ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:47/267)

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta 190

łyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej garść orzechów włoskich / migdałów 1 łyżeczka kakao*  Wykonanie: 1. Ciasto lub herbatniki zmielić w malakserze. Do powideł dodać rum i aromat dokładnie rozmieszać.  2. Bakalie drobno posiekać. Do masy ciasteczkowej dodać bakalie i skórkę

vaniliowoczekoladowa
Piernik z suszoną śliwką 205

wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz. lub sprawdzić patyczkiem. Powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika,wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić. Przekroić na pół przełożyć  powidłami. Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać

W kuchennym oknie Ewy
MAKOWIEC 134

drożdży  1000 g masy makowej lukier i orzechy włoskie do dekoracji  Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy rozczyn, mieszając, wsypujemy mąkę. Dodajemy masło i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przylepiać się do rąk. Odstawiamy, przykrywamy suchą ściereczką(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, termoobieg na 60 minut. Gdy ciasto ostygnie, polewam lukrem i układam orzechy włoskie na wierzch

KuchcikoweLove
Orzechowe gwiazdki 118

purdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. • Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. • Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować(...)lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Piernik z suszonymi śliwkami 309

dodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki)1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej75-100g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskich Wykonanie:- jedną łyżkę cukru zalać jedną łyżką wody, nie mieszając podgrzewać na małej mocy palnika, aż cukier rozpuści się i przyjmie złotą, karmelową barwę (nie może być za ciemny(...)pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić- orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli

Smakołyki Bereniki
Rolada makowa 229

szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać wody. Dodać mąkę cieciorkową. Wygładzić masę, przedzielić(...)wałkować na grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą

pyszne zdrowości
CIASTECZKA PIEGUSKI 141

Ciasto podzielić na 3 równe części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm.  Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać w dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć. Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni

Kuchnia Paulettes
Popękane ciasteczka piernikowe 424

mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać.  Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny.  Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć je na 15 minut do lodówki. Kule przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc spore odstępy

Kraina Miodem Płynąca
Ciastka z masłem orzechowym 143

jednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. • Nabierać łyżeczką ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. • Układać kulki na papierze do pieczenia co 5 cm jedna od drugiej. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 5 minut

To co kocham
Owsiane ciasteczka z prażonym słonecznikiem i sezamem 198

słonecznik w sumie można dodawać w dowolnym momencie, ważne, żeby połączyły się w całość). Rada: jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy 1-2 łyżki wody. Z ciasta przygotowujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy je między folię spożywczą  i zgniatamy na płasko za pomocą dna np. szklanki, plastikowego pojemniczka, miseczki (dzięki temu, że cisto włożymy miedzy folię łatwo będzie

Moniki Smakołyki
Kakaowe maślane ciasteczka 187

zagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe w tym momencie dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Lepimy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, układamy na blaszce wyłożonej matą do pieczenia, spłaszczamy widelcem tworząc wzorek.  Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut (czas pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kakaowe ciasteczka owsiano - jaglane. 208

wszystkie składniki oraz masło, jajka roztrzepujemy i również dodajemy do płatków, wszystko dobrze wyrabiamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ręce moczymy w wodzie, nabieramy łyżką porcję ciasta i formujemy ciasteczko wielkości orzech włoskiego. Ciasteczka podczas pieczenia troszkę się spłaszczą. Pieczemy w temperaturze 189 stopni około 15 minut, na rumiano. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka czekoladowo-kawowe z syropem klonowym i nutą pomarańczy 147

mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-19 minut w 170-180 stopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą (na oleju kokosowym) 166

płatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.) Większość produktów do ciasteczek

Di gotuje
Malinowe kulki na raz! 165

ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha. 4. Gotowe kulki zanurzaj do połowy w cukrze pudrze i układaj (cukrową czapeczką do góry) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 5. Kulki piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe) 145

uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia - pamiętając

Di gotuje
Ciastka z płatkami gryczanymi, pestkami dyni i czekoladą 128

utrzeć do puszystości. Nadal mieszając - wbić jajko i następnie dodać resztę składników. Masę dokładnie wyrobić i połączyć z uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną czekoladą. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Początkowo

Di gotuje
Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami 215

szczyptą soli utrzeć do puszystości. Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę szybko zagnieść i połączyć z drażetkami. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka drażetek. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
ciasteczka pieczarki :-) 170

waniliowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia *butelka po napoju kakao Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy ciasto.Ciasto jest bardzo plastyczne i gładkie. Następnie robimy z ciasta  kulki trochę większe niż orzech włoski. Układamy na  wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w sporych odstępach od siebie,ponieważ pieczarki rosną. Następnie gwint butelki "maczamy" w kakao i wbijamy w kulkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasteczka z masłem orzechowym-przepyszne 139

dajemy do miski.  Miksujemy na gładką masę, i dodajemy mąkę. Miksujemy. Wyciągamy ciasto na blat i wyrabiamy na gładką masę-należy trochę podsypać mąką. Następnie ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy widelcem tworząc śliczny wzór kratki. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni-ładnie podrosną. Można

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą (z orkiszową mąką pełnoziarnistą) 148

czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć widelcem. (Odstępy nie muszą być zbyt duże.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około

Di gotuje
Ciasteczka a'la bounty 153

składniki miksujemy. Po czym dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy i ciasto mamy gotowe. Z ciasta lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie wykładamy je w nie wielkiej odległości od siebie, na blachę do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Ciastka z czekoladą i pestkami słonecznika 126

Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut (*) w 170 stopniach. (Powinny być delikatnie

Di gotuje
Knedle ze śliwkami 170

Dodatkowo : do posypania cynamon Przygotowanie : Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta wałkować wałki, jak na kopytka, odcinać kawałki ciasta. Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe niż kto woli. Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać. Od razu gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Jak knedle wypłyną na wierzch

Kuchnia Danusi
Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi 158

każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie zdatna do formowania.) Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć za pomocą wilgotnych dłoni. Piec 12-15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być

Di gotuje
Ciatka z kakao i liofilizowanymi owocami (ananas, truskawka) 148

jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną  z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć  i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Ciasteczka jęczmienne z pastą tahini i czekoladą 199

wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje
Ciasteczka maślane 132

pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze i lekko spłaszczyć. Całość ułożyć (zachowując odstępy, bo ciasteczka odrobinę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut

Di gotuje
Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej (bezglutenowe) 165

kokosowe. Całość wymieszać i podgrzać do momentu połączenia się składników. Ciepłą masę przełożyć do miski i połączyć (dłonią) z jajkiem, mąką oraz sokiem z cytryny. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w mleku w proszku i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (*) Korzystając

Di gotuje
Ciastka z płatkami gryczanymi i czekoladą 135

następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu do masy wmieszać średnio posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 211

następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje
Ciasteczka z bezglutenowych płatków owsianych z jajeczkiem czekoladowym. 192

wanilią i masłem na krem, następnie dodać śmietanę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dobrze wymieszać najlepiej ręką.Ręce maczać w wodzie, nabierać porcję ciasta i formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego lekko rozpłaszczając. Jajeczka czekoladowe przeciąć na pół i wcisnąć w środek ciastka.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 20 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Chrupiące ciasteczka jaglane lub ciastko XL (z karobem i orzechami brazylijskimi) 193

proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na końcu wmieszać odrobinę soku z cytryny i posiekane orzechy. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Sposób 1: Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje
Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko) 154

pomocą dłoni i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z masy przygotować ciasteczka. Można to zrobić na dwa sposoby: 1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ

Di gotuje
Ciastka z otrębów z suszonymi owocami z czekoladą (wysokobłonnikowe) 203

proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.  Mąka i otręby

Di gotuje
Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe (chrupiące) 203

waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe (bez masła i jajek, vege) 254

łyżek oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe z czekoladą (z mąki ryżowej) 180

końcu dodać posiekaną (na większe kawałki) czekoladę. Całość odstawić na 10-15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała. (W razie potrzeby dolać odrobinę mleka.) Z gotowego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej

Di gotuje
Ciastka czekoladowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą 158

misce zmiksować masło z cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się

Di gotuje
Ciastka chałwowo-kokosowe z czekoladą (z mąki graham) 198

drugiej misce zmiksować masło, pastę tahini i cukier. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się

Di gotuje
Chrupiąco-ciągnące się ciasteczka z czekoladą (z mąki graham) 185

połączyć. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się

Di gotuje
Ciasteczka z rodzynkami 210

cukier wymieszać. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.Dodać rodzynki i posiekane kiwi, kuleczki, jajko i mleko, wyrobić ciasto.Z ciasta formować kulki (większe od orzecha włoskiego) , wykładać na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 170 C z termoobiegiem przez około 16 minut.Po  upieczeniu ciasteczka są miękkie ,więc

Moje domowe kucharzenie
Chałwowe ciasteczka z pastą tahini 188

sezam Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. (Jeśli masa jest za sucha - można dodać 1-2 łyżki wody. Ja nie musiałam.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć (dłonią) i posypać sezamem. Sezam należy delikatnie docisnąć. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut

Di gotuje
Ciasteczka miodowe (z karobem) 222

jajko i miód. Wsypać, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.  (Ciasto powinno być miękkie i odrobinę lepkie.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i opcjonalnie obtoczyć je w cukrach (1 kulka - 1 rodzaj cukru). Kuleczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Nie trzeba

Di gotuje
Ciasteczka zbożowe 197

łyżki wody. [ciasto może się ciężko mieszać na początku]. Zagnieść ciasto lub zmiksować na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) 2-3 min do połączenia składników.Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć (do grubości 1 cm) i układać na blaszkę w odstępach ok. 23 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 min (do uzyskania złocistego koloru ciastek

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka krówkowe z czekoladą (z masy krówkowej, bez jajek) 182

jest 100g gorzkiej) Masło/margarynę zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z grubo posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić

Di gotuje
Pieguski z cytrynową nutą 189

dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach. (Powinny

Di gotuje
Najłatwiejsze kruche ciasteczka bez jajek (z drażetkami) 181

łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ulubione drażetki Masło/margarynę utrzeć z cukrami, a następnie dokładnie połączyć (dłonią) z resztą składników. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każda kulkę spłaszczyć i umieścić (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastka powtykać drażetki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 201

Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przybranie Przed podaniem śmietanę kremówkę ubij z cukrem i ziarenkami wanilii na sztywno. Za pomocą łyżki przybierz nią zimne ciasto. Całość ozdób orzechami pekan (lub włoskimi) i posyp cynamonem. Przechowuj w lodówce lub podawaj od razu

Food Square
Tort orzechowy 169

wspólnego święta życzę nam samych słonecznych i radosnych dni. A dla tych osób, które tak jak ja jeszcze dzisiaj obchodzą urodzinki przesyłam życzenia razy dwa :) Składniki: ciasto - 12 jajek - 300 g orzechów włoskich - 1 paczka biszkoptów - 12 łyżek cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 4 jajka - 400 g masła - 350 g cukru pudru - 1 kieliszek

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasteczka z masłem orzechowym (w cukrze) 188

orzechowe i aromat waniliowy. Po wymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania).  Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Di gotuje
Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka 262

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić, dość drobno, tak aby dało się formować ciastka. Łyżką nabierać ciasta i formować kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 min w 180 st. Smacznego! Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka

moj przepis na
Waniliowe kluski leniwe z gruszką i miodem 213

Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w miseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i mąkę i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. Z powstałego ciasta formuj kulki mniejsze niż orzech włoski. Z gruszki wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wyciągaj kluski od razu kiedy wypłyną na powierzchnie

Moja Micha
Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy) 200

/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron

Di gotuje
Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane 168

wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką

Gotowanie jest łatwe
44 tygodnie - Ciasteczka orkiszowe 158

nożem. Dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 2h. Po wyjęciu odrywać po skrawku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze kulki powinny mieć nieco wolnej przestrzeni dookoła, ponieważ się lekko rozpłyną. Mnie na jeden raz na blasze zmieściło się 12 kuleczek. Piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka chałwowe 207

dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko lekko spłaszczać. Smarować białkiem i posypać sezamem. Piec w 160 stopniach około 12-15 minut do zezłocenia

Cakes By Kejt
Chlebek z ziołowych kuleczek z płatkami owsianymi 170

przygotowany zaczyn, odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do urośnięcia. Po tym czasie podsypać ciasto mąką i wyrobić kulę, następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy kulki na blaszkę, nie musi być pełno, bo chlebek i tak urośnie, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175 stopni

zdrowa vege kuchnia
Ciasteczka z kaszki ryżowej 192

żółtka, śmietanę i roztopioną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ 364

krem, a następnie dodajemy do pokruszonego ciasta. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu porcjujemy ciasto i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane układamy na talerzu i wkładamy do zmrożenia na ok. 20 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 1 łyżeczką oleju. Patyczki/rurki wbijamy w schłodzone kulki

Ostra na Słodko
migdałowe ciasteczka z lemon curd 296

puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć

zabawa smakiem
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 185

łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. Tak przygotowane bułeczki układać na potrawce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20-25 min - do ładnego zrumienienia

Plate of Joy
Grzybki 261

łyżki śmietany ponadto 3 jajka 50g  maku 6 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, dobrze wygniatając, następnie urywamy ciasto i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w którym robimy dziurkę i kładziemy dziurką do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym (tak jak w kluskach śląskich)- będą to nasze kapelusze do grzybków. Tworzymy teraz cienki wałek

kgwjanczewo
Mleczne ciasteczka 159

może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 o C przez 10 minut. Upieczone ciasteczka studzić

In my kitchen
Ciasteczka orzechowo-owsiane ze słonecznikiem bez mąki i cukru 166

gładką, białą masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto. Z ciasta lepić niewielkie kule wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczać. Zachować niewielkie odstępy - ciastka mogą nieznacznie rozlać się na boki. Piec przez 8-10 minut w temperaturze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kofty indyjskie 195

dodajemy śmietankę, mieszamy i odstawiamy na bok. 2. W misce łączymy puree, ser, kmin rzymski, szczyptę soli i 2 łyżki mąki. Zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego (mi wyszło 21 kuleczek), każdą obtaczamy w odrobinie mąki. W garnku rozgrzewamy olej do ok. 160 stopni. Kuleczki smażymy partiami, odsączamy na ręczniku papierowym

My Culinary Art
Ciasteczka chałwowe 174

temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-17 minut w 180*C do lekkiego zbrązowienia. Smacznego! Przepis ze strony Moje

Chocolate Muffin Blog
Najprostsze ciasteczka maślane 2751

szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny wzorek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego

My Culinary Art
Orzechowe ciasteczka z lentilkami 205

kolorowych drażetek lentilek. Wykonanie Do miski wsypać cukry, dodać posiekaną margarynę, śmietanę i masło orzechowe, zagnieść. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wcisnąć po kilka drażetek.  Piec ok. 15 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Pierniczki glazurowane 290

przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo

Pasja Smaku
Pierniczki brukowce 261

początku zmiksowałam mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej.Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam

Blondynka Gotuje