Mieszkańcy Szwajcarii d użym szacunkiem darzą ziemniaki i za narodowe danie uznają banalnie prosty specjał, czyli placek przyrządzany z ziemniaków surowych lub wcześniej podgotowanych i często jedzą go na śniadanie. Do tej pory robiłam te małe placki rosti jako dodatek do gulaszu, tym razem postanowiłam zrobić jeden duży, który starczył na obiad dla 2 osób. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikorkiszowej, ale ilość płynu może być nieco inna. Chleb o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Kiedy dobrze przestygnie, kroimy i wkładamy do woreczków tyle kromek ile zużyjemy na śniadanie i szczelnie zawiązujemy. Bardzo polecam, takiego tostowego próżno szukać w sklepie. Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia Potrzebujemy 800g mąki z pszenicy Durum, 150g mąki żytniej razowej
Leśny Zakątekużycia konserwantów, sztucznych spulchniaczy. Wieczorem wrzucamy wszystkie składniki do miski, mieszamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Rano formujemy chlebek, pieczemy i mamy świeże pieczywo na śniadanie. Składniki: 450 g mąki pszennej ok 15 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki letniej wody Świeże drożdże rozkruszyć i zalać odrobiną letniej wody, rozmieszać
Niespełnione zdolności kulinarneDrożdżowe precle z solą Maślane precle są wyjątkowo smaczne, szybkie i łatwe do zrobienia. Precle wypiekaliśmy wspólnie w Kwietniowej Piekarni Amber , a oryginalny przepis pochodzi z
Tajemnice SmakuBułki z ziarnami Pyszne domowe chrupiące bułeczki z dużą ilością ziaren. Zdrowe bo domowe, bez żadnych ulepszaczy na śniadanie i nie tylko. Przepis zaczerpnięty ze strony żródło Składniki : 150 g mąka - pszenna razowa typ 2000 450 g mąka pszenna typ 480 20 g drożdże świeże lub( 10 g suszonych ) 2 łyżki letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka
Kuchnia Danusiwydać się bardziej delikatniejsze. Choć to tylko sałatka, ze względu na dużą zawartość białka jest bardzo sycąca, z powodzeniem więc może być samodzielnym posiłkiem. Idealnie nadaje się jako drugie śniadanie czy obiad do pracy. Ja również bardzo często przygotowuję ją dla swoich bliskich na kolację. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki . Składniki: Sałata masłowa 1 pierś
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnelubiłam owsianki. Będąc na różnych dietach, musiałam się jednak do niej przekonać. Teraz już nie liczę każdej kalorii, ale mimo wszystko staram się raz na jakiś czas zjeść na śniadanie owsiankę, bo to bardzo wartościowy i sycący posiłek, po którym przez długi czas nie jestem głodna. Próbuję też jak najbardziej dopasować ją pod mój smak, żeby nie zmuszać się
Prosto z KotłaKotlety jajeczne są świetnym sposobem na wykorzystanie jajek ugotowanych na twardo, np. tych pozostałych z wielkanocnego śniadania. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej, kotleciki dobrze się formują i nie rozpadają, ani podczas smażenia ani też serwowania. Podałam je z szybkim i prostym sosem chrzanowym, którego ostrość świetnie podbija delikatny smak kotletów. Warto zwrócić uwagę, aby kasza była ugotowana
cool and mintyChleb ze śliwkami jest prostszy niż myślisz. W sam raz na śniadanie czy też kolację. Was też ogarnęła mania wypiekania chleba? W czasie kwarantanny jest to nie tylko świetny sposób na zrobienie czegoś pysznego i ograniczenie częstotliwości wychodzenia do sklepu. To także świetny sposób na zabicie czasu. W końcu każdy domowy chleb to taki mały projekt, którego trzeba doglądać
okolicepalnika.plSałatka z sosem czosnkowym, kurczakiem, brokułem i innymi warzywa. Szybka do zrobienia, sprawdzi się na grillu, imprezach czy jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 brokuł, 500 g piersi z kurczaka, 3/4 kukurydzy konserwowej, duży pomidor, ok 10 cm kawałek pora 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 duże ząbki czosnku, łyżeczka przyprawy gyros, łyżeczka oregano, sól, łyżka masła
Lena GotujeDzień dobry :-) Poniedziałek witamy przepisem na pyszne maślane rogaliki. Idealne na śniadanie na wytrawnie i do dżemu, czy kremu typu nutella. Mięciutkie, puszyste, są naprawdę super. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 12 rogalików: 580 g mąki pszennej 2 małe jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli
kruche babeczkipropozycja może być dla niektórych z Was niemałym zaskoczeniem. Tofu do deseru?! No tak! Okazuje się, że tofu to składnik, który może być wykorzystywany do przeróżnych posiłków, począwszy od śniadań, poprzez dania główne, przekąski, a na deserach skończywszy. Przyznam się Wam, że do tej pory sama miałam dość ograniczoną wizję tego, do czego wykorzystać ten sojowy produkt. Moje spojrzenie
Smaki Na TalerzuPrzepis na te bułki śniadaniowe jest bardzo prosty i na pewno poradzi sobie z nim każdy. Dla łatwiejszego przygotowania polecam użyć drożdży suszonych. Ja na 16
Kuchnia Bazyliijest świetne, bo można je wykorzystać w przepisach na słono jak i na słodko. Uwielbiamy słodkości, drożdżówki, pączki, ciasteczka. Domowe drożdżówki do przepyszny dodatek do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie, jabłka pięknie pachną cynamonem a kruszonka jest wyjątkowo chrupiąca. Nie można się im oprzeć! Do tego z przepisu wychodzi około 18 drożdżówek, więc spokojnie starczy
To Musisz WiedziećRyż z jabłkami Kiedyś moja mama bardzo często robiła nam ryż na mleku z jabłkami. Dawno nie jadłam tak pysznego i pożywnego śniadania, właśnie dziś przypomniałam sobie smak mojego dzieciństwa. Składniki : jabłka - 3 szt ryż - 150 g cukier wanilinowy - 16 g mleko - 3 szkl masło - 1 łyżka cukier kryształ - 3 łyżeczki cynamon sok z cytryny - 1 łyżka
Kuchnia Danusi