ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:57/267)

CIASTECZKA Z MĄKI KOKOSOWEJ Z BAKALIAMI 232

drzew. Smak pamiętam do dziś, choć zupełnie o tych owocach zapomniałam. Tym bardziej byłam ciekawa, jak smakują w wersji suszonej. SKŁADNIKI:   100 g gorzkiej czekolady 20 g orzechów włoskich 20 g migdałów bez skórki 20 g suszonej żurawiny 20 g suszonej morwy 80 g płatków owsianych 120 g mąki kokosowej 120 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)gładką masę. Wsypać mąkę i zmielone płatki owsiane, chwilę miksować do połączenia składników. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i całość wymieszać najlepiej ręką. Z powstałego ciasta formować w dłoniach kulki, wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Ciastka piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Jadalne prezenty: Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) 123

syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone 128

Orzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek(...)orzechów arachidowych w karmelu SKWORCU  (tu kupisz) 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folią aluminiową

VioletoweKucharzenie
Palmiery z orzechami 176

PIKANTNE PALMIERY Palmiery z orzechami - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/4 szklanki cukru (np. brązowego) 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 20 g roztopionego masła Palmiery z orzechami - jak zrobić? Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć. Masło rozpuścić, ostudzić. Cukier zmieszaj z cukrem cynamonem i posiekanymi orzechami. Ciasto francuskie posmaruj rozpuszczonym masłem, posyp na całej powierzchni mieszanką cukru z cynamonem

Moje Qulinaria
Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 119

innych dowolnych) Do dekoracji: posiekane orzechy włoskie Piekarnik rozgrzać do 195 ° C.  W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać(...)mazurków (polecam zrobić cieńsze spody).  Z reszty ciasta wycięłam mini mazurki i ozdobiłam brzegi (np. formując warkocz).  Piec około 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do blendera wrzucić pokrojoną chałwę, orzechy włoskie i śmietanę 30%. Wszystko ze sobą zmiksować (na gładką masę).  Następnie  przygotowaną masę podgrzać w rondelku i gorącą udekorować spody mazurków. Na sam koniec

Ugotować
Ciasto Krówka - rewelacja 21423

szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej  Sposób przygotowania:Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna(...)placek miodowy. Następnie przykryć drugim plackiem miodowym. Na wierzch wylać masę  kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki )  Posypać orzechami włoskimi na sam koniec. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Mazurek orzechowy 163

śmietany kwaśnejMasa orzechowa:2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów )1/4 szkl. cukru pudru2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%białko do posmarowania ciastaWykonanie:Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą(...)spód mazurka.Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki, pokryć wierzch mazurka, tworząc rant oraz kratkę. Ciasto posmarować rozmąconym białkiemPiec w 180 stopniach C na rumiano.Upieczone ciasto udekorować wedle uznania, np fiołkami w cukrze, połówkami orzechów włoskich lub skórką pomarańczową. Smacznego

kolorowotorcikowo
Fit ciasto z orzechów włoskich (bezglutenowe) 284

jego przygotowania potrzebnych będzie tylko kilka składników, najważniejsze to orzechy włoskie, które zastąpią nam mąkę i suszone owoce - nadadzą ciastu słodyczy. Ciasto jest sycące, ale nie jest zbite. Polecam kawałek po treningu lub do pracy na drugie śniadanie. Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 2 szklanki orzechów włoskich 1,5 szklanki suszonych owoców (u mnie mix - jagody goji, maliny(...)koniec dodać jajka, całość wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy. 5. Piec przez ok. 30-40 min. - do suchego patyczka (u mnie 40 min.). Po wystudzeniu ciasto można udekorować orzechami wymieszanymi z łyżką miodu

Domowa Cookierenka Agi
Oczy carycy 131

kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka dodatkowo: szklanka mocnej kawy paczka okrągłych biszkoptów zielona galaretka orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Jasne ciasto Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej i delikatnie ale dokładnie mieszamy(...)dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier rozpuści się, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kakao i energicznie mieszamy, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Wystudzoną polewą polewamy ciasto. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego

na moim stole...
Sernik karmelowo-orzechowy 231

włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła      Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka łamiemy na mniejsze kawałeczki, żeby ułatwić sobie miksowanie, dodajemy orzechy i płynne składniki. Można zwiększyć nieco proporcję mleka do oleju, będzie wtedy(...)temperaturze 175 stopni. Warto wstawić miseczkę z wodą na niższą półkę piekarnika, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne i kremowe w smaku.      Masło rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem miodu, cały czas mieszamy, żeby słodka polewa się nie przypaliła. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i przelewamy na lekko przestudzony sernik. Zostawiamy do zastygnięcia, najlepiej na całą

sama złodycz
Kruche rogaliki... 145

foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem 234

Składniki: ciasto: 100 g marchewki (1 duża) 100g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 70 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 100 … Czytaj dalej Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

czarrna od kuchni
Czekoladowy tort z chrupiącą praliną 258

oraz idealnie chrupiącą praliną z karmelizowanych orzechów włoskich. Uwieńczeniem tego idealnego wypieku są zdjęcia, które zrobiłam w obecności najbliższej mojemu sercu osoby. Chłopcy! Dziś Wasze Święto i to Wam dedykuję ten przepis. Wszystkiego dobrego! Przygotowanie tortu polecam rozpocząć na ponad dobę przed podaniem ciasta. Ja dzień wcześniej (czwartek) upiekłam czekoladowe ciasto, karmelizowałam orzechy i rozpoczęłam przygotowanie kremu. Wykończyłam tort kolejnego(...)przygotowania chrupiącej praliny. Schłodzoną czekoladę miksuję z mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Chrupiąca pralina orzechowo- czekoladowa Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, następnie zasypuję cukrem i karmelizuję. Przygotowane orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia i studzę. Ostudzone do temperatury pokojowej orzechy miksuję w malakserze na drobny pył, który mieszam z wcześniej odłożoną rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę przekładam

Mango Papaja
pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-) 256

masła lub margaryny POLEWA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady -1 łyżka kakao -5 łyżek mleka -1 łyżka masła lub margaryny DODATKOWO -troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka. Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą(...)wstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy polewę. Ja składniki daje do miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie mieszam. Polewę wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.  Najlepsze jest na drugi dzień :-) Bardzo polecam, jest piękne i bardzo pyszne oraz proste w wykonaniu :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi 189

dodatków.  Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! (3-4 porcje) 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania) Kruszonka: 70g mąki pszennej 50g masła/margaryny 45g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: orzechy włoskie do posypania Mąkę, masło, cukier wymieszać z cynamonem. Całość wyrabiać do momentu otrzymania grubego, mokrego(...)naczynek.) Wierzch jabłek równomiernie pokryć kruszonką. (Najlepiej za pomocą tarki.) Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach.  (Ciasto powinno być lekko zarumienione.) Przed podaniem posypać orzechami włoskimi

Di gotuje