ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:38/267)

ANZAC BISCUITS 168

płatki owsiane, wiórki, mąkę i proszek, mieszamy. W małym rondelku roztapiamy masło razem z miodem - nie gotujemy. Roztopione masło przelewamy do naszych suchych składników i mieszamy.Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozkładamy na blaszce, a następnie spłaszczamy, zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180`C około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Najlepsze mleczne ciasteczka na świecie! 161

dodaniem jajek,  musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości.Pieczemy około 10 minut - studzimy

Słodkie Przyjemności
Wielkanocne ciasteczka czekoladowe 186

maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało.Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem  do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka.Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Bajaderki 217

marmoladę, rodzynki, zmielone orzechy arachidowe, cynamon i kakao - mieszamy.Masło, śmietankę i cukier podgrzewamy. Rozpuszczoną mieszankę dolewamy do ciasta i całość miksujemy końcówką a'la hak.Z przygotowanego ciasta tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego.Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny- po tym czasie kulki polewamy rozpuszczoną czekoladą ( można je również całe zanurzyć w czekoladzie) a następnie posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi

Słodkie Przyjemności
Pączki serowe 261

mieszamy ze sobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać mąki.4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.5. Dłonie zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano.6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!P.S. A oponki lubicie? Jeśli

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki Lebkuchen 284

robota z sypkimi składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące.Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną.Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 332

wlałam go do suchych składników, dodałam posiekane skórki kandyzowane i wymieszałam mikserem. Ciasto wyszło lepiące, a takie właśnie miało wyjść, odstawiłam je do wystudzenia. Po wystudzeniu z ciasta robiłam kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyłam łyżką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy

Blondynka Gotuje
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 233

sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne).4. Ciastka pieczemy w 180 stopniach

Szefowa kuchni
Tarta karmelowa z orzechami 299

Składniki na spód:2 łyżki śmietany 30% lub 36%1 żółtko200 g mąki pszennej40 g cukru110 g zimnego masłaszczypta soliSkładniki na nadzienie:2 szklanki różnych orzechów1

My Culinary Art
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 298

wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Placek z jabłkami i budyniem 318

budyń podczas gotowania mikserem.Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudruMasło rozpuścić dodać orzechy i wymieszać

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka owsiane z żurawiną 182

czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekujemy przed

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 420

końcu wsypać bakalie, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, dość mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Przed podaniem posypać ciasteczka przesianym cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 195

chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 174

jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć.Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego! Z przykrością stwierdzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania