ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:67/267)

Ciasto miodowe z orzechami 220

masę miodową i dalej wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać elastyczne i gładkie ciasto, które chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia orzechowego.W garnku umieszczamy masło, cukier trzcinowy i miód, podgrzewamy, aż składniki się połączą. Orzechy włoskie siekamy i wraz z migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Orzechowiec z powidłami 214

Efektowne ciasto z orzechami, w sam raz na świąteczną paterę, proste w wykonaniu, doskonałe w smaku; Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1 proszek do pieczenia 1 cukier wanilinowy Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanki cukru 6 białek 0,5 ml  mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki(...)pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym 180 stopni C. Gotujemy

kgwjanczewo
Ciastka z żurawiną i orzechami 209

Płatki owsiane w ciasteczkach są mało wyczuwalne, więc powinny posmakować nawet tym, którzy za nimi nie przepadają, nie mówmy z czego się składają a nikt się

charlotte gotuje
Orzechowo-czekoladowe jeże 142

moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń. Przepis zmodyfikowałam, a same ciastka stanowią świetny dodatek do ciepłego mleka czy też gorącej kawy.  Składniki:  120 g masła 75 g miałkiego drobnego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego  3 jajka 80 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych 100 g gorzkiej(...)dużej miski przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia oraz kakao. Stopniowo łączymy z masą maślaną pod koniec dodajemy bardzo drobno przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową.  4. Ciasto będzie wystarczająco gęste by móc formować z niego kule. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki spłaszczając nieco z jednej strony tworząc kształt pyszczka.  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Jeże

vaniliowoczekoladowa
Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady 185

Lubicie proste przepisy, prawda? Oj na pewno!  Szczególnie, gdy prostota idzie w parze z dobrym smakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają

Słodkie Przyjemności
Ciemny chlebek z bakaliami 179

wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy  do wyrośnięcia na około 30 minut. Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Blondynka Gotuje
Orzechowa szarlotka 164

niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką) 200 g mąki 200 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżki  bułki tartej   3 białka   80 g drobnego cukru do wypieków   1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi

Mia Cucina Sofieta
Camembert pieczony w cieście francuskim. 165

tutaj . Nieco inna wersja, ale równie smaczna. Żurawinę możecie zamienić na rodzynki lub pokrojonego ananasa. Równie będzie smacznie. Składniki: 2 serki camembert 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki żurawiny suszonej 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 jajko Serki przeciąć w poprzek na dwa plastry. Na jednym plasterku ułożyć żurawinę , a na drugim posiekane orzechy. Złożyć razem i ułożyć na cieście

O kuchni z uczuciem
Ciasto miodowe z kaszą manną 257

nieco większej, wtedy ciasto dzielimy na 3 części :) Ciasto : 500 g mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka sody Masa : 3 szkl mleka 9 - 10 łyżek kaszy manny 12 łyżek cukru 250 g masła Dodatkowo na wierzch : 100 g posiekanych orzechów włoskich 50 g cukru 50 g margaryny 2 łyżki miodu Przygotowanie(...)orzechy włoskie, mieszamy i podgrzewamy razem kilka minut. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie dzielimy je na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na papierze do pieczenia na cienki placek. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180st. C przez ok 10 - 15 min. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema częściami ciasta (jeżeli chcemy zrobić ciasto z masą

charlotte gotuje
Owsiane naleśniki z kurczakiem, serkiem topionym i orzechami 374

piersi z kurczaka3 serki topione śmietankowe (kwadraty)pół porasól, pieprz10 dag mozzarelli albo żółtego sera4 orzechy włoskie łyżka płatków owsianycholej do smażeniaNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste.  Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy(...)także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około 15-20 minut  w 220 stopniach do roztopienia sera. ciasto na naleśnikifarsz z kurczaka i serków topionychsmażymy naleśnikismarujemy farsznaleśniki zwijamy w rulonikinaleśniki

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto marchewkowe 573

piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżka kakao szczypta soli 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 1,5 szkl marchewki, startej garść posiekanych rodzynków garść kandyzowanej skórki pomarańczowej Krem: 200 g serka philadelphia 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: cynamon do oprószenia Przygotowanie: 1. Ciasto marchewkowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrami(...)puszystości, wlewać strumyczkiem olej, cały czas miksując. Dodać wymieszane i przesiane suche składniki (oprócz marchewki i orzechów), zmiksować. Wsypać orzechy i marchewkę, wymieszać szpatułką. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C przez około 40 minut do "suchego patyczka". Po tym czasie pozostawić

Nastoletnie Wypiekanie
Paluchy z marynowanym pieprzem zielonym 146

wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, olej i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto spłaszczamy, dodajemy pieprz i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na kawałki   wielkości orzecha włoskiego (ok. 25 -30 szt. ). Z każdego kawałka rolujemy jak najcieńszy wałek i układamy na podsypanej mąką blasze z piekarnika. Będą nam potrzebne dwie blachy. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
MÓJ DOMOWY ORZECHOWIEC 164

op.cukru waniliowego   Do przełożenia: ********************************* 1 szkl.cukru 6 białek 1 op.krmu typu karpatka 1 słoik powideł sliwkowych(250g) 20 dag.łuskanych orzechów włoskich 100 g.wódki polewa czekoladowa na wierzch i orzechy ziemne **********************************************************  Zagniatamy ciasto na stolnicy,dzielimy je na pół i wykładamy nim dwie blaszki tej samej wielkości 26x38cm.Ciasto smarujemy po połowie powidłami sliwkowymi i posypujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Niebiański przysmak 146

jabłek 1 szklanka cukru 2 galaretki owocowe Masa 2: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany  1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić, co najmniej 2 godz, podzielić na 2 części i piec każdą z nich ok 15 min w 180'C. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej(...)smażyć z cukrem. Do usmażonych wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Przelać do garnuszka, dodać śmietanę i orzechy i całość zagotować. Wystudzić i dodać do utartego masła. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć smażone jabłka, wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim plackiem i odstawić w chłodne miejsce

Ciasteczkowy Potwór
sernik "Kropka" Siostry Anastazji 153

najlepiej czerwonego, ja użyłam cytrynowy i słabo widać warstwy, odradzam fioletowy- ciasto może nie ładnie wyglądać) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  na ciasto orzechowe: 3 jajka 2,5 łyżki mąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Wszystkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia