ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:44/267)

CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI PEKAN I CZEKOLADĄ 213

Wilgotne i mięsiste ciasto z tartą dynią, orzechami pekan (lub włoskimi) oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Długo zachowujące świeżość. W sam raz do filiżanki gorącej kawy na leniwy jesienny podwieczorek. Tartą dynię możecie zastąpić marchewką ( pamiętając, że 250 g tartej marchewki to około 2 szklanki), a pokrojone na porcje ciasto podać z powidłami śliwkowymi i kleksem(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki (1¹⁄₂ szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE

cool and minty
Karmelowe ciasto z orzechami. 298

Dzień dobry! Witamy Was prosto z naszej kuchni, w której ostatnio sporo się dzieje. Ciągle coś pichcimy. Chodziło za nami ciasto z orzechami i karmelem. Takie łakocie robimy raczej dopiero zimą, ale mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem(...)posmarowanego dżemem porzeczkowym, rozprowadzamy równo. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i lekko dociskamy. Wykładamy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy kolejny - trzecim blatem upieczonego ciasta. KARMEL Z ORZECHAMI: - 2,5 do 3 szklanek lekko posiekanych orzechów włoskich (lub włoskie czy ziemne) - 200 g margaryny - 8 łyżek miodu - 6 łyżek cukru - 150 ml śmietanki 36% Margarynę, cukier i miód rozpuść w rondelku

SMYKWKUCHNI
Przekładaniec orzechowy 707

proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka sezamowe 226

się połączy.Dalej ucierając dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Mix smaku
Mazurek orzechowy 241

Składniki: 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 12,5 dag masła  szklanka mąki krupczatki szklanka cukru pudru 3 żółtka Przygotowanie: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam miękkie masło Do utartej masy dodawałam mąkę i na końcu orzechy, cały czas ucierałam Gdy masa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach  22x19 cm  Piekłam przez(...)mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :)  W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie

Proste Potrawy
Mazurek z kremem czekoladowym z pieczonymi gruszkami i orzechami włoskimi 171

kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: (na tortownicę(...)Ciasto: 180 g mąki 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Krem czekoladowy: 200 ml śmietany 36% 90 g mlecznej czekolady Sos czekoladowy: odrobina mleka 20 g deserowej czekolady Dekoracja-pieczone gruszki z orzechami: 3 świeże gruszki 10-20 g posiekanych grubo orzechów włoskich Przygotowanie: Gruszki: 1.Gruszki umyć, przeciąć na połówki

KreatywnePiny
Aromatyczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem 166

Nadzienie: 10 dkg orzechów włoskich 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego łyżka masła ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały czas mieszając, ale nie zagotować. Ostudzić, ewentualnie dodać alkohol. Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki(...)godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C ( termoobieg 160). Z ciasta odrywać kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoniach, nałożyć nadzienie - ok. pół łyżeczki i formować kulkę. Nie spłaszczać. Układać w dość dużych  odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Maślane ciasteczko
Makowiec w cieście francuskim 198

Makowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki

Kuchnia co dnia
śniegowe kuleczki 132

drobno siekamy razem z kandyzowaną skórką pomarańczową. Masło ucieramy z cukrem pudem. Do utartego masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczki ciasta i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto metrowiec super przepis :-) 881

Drugie ciasto robimy tak samo, tylko dajmy mniej mąki i kakao-tak jak w proporcjach. Jak mamy dwie takie same  keksówki możemy piec jednocześnie Polecam jednak nie robić masy na ciasta za jednym razem czyli z 8 jajek i potem podzielić i do reszty dodać kakao, bo oba ciasta musza być takie same, a przy dzieleniu ciasta(...)łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie. Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną i tak dalej. Polecam zrobić sobie dwa ciasta mniejsze niż jedno meeega długie. Gdy skończą się kromki, ciasta wsadzamy na 15 minut do lodówki, następnie smarujemy je masą. Chowamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto marchewkowe z kremem serowym 245

łyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka 1/4 szklanki oleju 5 plastrów ananasa z puszki lub 1/2 szklanki świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę max 5 na 5 mm. 1 szklanka orzechów włoskich, pokrojonych w kostkę 5 na 5 mm 1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ananasa pokroić, orzechy pokroić. Goździki(...)mnie z Biedronki) w temperaturze pokojowej 1/4 lub 1 szklanka cukru pudru (do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 8 orzechów włoskich cynamon Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać stopniowo ser, w trzech turach. Pierwszy blat ciasta położyć na paterę czy talerz, rozsmarować połową kremu, wyłożyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu. Udekorować orzechami, posypać cynamonem. Smacznego! Ciasto marchewkowe

moj przepis na
Trdelnik (trdlo) - zawijasy z ciasta drożdżowego 159

sobą wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić na gładką, elastyczną masę. Jeżeli masa jest zbyt twarda dodać więcej mleka i ponownie zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i poczekać, aż podwoi objętość.  Podrośnięte ciasto podzielić na 9 równych kawałków. Z każdego uformować długi, niezbyt gruby sznurek. Wałek do ciasta (albo pustą butelkę(...)cynamonem, cukrem z wanilią i opcjonalnie z orzechami włoskimi. Piec około 15-20 minut w 180ºC .  Ciasto nawinąć na wałek zachowując lekkie odstępy Następnie ciasto delikatnie rozwałkować; zdjąć razem z folią z wałka Każdy kawałek ciasta obtoczyć w posypce (z cukru, wanilii i cynamonu) + ewentualnie posypać orzechami Tak przygotowane trdelniki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut

Ugotować
Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami 178

śliwek, fig, rodzynek, żurawiny  Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie obrać ze skórki, osuszyć i zmielić malakserem - z orzechami włoskimi. (Nie muszą być zmielone idealnie drobno.) Migdały z orzechami wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Margarynę utrzeć z cukrem i miksując - połączyć z jajkami. Dodać miód i dokładnie(...)końcu suszone owoce.  (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie czego dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować 2-3 cm odległości, ponieważ ciastka urosną.) Pierniczki piec około 20 minut w 180 stopniach. Zamiast cynamonu

Di gotuje
Sernik wiedeński z masłem orzechowym 240

wiedeńskiego z bardzo orzechową nutą - lubicie masło orzechowe? CTo ciasto zasmakuje Wam na pewno! A zresztą sami oceńcie i dajcie znać! Składniki na sernik orzechowy 7 żółtek 7 białek 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 100 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki masła orzechowego Garść orzechów włoskich Sposób przygotowania sernika  Żółtka wymieszać z cukrem(...)Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc). Wierzch ciasta smarujemy masłem orzechowym i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto Daniela 176

dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek 230 g zimnego masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyzeczka ekstratu wanilii 1 ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza(...)suchej patelni uprażyc orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić

w mojej kuchni