pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła(...)Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek nadawaj im różne kształty. Moje były gwiazdkami, księżycami, kwiatkami. Wciskaj w nie kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę
Zasmakuj Kuchniłyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy (jeśli mamy w łupinkach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem używając miksera, potem dodajemy jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy łyżką (należy zachować odstępy, bo ciasteczka troszkę się rozpłyną
psgotujemyorzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę). W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. Orzechy posiekać
Ze smakiem i z pasjąwłoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g 1 szklanka cukru pudru spirytus lub wódka (dodajcie tyle, by smak był wyczuwalny, ale by nie przesadzić ;)) Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem – studzimy. Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem na gładką masę. Na koniec dodajemy wystudzone już orzechy (trzeba(...)nieco odcisnąć z nadmiaru mleka) i odrobinę spirytusu do smaku. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednorodną masę. Wykładamy na zimne ciasto. Wierzch udekorować np. startą gorzką czekoladą. Najlepiej włożyć do lodówki, by masa się nie rozpływała. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaproste i szybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: Średnia blacha Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną czekoladą. By przyśpieszyć proces można(...)misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego
Kolizje SmakówMasa makowa: 1 puszka masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych suszonych moreli 2 łyżki miodu Ciasto: 500 g mąki pszennek 50 g drożdży 125 g margaryny 250 ml mleka 150 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 1 jajko do posmarowania(...)jajek ubić na sztywną pianę. Mleko lekko podgrzać. Roztopić margarynę. Gotową masę makową z puszki przełożyć do miski. Dodać łyżkę ubitej piany z białek, miód, orzechy, rodzynki i morele, wymieszać. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru, 1 łyżką mąki, 3 łyżkami letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut z ciepłe
cucinarecukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy (ciasto będzie gęste). Na końcu dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 2 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzenianaturalnego do ciasta kruchego + 100 ml do farszu 1 jajo do ciasta kruchego + 3 jaja do farszu sól pieprz łyżka oliwy z oliwek 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm 2 gruszki, dość słodkie, pokrojone w kostkę 1x1 cm 100 gram orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego(...)sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek
Mango Papajawierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki 3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja(...)orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypujac maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem). W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować
Gosia gotujeKruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy… Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru łyżka miodu łyżka cukru trzcinowego 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Polewa karmelowa: 150 g orzechów włoskich Pół szkl(...)masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie cukier wsypujemy do garnuszka i rozpuszczamy do uzyskania bursztynowego koloru. Do powstałego karmelu powoli dolewamy śmietanę dodajemy miód i mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy orzechy łączymy by wszystkie pokryły się karmelem
Podróż w kulinariamnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru) - 2 żółtka Składniki na nadzienie: - 200g orzechów mielonych włoskich - pół szklanki mleka - 5 łyżek ksylitolu - łyżeczka cukru migdałowego( lub trochę olejku migdałowego) Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min. do lodówki. W tym czasie zmielić orzechy oraz podgrzać mleko
Smaczne Zdrowepiekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Banany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku'; document.write
moj przepis naKolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie. Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami. 100 g mąki 100 g masła 250 g cukru pudru
Polska Zupatylko! :)Biszkopt migdałowy z tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm.Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka(...)min.Przygotowanie:Na jeden kakaowy blat nałożyć dżem wymieszany z sokiem z cytryny, potem krem kajmakowy, przełożyć drugim blatem, który również uprzednio smarujemy dżemem, a następnie kremem.Wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.Schłodzić w lodówce (minimum 2 godzin lub do stężenia masy).Smacznego
Kraina Miodem Płynąca