łyżki gęstej kwaśnej śmietanymasa* 1 puszka gotowej masy makowej* 4 żółtka* 7 białek* 100 g cukru* 100 g rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, rodzynki, orzechy, olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną, proszek
Mix smakuproporcji 1:1. Mąki muszą dokładne wypełnić powstałą lukę. Następnie dokładamy odsuniętą ćwiartkę i na każde 60 dag ziemniaków dokładamy jedno żółtko. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty. Nie zostawiajmy zrobionych klusek na długi czas
kawawszklancenadzieję, że będzie zadowolony ;) Dla Was też coś dzisiaj mam - makowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka
Domowa cukiernia Ewydodatkiem mielonych orzechów Kresto, które otrzymałam w ramach współpracy z Vog.Orzechy włoskie można oczywiście zmielić, ale po co ..skoro są już gotowe mielone...ja dość często kupuję mielone orzechy lub migdały...wystarczy otworzyć paczuszkę..i gotowe....Orzechy nadały babce smaku i wyglądu oczywiście też..Ciasto można dowolnie udekorować..u mnie z braku czasu...tylko posypane cukrem pudrem(...)masła 4 jajka 10 dkg mielonych orzechów włoskich BackMit 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą.Z białek ubić sztywną pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremki, piec
Moje domowe kucharzenieproszku, 1 szkl cukier, 1 szkl woda, 3 łyżki orzechy włoskie siekane, 200g owoce kandyzowane siekane, 100g Przygotowanie Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczną masę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Z reszty ciasta formujemy ozdobne boki. Spód gęsto nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w temperaturze 200st(...)Studzimy. W rondlu z grubym dnem roztapiamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i mleko. Mieszamy, aż masa się zagotuje. Dodajemy posiekane orzechy, gotujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy owoce. Odstawiamy na 10 minut, aby masa nieco się wystudziła. Wykładamy na upieczone ciasto, dekorujemy. Wkładamy do lodówki , aby całość dobrze stężała
Gotowanie moimi oczamidokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, chwile miksujemy do połączenia składników. Ręce oprószamy mąką pszenną i formujemy kuliki z ciasta. U mnie ciasteczka są dość duże - kulka wielkości orzecha włoskiego. Możecie robić mniejsze ciasteczka. Ciasteczka bardzo rosną podczas pieczenia. Uwaga! jeśli Wasza masa jest za luźna (wszystko zależy od użytego masła orzechowego) i mimo oprószonych
Słodkie okruszkiorzechów włoskich Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć(...)około godziny lub dłużej, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm na 35 cm grubość około 1 cm, posmarować farszem, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku, zrobić nacięcie wzdłuż, nie przecinając do końca, wstawić do formy, posmarować mlekiem, posypać orzechami. Odstawić na drugie wyrastanie
moj przepis nacieście, rogalikach. W surówce z selera, w terrinie. W duecie z jabłkiem. W zmysłowym trójkącie z gruszką i rokpolem. I oczywiście solo. Takim go poznałam i pokochałam, za sprawą Babci. Wierzyła w jego moc i gdy wracałam ze szkoły zawsze czekała na mnie miseczka orzechów. "Na rozum", jak powiadała Babcia. I ja ten rozum dla orzecha(...)kuzynostwo też jest pociągające, bo taki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość. Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna
KUCHARNIAzarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych(...)rozpuścić. Resztę mąki oraz cukru wsypać do miski. Dodać pozostałe składniki: jajko, sól, aromat, skórkę z cytryny, kardamon oraz zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ~1,5h do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić (ale nie na mąkę). Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Jak ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.com500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : · 3,5 szklanki mąki · 225 g masła(...)prostokąt 30 x 15 cm. Całe pozostałe masło z przepisu rozprowadzamy dokładnie po cieście zostawiając niewielki margines. Składamy 1/3 ciasta do góry, następnie zakładamy na tę część dół (tak, jak składa się np. papier). W razie wątpliwości wszystko widać na filmie ;) Sklejamy brzegi ciasta i delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt 25 x 17 cm starając się nie używać zbyt dużo
Bazując na smakuswej prostocie. Ziołowy camembert bardzo wzbogaca smak, podprażone orzechy nadają charakteru, a miód w wysublimowany sposób łączy wszystko w spójną, harmonijną, apetyczną całość. Naprawdę jestem zachwycona smakiem tej pizzy, chociaż następnym razem dodam więcej sera camemberta i myślę, że będzie jeszcze lepsza ;) Bardzo polecam! Składniki na pizzę z camembertem, orzechami i miodem: średnica 28 cm 250 g mąki pszennej(...)opakowania) 2 garście orzechów włoskich (posiekanych w duże kawałki) 1-2 łyżeczek miodu oliwa z oliwek (polecam tę z czosnkiem) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm lub trochę mniejszy jeśli wolimy pizzę na grubszym cieście. Następnie skrapiamy ją oliwą, równomiernie rozkładamy pokrojony ser camembert, posypujemy orzechami, a na końcu polewamy cienką strużką miodu
Rozpustne gotowaniecukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze(...)ciasta (fot.2) . Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu oba blaty ciasta. Jeżeli nie - piec pojedynczo. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180˚C, aż do osiągnięcia złotego koloru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukry waniliowe. Teraz ułożyć warstwami: kruche ciasto
Świat Ciastaciasto z gatunku zdrowych i pożywnych - na bazie mąki orkiszowej i orzechów włoskich. Nuta cynamonu i gałki muszkatołowej daje mu nieco korzenny, piernikowy posmak. A na przełamanie "zimowych" smaków - świeży rabarbar z ogrodu. Kawałek takiego ciasta możecie potraktować jako pełnowartościową przekąskę. A że do tego ciasto jest pyszne to pewnie na jednym kawałku się nie skończy :) Inspiracja
Milion Smakówopakowanie ciasta francuskiego, 2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć(...)którym się gotowały zagęścić przez gotowanie. Dodać masło, mieszając zagotować. Zdjąć z ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym
królestwo garów