ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:61/267)

Orzechowy sernik na pierniku 242

piernika 2 łyżki miodu 1 jajko 75g masła 1/2 łyżeczki sody SERNIK: 500g zmielonego twarogu 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g orzechów włoskich POLEWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 25g masła 50g czekolady gorzkiej Masło rozpuścić razem z miodem i przestudzić. Zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę wymieszaną(...)dnie powinien być papier do pieczenia. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać. Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez

https:KKuchniaMniam
Ciasteczka roztopione bałwanki 161

sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej

Food Square
Orzechowiec 164

Jedna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu.Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości . Składniki:ciasto 3 szklanki mąki 125g margaryny (pół kostki) 0,5 szklanki cukru pudru 2 jajka  2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa orzechowa(...)30dag orzechów włoskich 125 g margaryny (pół kostki) 2 łyż miodu 0,5 szklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder

Wypieki Uli
Muffinki ze śliwkami na śmietanie i 4 urodziny bloga 176

orzechy włoskie - do posypania  Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Do jednej miski wlać olej, śmietanę i wbić jajka. Wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki(...)ślubu oraz niezbyt dobre samopoczucie na początku ciąży sprawiły, że byłam zmuszona zrobić sobie przerwę. No bo jak tu przygotować coś słodkiego, kiedy przez pół roku Twoim ulubionym ciastem były pomidory? :P Pewnie za niedługo znowu będę zmuszona zrobić sobie małą przerwę, kiedy górą wezmą obowiązki związane z macierzyństwem. Ale jedno jest pewne - na pewno zawsze wrócę

My simple kitchen
Rogale świętomarcińskie 358

wiele składników i sporą ilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony własnoręcznie na maśle, marcepanie(...)łyżki wodyposiekane orzeszki zimne, włoskie lub migdały – do posypania Nadzienie: Biały mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, aby napęczniał. Potem odlewamy nadmiar wody. Mielimy mak przez maszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy

Poezja smaku
Kora brzozy 421

cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Ciasto wydaje się pracochłonne ale przy dobrym rozplanowaniu prac wykonuje się je dość sprawnie. Polecam wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3/4 szkl cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 8 białek 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 1 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki sparzyć i osuszyć.Białka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka kawowe z orzechami pekan 129

włoskie) Składniki na dekorację: 150g cukru pudru łyżka masła (o temp. pokojowej) 1- 2 łyżek wrzącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ok. 30 szt. połówek orzechów pekan do dekoracji (można zamienić na włoskie) Wykonanie ciasta: Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie(...)Dodać łyżkę mleka i wymieszać. Masa powinna być gładka. Podzielić ciasto na 2 części i uformować z nich wałeczki o przekroju (średnicy) ok 4-5cm. Obtoczyć wałki ciasta w posiekanych orzechach pekan (by całe wałki były nimi pokryte). Wałki zawinąć w folię (aluminiową lub spożywczą) i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (wałki muszą stwardnieć).  Po wyjęciu

Mania Wypiekania
Daktylowe ciasteczka owsiane 165

gładkiej konsystencji. Dodajemy płatki owsiane, daktyle i mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy za pomocą haka lub mieszamy dużą drewnianą  łyżką . Małą łyżeczką nabieramy ciasto, z nich formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm. Pieczemy porcjami

Moniki Smakołyki
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE, BEZGLUTENOWE 169

oraz mąki wymieszane z sodą i solą. Mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję słupki migdałów i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi 459

zmiksować.   Z ciasta zagnieść rękami kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.       Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać w dłoniach. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w trakcie pieczenia mogą rozlać się

Nastoletnie Wypiekanie
Kokosowe ciastka z kremu czekoladowego (czteroskładnikowe) 118

Powinna powstać jednolita masa.) Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać i jeśli ciasto mocno się klei - schłodzić w lodówce. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między ciastkami - nie trzeba robić dużych odstępów.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
kruche ciasteczka z masłem orzechowym 163

masę. Ciągle miksując, dodaję jajko. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do masy, mieszam dokładnie. Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę. Z chłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach i rozpłaszczam je widelcem (wzorek widoczny na zdjęciach zrobiłam tłuczkiem do mięsa). Piekę 10 - 15 minut

babka w formie
Ciasteczka chałwowo-owsiane (z chałwą) 246

obtaczania Masło/margarynę zmiksować z pokruszoną chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 30 minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp pomiędzy ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki

Di gotuje
Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i M&M'sami 151

wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami.  Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach, bo rozrosną się na boki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczka delikatnie powciskać M&M'sy. Piec

Di gotuje
Orzechowy chleb 111

mąki pełnoziarnistej 5 g drożdży instant 150 ml ciepłej wody lub mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka tłuszczu (miękkiego masła lub oleju) 2 solidne garści orzechów włoskich Z wszystkich składników poza orzechami zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wyrabiamy ciasto i zagniatamy do niego orzechy. Formujemy bochenek i układamy na blasze lub w foremce

Kucharzyca