ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:76/267)

Ciasto Rzeszowiak 212

szkl mleka  1/2 szkl cukru  1 łyżka masła/ margaryny  1 łyżka miodu  3 krople aromatu migdałowego   Masa orzechowa :  350 g zmielonych orzechów włoskich  1/2 szkl mleka  3/4 szkl cukru  1 łyżka masła/ margaryny   Masa serowa:  500 g twarogu półtłustego  200 g miękkiego masła  3/4 szkl cukru pudru(...)łyżka mąki ziemniaczanej  Dodatkowo:  10 białek  szczypta soli  cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykleić do blaszki 24x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st.C przez około 15 minut. Wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Keks z bakaliami 218

proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem. Pieczemy 45 minut (lub dłużej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ranna rosa 319

najpierw jasne ciasto, następnie równomiernie rozprowadzamy na nim ciemne. Kulki kokosowe  Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy  na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając. Pieczemy  w 180 stopni C 45 min. Upieczone ciasto studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem

kgwjanczewo
Piernik staropolski 125

okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek do wypieku. Całość polałam gorzką czekoladą i udekorowałam orzechami włoskimi. Jeśli chcecie również przygotować taki piernik na Święta to jest to ostatni dzwonek żeby przygotować ciasto! Składniki (na 1 blok prostokątny, forma do pieczenia: 25x 10 cm, tzw. "keksówka"): Ciasto*: 500 gram mąki (u mnie(...)przed Wigilią. Po upływie wyżej wymienionego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i odstawiamy na 30 minut, by nabrało nieco temperatury pokojowej. Ułatwi nam to wałkowanie ciasta. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdy blat wałkujemy na prostokąt o wielkości keksówki (jego grubość powinna być od 0,5 cm -1 cm). Następnie ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Mango Papaja
Kora orzechowa wg Aleex 141

masy i chrupkością czekolady. Brzoskwinie świetnie uzupełniają całość, która jest naprawdę pyszna. Gorąco polecam na wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto bakaliowe: • 8 jajek • 3/4 szklanki cukru • 10 dag posiekanych orzechów włoskich • 10 dag rodzynek (zastąpiłam żurawiną) • 10 dag wiórek kokosowych • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: • 1 puszka brzoskwiń(...)szklanki wystudzonej kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek • 1 kieliszek spirytusu lub wódki Ponadto: • 3 opakowania ciastek "Delicji" z pomarańczową galaretką • 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto bakaliowe: orzechy posiekać, odważyć wiórki i żurawinę. 2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 3. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować na małych obrotach miksera. 4. Na masę

W mojej kuchni
Mus jabłkowy z orzechami włoskimi 89

stworzenia kolejnego przepisu, tym razem z jabłkami w roli głównej. Powstał pyszny, naprawdę przepyszny mus jabłkowy z orzechami włoskimi, cudowny smak i chrupiące orzechy. Jabłka i orzechy to wspaniałe połączenie, można wykorzystać także inne orzechy jak nerkowce, pekany czy orzechy laskowe, podprażcie je na suchej patelni, smak będzie jeszcze lepszy. Jabłkowy mus z kolei zainspirował mnie do powstania sobotniego deseru(...)już w kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na mniejsze części. Na dno garnka wylewamy

Moja smaczna kuchnia
Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą 200

Dzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci(...)orzechów włoskich (użyłam Kresto),  3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto),  300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto

Z miłości do słodkości
47 tygodni - Ciasto marchewkowe 196

gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich 2 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanego ananasa 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Ciasto wyjdzie najlepsze, jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Na wstępie w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej zmiksować jajka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Miodownik kajmakowy 262

orzechów włoskich 50 g margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki miodu Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy z sodą i siekamy z pokrojonym na kawałki masłem. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części. Przed pieczeniem przygotowujemy warstwę orzechową, ponieważ wyłożymy ją na jedno z przygotowanych do pieczenia ciast. Przygotowanie masy orzechowej: Orzechy wrzucamy do niewielkiej

Trzeci talerz
Baklava 115

ciężko się oderwać :) Składniki: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu ok. 480- 500 g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości formy) 200 g masła Syrop: 150 ml wody 50 g miodu 170 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: posiekane pistacje do dekoracji Orzechy drobno posiekać ręcznie lub w melakserze

Świat Ciasta
Babeczki z karmelem i orzechami 105

orzechów włoskich 2 łyżki masła 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Ciasto : Na dużej stolnicy siekamy masło, margarynę i przesianą mąkę. Dodajemy cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i wykleić nim foremki. Do każdej foremki z ciastem nakładamy cienką warstwę pianki(...)Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i napełnić karmelizowanymi orzechami;) Proste, szybkie i efektowne babeczki gotowe !  Pianka : Białka wrzucamy do misy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier kryształ i cukier puder.  I pianka gotowa. Karmelizowane orzechy : W rondelku roztapiamy masło, miód

Lawendowe Niebo
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 196

mąki pszennej 130 g cukru 100 g masła 3 dojrzałe banany 3 jajka 80 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody otarta skórka z cytryny Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ja użyłam wałka do ciasta. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem, stopniowo dodajemy(...)Całość delikatnie mieszamy łyżką.  Na koniec dodajemy papkę bananową, orzechy włoskie i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy keksowej (cm 22,5x 8,5 dolne wymiary) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku około 1h, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy przez 10 minut w fromie, a następnie wyjmujemy

Mia Cucina Sofieta
Sernik dyniowy z orzechami 317

intensywnie pomarańczowe.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechamiSkładniki:ciasto 65g mąki pszennej35g masła30g cukru pudru1 żółtko1/2 łyżeczki cynamonuszczypta solimasa serowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego250g purée z dyni100g cukru3 jajka1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanejpolewa orzechowa75g orzechów włoskich50g cukru60g śmietanki słodkiej (30%)35g masładuża szczypta cynamonu Wykonanie:CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól(...)szerokie naczynie z gorącą wodą)- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75-85 minut lub do momentu ścięcia się sernika na środku POLEWA ORZECHOWA- orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki- masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje

Smakołyki Bereniki
Kruszonka lasowiacka 203

jednak 300 g to strasznie dużo) 200 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2/3 słoika powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Z przesianej mąki, margaryny, żółtek, cukru i kakao zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej dodać kakao, a trzecią zostawić, jaka jest. Ciasta(...)sztywno z cukrem pudrem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenieść rozwałkowane ciasto z dodatkiem śmietany. Posmarować je powidłami, a na nie wyłożyć połowę piany z białek. Na białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao. Na to wyłożyć pozostałą pianę z białek, posypać orzechami i rodzynkami i na wierzch zetrzeć trzecią część kruchego ciasta. Ciasto piec

Trzeci talerz
Rolada z ciasta francuskiego z botwiną. 143

Roll out puff pastry with chard.  Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 pęczki botwiny (500g) 1 cebula 150 g sera feta 100 g orzechów włoskich 125 g masła 3 łyżki oliwy 2 jaja 1 łyżeczka papryki różowej sól, pieprz 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka sezamu białego 1 łyżka sezamu czarnego. Wykonanie. Jeżeli ciasto mamy zamrożone ,to odmrozić. Botwinę

Kulinarny karnet Christophera