ponieważ możecie go modyfikować dodatkami. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem migdałów, czekolady, orzechów oraz cynamonu. Jest idealny jako przekąska albo na śniadanie z dodatkiem twarogu i owoców. Chlebek bananowy 4 dojrzałe banany ((4 małe lub 3 duże)) 185 g mąki pszennej lub owsianej ((1,5 szklanki)) 70 g masła 1/2 szklanki erytrytolu ((lub cukru)) 1 jajko(...)przygotowaną masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki o wymiarach 22 cm na 12 cm). Ostatniego banana obierz i przekrój na pół, połóż na górze ciasta (wskazówka: ten punkt możesz pominąć). Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz 50-55 min. w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka). Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 163 | Białko
Przepisy na widelcuoprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej 2/3 szklanki cukru(...)minuty, aż porzeczka zmięknie i puści trochę soku. Zdjąć z palnika, płyn odcedzić przez sitko. Do soku dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać, do ich rozpuszczenia. Owoce i sok z mąką z powrotem umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, do jeszcze gorącego nadzienia dodać masło, wymieszać dokładnie do jego roztopienia. Lekko przestudzić. Beza: 3 białka
moj przepis nazdrowotności i fajnej tekstury. W przepisie nie używam cukru, bo banany są już wystarczająco słodkie, ale zawsze możemy go posmarować cienką warstwą miodu, czy masła orzechowego, albo podać z owocami lub twarożkiem. * SKŁADNIKI na małą keksówkę 12x26 cm 5 bardzo dojrzałych bananów (mocno brązowych) 5 jajek 50 ml oleju kokosowego 1 szklanka mąki ryżowej 2 łyżki nasion chia(...)zmiksuj na purèe za pomocą blendera. Dodaj jajka, płynny (delikatnie podgrzany) olej kokosowy i zmiksuj ponownie. Do masy wsyp mąkę ryżową, nasiona chia, cynamon, sól oraz sodę. Wymieszaj dokładnie. Ciasto wlej do keksówki pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60-70 minut w 180°C. Wyjmij i odstaw do wystudzenia
Food SquareSok winogronowy Sok z winogron z powodzeniem można przygotować z winogron, które rosną na działce lub w ogrodzie. Przeważnie nie są to odmiany deserowe więc owoce
KorniszonkiOd dziś klasyczny lukier z dodatkiem samej wody odchodzi do lamusa! Lukier owocowy będzie królować w moich wypiekach :). Mogłabym jeść go łyżkami
Słodki Pomysłpieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm). Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt(...)Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al. dente, a serek Almette ucieramy na gładką masę z syropem z agawy. Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy serek, dodajemy owoce, ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty. Podajemy z physalis i bakaliami. Smacznego
Moniki Smakołyki