owoce należą do moich ulubionych.Nieodzownym elementem każdego letniego wyjazdu nad nasze morze są dla mnie gofry z bitą śmietaną i malinami.I tylko tam smakują tak wybornie.A dziś z racji tego ,że urlopowe wojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku. Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie 17 lipca ;)To bardzo proste ciasto
Malinowa Kawiarenkadzień dziecka postanowiłam zrobić coś bajecznego...Tęczowy sernik na zimno z owocami :) jest kolorowy, zdrowy i apetyczny :) i taki bardzo dziecięcy :) Polecam zwłaszcza na gorące dni, szybki nie jest ale bardzo prosty. Składniki na blaszkę 28cm: - 1kg sera z wiaderka - 200g śmietanki 30% - 200g cukru pudru (lub do smaku) - galaretki jagodowa, wiśniowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, cytrynowa, agrestowa(...)pieczenia lub folią spożywczą, Galaretkę jagodową rozrabiamy całą wg przepisu, w naszych sklepach jest na 375ml wody i takie proporcje zostawiamy, tężejącą galaretką zalewamy borówki i tak tworzymy spód ciasta, wstawiamy do lodówki, każdą galaretkę dzielimy wagowo na pół, ser mieszamy z cukrem pudrem i śmietanką, mieszamy jedynie do połączenia składników, dzielimy na 5 równych porcji, u mnie wyszło
Wypieki ReneLekki jak puch, lekko kwaskowy przełożony pigwą i kremem pigwowym. Krem zrobiłam z galaretki która pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki maki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej warstwa pigwa: 1 kg pigwy 1 cytryna 2 łyżki cukru trzcinowego(...)łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut
wesoła kuchniablaty jak w tym torcie , lekki krem na bazie śmietanki i mascarpone z białą czekoladą, jagodowa frużelina i świeże jagody - to połączenie smaków zachwyca! Poza sezonem można wykorzystać mrożone owoce, a le w sezonie koniecznie zróbcie ze świeżymi. Bardzo polecam! Niestety, zdjęcia w przekroju nie mam, gdyż tort był pieczony na jedną w rodzinnych uroczystości... Tort migdałowy(...)dodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką, zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Dno tortownicy (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie
Obiad gotowymnie nie opłaca robić, więc postanowiłam śliwki po prostu zasypać cukrem, spasteryzować i skorzystać z nich, kiedy zimową porą najdzie mnie ochota na pierogi ze śliwkami lub na kruche ciasto. Tak przygotowane są naprawdę pyszne! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)fareast-language:EN-US;} Składniki: Ok 4 kg śliwek węgierek Ok 1½ kg cukru Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, a następnie osuszone przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy w słoiku skórką do dołu, przesypując 2 łyżkami cukru co drugą warstwę śliw. Ostatniej warstwy nie przesypujemy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ścierką lub jakąś szmatką
Kuchnia w czekoladziejesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga(...)proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy. Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka lub truskawki lub inne owoce ktore kochamy <3 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy nie więcej niż 30 min. Czas przygotowania: Pieczemy 30 minut, pilnujcie, aby skórka się za bardzo nie przypiekła
Z Kuchni Do Kuchniprostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię czy włożymy do reklamówki), wypełnione po brzegi owocami. Przepis na oryginalne jagodzianki pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej(...)nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule
moj przepis nazastępujemy czystą wódką dobrej jakości Virgin piña colada lub piñita colada - czyli pina colada bez alkoholu Kiwi colada - zamiast ananasa i soku ananasowego dodajemy sok i owoce kiwi Kahlua colada - zamiast rumu dodajemy likier Kahlua - ja zazwyczaj dodaje samodzielnie przygotowany domowy likier kawowy Kahlua Staten Island Ferry - w skład którego wchodzą tylko trzy składniki Malibu i sok ananasowy(...)dodatkiem rumu na naszym blogu. Czysty rum nadal nie zyskał w kraju nad Wisłą zbyt wielu zwolenników. Przez długi czas, także nam, rum kojarzył się wyłącznie jako dodatek do ciast lub składnik napojów wzmocnionych procentami takich jak mojito, Cuba Libre czy drink pina colada. Tę opinię potwierdził w jednej z naszych rozmów Jarek Buss, wybitny znawca rumu i whisky, jedyny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMałej Cukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię. Nasącza się je dobrze alkoholem(...)starta z 1 cytryny 300g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 250g jasnego brązowego cukru 6 jajek brandy lub whisky do nasączenia (około 15 łyżek) 6 łyżek konfitury morelowej suszone owoce, orzechy do ozdoby 1. Mąkę przesypujemy do dużej miski (350g), dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy ( patrz FILM ). 2. Do drugiej miski przekładamy masło i ucieramy
Mała Cukierenkacukierników. Zaopatrują bowiem, wbrew oczekiwaniom ( konditor to po duńsku cukiernik; konditori - cukiernia), głównie hotele i restauracje. Jeśli jednak kiedyś uda mi się otworzyć mój własny mały sklepik z ciastami, zostanę ich najwierniejszym klientem. Magazyny mogłabym obchodzić w te i z powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu(...)ziarnami wanilii (wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy cukrowe, marcepan; orzechy i przyprawy z całego świata; czekolada, mąka i inne tego typu powszedniejsze towary również można tutaj znaleźć. Do tego oczywiście szeroki wybór form, opakowań
Pożeraczka, czyli raz adobrzeosobiście przytrafiało się to od czasu do czasu, głównie ze względu że najsmaczniejsze są dla mnie niedojrzałe i lekko zielonkawe banany. Za każdym razem sprawiało mi przykrość że marnuję owoce i brutalnie wyrzucam je na przydomowy kompostownik. Z wybawieniem dla takich niechcianych bananów, przychodzi poniższy przepis. Chlebek bananowy zero waste, do którego wykorzystasz zdechłe banany ze sczerniałą wręcz skórką(...)przejrzałe banany będą najlepsze do naszego wypieku, są miękkie i słodziutkie, łatwo rozgnieść je na papkę widelcem. Dodatek czekolady i bakalii możesz oczywiście pominąć, jednak warto wrzucić ich do ciasta chociaż niewielką ilość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bananowy chleb z bakaliami i kawałkami czekolady 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość 1 chlebek
ProstePesto.plTakie przekąski zdecydowanie zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchennych. Zamiast sięgać po kolejne ciastko ze sklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni
Analiza Smakukokosowy – do smażenia Wszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się przypalać. Po mniej więcej(...)chwili wyłóż na talerz. Taki naleśnik jest trochę gorzkawy, więc najlepiej podlać go miodem , wtedy będzie najsmaczniejszy. W sezonie można także ubrać świeżymi truskawkami albo innymi słodkimi owocami. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Opublikowany wcześniej przepis na najprostsze naleśniki wymaga trochę wprawy w przewracaniu, czekoladowe naleśniki powinny być trochę łatwiejsze w przygotowaniu . Zdjęcie powyżej właśnie przedstawia takiego naleśnika
PaleoSMAKWczoraj był dzień, w który dogadzaliśmy swoim podniebieniom – na obiad wieprzowina po chińsku , na deser cytrynowa babka z majonezem , a wieczorem zrobiliśmy smoothie z ananasem
niecodziennikpary