ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:73/267)

Ciasteczka - serduszkowe fantazje 125

cukru pudru połówki orzechów  włoskich przepis Margarynę siekamy z mąką , dodajemy żółtka , 2 łyżki śmietany , pół łyżeczki proszku do pieczenia i zagniatamy ciasto jak na  kruche . Ubijamy białko , dodając stopniowo cukier puder . Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy foremką ciastka i każde z nich smarujemy pianką, a na wierch układamy połówki orzecha włoskiego . Pieczemy ok. 15 min w temp.150-180 st.C

Smakowite Dania
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 212

drobno posiekane, najlepiej bez skórki)* Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku(...)wolnym ogniu razem z masłem i pokruszoną czekoladą. Masę studzimy, by była zimna i płynna, po czym olewamy nią wierzch i boki tortu. Na koniec torcik dekorujemy np. orzechami włoskimi, płatkami i kolorowymi posypkami. Po udekorowaniu tort pozostawiamy na godzinę lub dwie w zimnym miejscu, by polewa dobrze zastygła. *Migdały bez skórki można kupić gotowe lub zrobić. Wystarczy wrzucić

Smakowy Raj
Orzechowy jabłecznik z budyniem 110

Przepis na ciasto znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki(...)mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą i włożyć do zamrażalnika lub lodówki, aby ciasto się schłodziło. Gdy ciasto się już schłodzi większą część rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej blachy. Ciasto nakłuć widelcem

talerz przyjemności
Włoskie ciasteczka z białym winem (Ciambelline al vino) 119

użyłam wytrawnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier do obtoczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania miękkiego ciasta. Ciasto podzielić na porcje - wielkością odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę zrolować w cienki wałeczek i następnie zapleść w kształt przypominający precelek. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego

Di gotuje
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 265

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich   Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej

Di gotuje
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 160

książki znanego Anglika nie korzystałam od  ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki

Życie zamknięte w smaku
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą 113

znalazł. Marchew jest praktycznie niewyczuwalna, ale nadaje ciastu ciekawego koloru, a całość dopełnia słodka, lekko kwaskowata polewa. Dzięki otrębom i mące pełnoziarnistej ciasto zawiera także cenny błonnik i wiele witamin. Jako posypka doskonale sprawdziłyby się orzechy włoskie, ale ja tym razem wykorzystałam drobno posiekane batoniki musli (domowe!). Może kiedyś zamieszczę przepis, ale dzisiaj dzielę się z Wami moim ,,marchewkowcem(...)zagęścić ciasto) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki cukru 100 g rodzynek po łyżeczce : cynamonu, sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli polewa jogurtowo-śmietankowa 1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette jogurt naturalny (mały) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody drobno posiekane orzechy włoskie (jak w oryginale)...  lub batoniki musli (ja użyłam domowych

Kuchnia Ellie
Snikers 628

włoskich 3 łyżki miodu 120 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem:  1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru 250 g masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 100 g gorzkiej czekolady Ciasto miodowe: wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można podsypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto(...)pieczenia. Najlepiej rozłożyć ciasto palcami, do wałka będzie się za mocno kleić. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na 3 placek wyłożyć masę orzechową i piec w tej samej temperaturze około 15 minut, aż orzechy się zrumienią. Wystudzić. Masa orzechowa: miód, cukier, masło oraz sól włożyć do garnka i rozpuścić. Następnie wsypać posiekane orzechy włoskie i całość zagotować

My simple kitchen
Sernik z kokosem 221

łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynekMasa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowychW misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy(...)cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3). Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach

Świat Ciasta
Orzechowe ciasto z cukinią 145

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto z cukinią i orzechami. Polane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami. Wyglądem przypomina murzynek

Marta Gotuje
Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) 119

jabłka 40 gr orzechów włoskich (już wyłuskanych) 40 gr rodzynek pól cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło pokrojone w kawałki, potem resztę składników. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, bo za długie wyrabianie ciasta powoduje, że ciasto nie będzie kruche ale zbyt twarde. Z ciasta uformować kule, którą należy owinąć folią(...)spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Farsz Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i polać sokiem z połowy cytryny. Na suchą patelnią wlać 2 łyżki wody, pokrojone jabłka z sokiem z cytryny, orzechy, rodzynki. Całość oprószyć cynamonem i cukrem. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciastka Schłodzone ciasto należy rozwałkować

La grande e la piccola cuoca
Czas na rabarbar 107

włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła w pokojowej temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy

les mirabelles
Makowiec - strucla makowa 290

Składniki:masa makowa: 750 g maku,4 łyżki miodu,1,5 szklanki cukru pudru,150 g orzechów włoskich,150 g rodzynek,3 szklanki mleka,1/2 olejku migdałowego,6 białek,ciasto:4 szklanki mąki,50 g drożdży,6 żółtek,1 szklanka mleka,4 łyżki cukru,2 łyżeczki oleju,125 g margaryny,szczypta soli.Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy(...)wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy

Aga w kuchni
Rogale marcińskie 134

rogale (ok 15 sporych sztuk) na farsz potrzebujemy: – szklanka białego maku – 2 szklanki okruchów biszkoptowych – 1/2 szklanki cukru – 120 g orzechów włoskich – 60 g rodzynek – 400 g masła na ciasto potrzebujemy: – 4,5 szklanki mąki pszennej – 2 jajek – pół kostki drożdży – 1/2 szklanki cukru – szklankę ciepłego mleka(...)Szybko wyrabiamy ciasto (najlepiej tak aby pozostało chłodne) po czym dodajemy 2 łyżki masła i ponownie zagniatamy. Formujemy prostokąt, owijamy folią do żywności i schładzamy w lodówce (ok 30-45 minut). Wyciągamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy – w 2/3 wysokości smarujemy masłem. Składamy na 3 części sklejając rogi i rozwałkowujemy aby masło „wtopiło się w ciasto

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto z krakersów 164

takie ciasto znalazłam tutaj...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej - orzechów(...)laskowych, ziemnych, włoskich, migdałów Kresto] czekolada do polania *składniki na małą formę\ tortownicę* -u mnie keksówkaKrakersy  dość drobno pokruszyć.Dodać  mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać.  Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną

Moje domowe kucharzenie