jednak nie ujmuje im nic z ich wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże(...)podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru 12 dag masła szczypta proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy kawałek zgiąć na kształt rogalika. Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze
My simple kitchencmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki:Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki(...)kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania :Biszkopt orzechowy : x 2 Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto
Słodkości i nie tylkofajne danie. Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną(...)solą i pieprzem. Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując mąką. Przełożyłam placek do blachy na tarty o średnicy 29 cm. Ponakłuwałam go widelcem. Nałożyłam na niego szpinak. Kolej na gruszki. Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki. Ułożyłam na szpinaku. Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę. Posiekałam orzechy włoskie. Posypałam nimi ser. Przygotowałam masę
potrawyregionalnejego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 6 jajek 125 g cukru 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich 125 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej Anatol Delecta 2 połówki brzoskwiń Żółtka utrzeć(...)ubijania, ubić na gęsto. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić w lodówce. Mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta + 2 galaretki brzoskwiniowe Delecta maczek tutti-frutti Delecta Decorada Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, lekko przestudzić
Domowa cukiernia Ewytrzy razy, formujemy kulkę i odstawiamy do misy i przykrywamy folią na jakieś 10-15 minut. Po tym czasie, rozgrzewamy patelnię. Ciasto dzielimy na małe kulki ( ja mam patelnię 23 cm, więc moje kulki były wielkości dużego orzecha włoskiego ) i te kulki rozwałkowujemy na cienkie placki i je kładziemy na patelni ( suchej – nie dodajemy żadnego oleju ) i smażymy przez
Kuchnia na wzgórzuNie sądzę, żeby trzeba było namawiać do pieczenia chleba kogoś kto choć raz sam jakiś upiekł… Jeśli natomiast ktoś jeszcze chleba nie piekł to polecam
UgotujmyTo.plśmietany Masa: 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1/2 szkl mleka pół kostki masła cukier puder do posypania nutella Ciasto: Mąkę cukry, proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i ewentualnie łyżkę śmietany gdyby ciasto ciężko się zagniatało. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. Od ciasta odrywać niewielkie kuleczki, trochę mniejsze niż(...)Formę na orzeszki dokładnie natłuścić margaryną i rozgrzać. Kuleczki ciasta wkładać w otworki, zamknąć formę i piec na złotobrązowy kolor z obu stron po kilka minut. Długość pieczenia ciastek zależy od Waszej formy jak i od wielkości ognia na palniku. Po upieczeniu ciasteczek przyciąć brzegi jeśli jest taka potrzeba. Masa: orzechy mleko i cukier prażyć chwilę do odparowania płynu, ostudzić
Smakołyki Asimięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do orzechów i ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:375 g marchwi startej na tarce o grubych(...)oczkach3 jaja250 g brązowego cukru (można dać mniej ok. 250 g)210 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan75 g odsączonego i drobno pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego280 g maki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć)SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat IlonyOrzechowe Gwiazdki. Przepis na ciasto podstawowe : **************************************** 560 g.mąki 10 dag.mielonych migdałów 10 dag.mielonych orzechów laskowych 150 g.cukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka 40 dag.masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mokki mąka na stolicę papier do pieczenia folią spożywcza Dodatkowo : Na ok.45 "Orzechowych Gwiazdek " : 1 żółtko 50 gram orzechów włoskich lub migdałów Na 40 " Anielskich Oczu " 225 g.domowego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszkl. cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Ciasto orzechowe: 4 białka, 0,5 szkl. cukru, 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka bułki tartej, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka proszku(...)margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao Posypka orzechowa: 0,5 szkl. orzechów arachidowych, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, herbata do nasączenia ciast WYKONANIE Biszkopt: Formę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną
słodki bratekobierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej - użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem(...)posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Moja tarta nie ma idealnych od linijki brzegów - możecie je dekoracyjnie pofalować, wygiąć, ponacinać, do woli. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwięc kolejny pomysł z serii: Co dziś będzie w cieście francuskim Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego 350 – 400 g filetu z indyka garść posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 jabłko 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu) garść posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko sól, czarny pieprz świeżo mielony do smaku opcjonalnie posiekane ziarna świeżego pieprzu zielonego(...)pieprzu). Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa. Dodać do całości posiekaną pietruszkę, opcjonalnie posiekany zielony pieprz, posiekane orzechy włoskie oraz gęsi smalec (dzięki temu farsz nie będzie za suchy). Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy ok. 7-8 cm. Na każde koło nakładać łyżkę farszu i przykryć kolejnym kołem. Starannie zlepić
gutfutTakie ciasteczka szybko się robi..można zrobić bez orzechów, bez kawy..albo dodać inne dodatki..Ja zrobiłam z podwójnej porcji..jedną z orzechami, a drugą z
Moje domowe kucharzeniezakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze tzw. czubek(...)doprawić mięso na farsz. Na koniec do farszu dodajemy natkę pietruszki w ilości jakiej lubimy i dokładnie mieszamy farsz, następnie formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Z mąki, ciepłej wody i rozpuszczonego masła przygotowujemy elastyczne ciasto. Najlepiej zagnieść hakiem robota, a po wyrobieniu odstawiamy na ok. 20 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy duże krążki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki do jej przygotowania są nieco nietypowe, a mianowicie szynka szwarcwaldzka, niebieski ser pleśniowy, orzechy włoskie i.. brzoskwinia :) Smak fenomenalny, wypróbujcie koniecznie. Ilośc porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczenia Składniki ( na 2 małe okrągłe pizze): Na ciasto: 300g mąki 170-200g wody 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli(...)łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilak liści rukoli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę i powoli dodając wodę z drożdżami rozrabiamy widelcem. Pod koniec przekładamy na blat obsypany mąką i szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski i dostawiamy w ciepłe miejsce pod lnianą ściereczką Po około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy
Kolizje Smaków