ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:46/267)

Ciasto Jabłkowo – Karmelowe 153

już w progu. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 175 g masła 175 g cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego 2 jabłka 30 g orzechów włoskich lub pekan Jabłka obieramy ze skórki i kroimy(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wykładamy na paterę, polewamy karmelem i posypujemy orzechami. Dodatkowo: 200 g karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego, gotowanego około 1,5 h 20 g orzechów włoskich lub pekan Źródło: bbcfoodgood.com The post Ciasto Jabłkowo – Karmelowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Kruche ciasteczka - kwiatki 188

Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki  łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka. Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc płatki kwiatka

Salonik smaków
Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze 135

szklanka suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland Składniki na glazurę: 1/2 opakowania galaretki z porzeczek Delecty Przygotowanie: W dużej misce miksera, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj masło, cukier, sól, 4 szklanki mąki i miksuj końcówką typu hak, aż ciasto stanie się jednolite. Jeżeli ciasto wciąż się lepi, dosypuj resztę mąki, aż zacznie(...)prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm. W celu przygotowania nadzienia, w misce wymieszaj masło, brązowy cukier i cynamon i wyłóż je na rozwałkowanym cieście pozostawiając 1 cm brzegi. Posyp czekoladą, żurawiną i orzechami i zawiń w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi. Dociśnij brzeg i pokrój na 16 równych części. Ułóż w 2 natłuszczonych blaszkach o wielkości

karmelowy
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI PEKAN I CZEKOLADĄ 188

Wilgotne i mięsiste ciasto z tartą dynią, orzechami pekan (lub włoskimi) oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Długo zachowujące świeżość. W sam raz do filiżanki gorącej kawy na leniwy jesienny podwieczorek. Tartą dynię możecie zastąpić marchewką ( pamiętając, że 250 g tartej marchewki to około 2 szklanki), a pokrojone na porcje ciasto podać z powidłami śliwkowymi i kleksem(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki (1¹⁄₂ szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE

cool and minty
Karmelowe ciasto z orzechami. 265

Dzień dobry! Witamy Was prosto z naszej kuchni, w której ostatnio sporo się dzieje. Ciągle coś pichcimy. Chodziło za nami ciasto z orzechami i karmelem. Takie łakocie robimy raczej dopiero zimą, ale mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem(...)posmarowanego dżemem porzeczkowym, rozprowadzamy równo. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i lekko dociskamy. Wykładamy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy kolejny - trzecim blatem upieczonego ciasta. KARMEL Z ORZECHAMI: - 2,5 do 3 szklanek lekko posiekanych orzechów włoskich (lub włoskie czy ziemne) - 200 g margaryny - 8 łyżek miodu - 6 łyżek cukru - 150 ml śmietanki 36% Margarynę, cukier i miód rozpuść w rondelku

SMYKWKUCHNI
Przekładaniec orzechowy 673

proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka sezamowe 192

się połączy.Dalej ucierając dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Mix smaku
Mazurek orzechowy 212

Składniki: 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 12,5 dag masła  szklanka mąki krupczatki szklanka cukru pudru 3 żółtka Przygotowanie: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam miękkie masło Do utartej masy dodawałam mąkę i na końcu orzechy, cały czas ucierałam Gdy masa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach  22x19 cm  Piekłam przez(...)mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :)  W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie

Proste Potrawy
Mazurek z kremem czekoladowym z pieczonymi gruszkami i orzechami włoskimi 140

kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: (na tortownicę(...)Ciasto: 180 g mąki 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Krem czekoladowy: 200 ml śmietany 36% 90 g mlecznej czekolady Sos czekoladowy: odrobina mleka 20 g deserowej czekolady Dekoracja-pieczone gruszki z orzechami: 3 świeże gruszki 10-20 g posiekanych grubo orzechów włoskich Przygotowanie: Gruszki: 1.Gruszki umyć, przeciąć na połówki

KreatywnePiny
Aromatyczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem 134

Nadzienie: 10 dkg orzechów włoskich 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego łyżka masła ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały czas mieszając, ale nie zagotować. Ostudzić, ewentualnie dodać alkohol. Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki(...)godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C ( termoobieg 160). Z ciasta odrywać kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoniach, nałożyć nadzienie - ok. pół łyżeczki i formować kulkę. Nie spłaszczać. Układać w dość dużych  odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Maślane ciasteczko
Makowiec w cieście francuskim 167

Makowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki

Kuchnia co dnia
śniegowe kuleczki 108

drobno siekamy razem z kandyzowaną skórką pomarańczową. Masło ucieramy z cukrem pudem. Do utartego masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczki ciasta i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto metrowiec super przepis :-) 848

Drugie ciasto robimy tak samo, tylko dajmy mniej mąki i kakao-tak jak w proporcjach. Jak mamy dwie takie same  keksówki możemy piec jednocześnie Polecam jednak nie robić masy na ciasta za jednym razem czyli z 8 jajek i potem podzielić i do reszty dodać kakao, bo oba ciasta musza być takie same, a przy dzieleniu ciasta(...)łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie. Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną i tak dalej. Polecam zrobić sobie dwa ciasta mniejsze niż jedno meeega długie. Gdy skończą się kromki, ciasta wsadzamy na 15 minut do lodówki, następnie smarujemy je masą. Chowamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto marchewkowe z kremem serowym 208

łyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka 1/4 szklanki oleju 5 plastrów ananasa z puszki lub 1/2 szklanki świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę max 5 na 5 mm. 1 szklanka orzechów włoskich, pokrojonych w kostkę 5 na 5 mm 1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ananasa pokroić, orzechy pokroić. Goździki(...)mnie z Biedronki) w temperaturze pokojowej 1/4 lub 1 szklanka cukru pudru (do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 8 orzechów włoskich cynamon Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać stopniowo ser, w trzech turach. Pierwszy blat ciasta położyć na paterę czy talerz, rozsmarować połową kremu, wyłożyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu. Udekorować orzechami, posypać cynamonem. Smacznego! Ciasto marchewkowe

moj przepis na
Trdelnik (trdlo) - zawijasy z ciasta drożdżowego 134

sobą wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić na gładką, elastyczną masę. Jeżeli masa jest zbyt twarda dodać więcej mleka i ponownie zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i poczekać, aż podwoi objętość.  Podrośnięte ciasto podzielić na 9 równych kawałków. Z każdego uformować długi, niezbyt gruby sznurek. Wałek do ciasta (albo pustą butelkę(...)cynamonem, cukrem z wanilią i opcjonalnie z orzechami włoskimi. Piec około 15-20 minut w 180ºC .  Ciasto nawinąć na wałek zachowując lekkie odstępy Następnie ciasto delikatnie rozwałkować; zdjąć razem z folią z wałka Każdy kawałek ciasta obtoczyć w posypce (z cukru, wanilii i cynamonu) + ewentualnie posypać orzechami Tak przygotowane trdelniki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut

Ugotować