Sernik z bezą orzechową 232czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkować na wielkość spodu formy i wyłożyć je na papier. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 st.C (ciasto powinno się lekko zezłocić). Podpieczony spód należy lekko przestudzić. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera (zmielonego); 1 i 1/3 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 80 g budyniu śmietankowego(...)cukru kryształu; 150 g zmielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki; 1 łyżka bułki tartej; Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać mąkę, bułkę tartą i zmielone orzechy., delikatnie wymieszać. Pianę równomiernie rozłożyć na masie serowej. Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec
In my kitchen
Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową - Kajmakową i Orzechami Włoskimi) 292masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli ok. 400 g masy kajmakowej (najlepiej o smaku orzechowym) ok. 150 g orzechów włoskich Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową) - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów(...)rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręczniki papierowe. Masę Kajmakową miksujemy, a następnie wykładamy na pączki delikatnie rozsmarowując za pomocą noża. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. źródło
Słodka Strona
Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami 172Do upieczenia tego chlebka zainspirowała mnie Antenka z bloga Smaczny kąsek pozazdrościłam jej wypieków i musiałam też coś podobnego upiec :)Składniki:1.5 szklanki przesianej
Bon Appetit Małgorzaty
Murzynek na jogurcie z polewą czekoladową i orzechami 264jajka 2 czubate szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i studzimy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem brązowym i waniliowym na puszystą(...)stopni. Piec ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy. Roztopioną czekoladą polewamy ciasto, a następnie posypujemy orzechami. Odstawiamy do czasu, aż polewa ostygnie. Smacznego
DefinicjaSmaku
Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 202margaryny 0,5 szklanki tartych orzechów włoskich lukier szczypta soli cukrowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od roztopienia margaryny. Gdy ostygnie miksujemy ją z cukrem i żółtkami jaj. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami czyli proszkiem, sodą, przyprawą oraz zmielonymi orzechami. Suche składniki łączymy z margaryną. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną(...)pianę, a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z brzoskwiniami na orzechowym spodzie. 201orzechów włoskich 10 dag masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie; 3- 4 brzoskwinie 300 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy, także dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około
Radość kipiąca uśmiechem.
Cinnabon rolls 233orzechów włoskich Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Mleko podgrzewamy. Dodajemy połowę do drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podrosły. Następnie w dużej misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy ciasto(...)ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, nie kleić się. W razie potrzeby można dodać więcej mąki. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Cukier
Mania Gotowania
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 178tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam! Składniki na duża blachę 40 x 30 cm: 400 - 450 g czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 200 g suszonych daktyli, 2,5 tabliczki czarnej czekolady(...)daktyle przepuszczamy przez wyciskarkę do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. Orzechy i migdały drobno siekamy lub umieszczamy w kielichu blendera i chwileczkę blendujemy w celu posiekania (nie blendujemy zbyt długo, aby nie powstało masło). Małą część orzechów odkładamy do ozdoby na wierzch ciasta. 1, 5 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a resztę czekolady kroimy na drobne
Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto dyniowe ucierane 227Kasi ekstra maślany smak * 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon, orzechy i wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną i chłodną margarynę Kasię(...)Kiedy margaryna połączy się z masą jajeczną dodać startą dynie i wymieszać. Na koniec dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/30cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 50 min. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy już upieczone. Wystudzone ciasto posypać
Mix smaku
Muffinki razowe z orzechami i marchewką (bez pszenicy, bez cukru) 266odżywczych, tak więc spokojnie mozna je zjeść na drugie śniadanie. Przy ich przygotowaniu postanowiłam dać stewii drugą szansę (bo stewia mi za bardzo nie smakuje) i dodałam trochę do ciasta. Nie odważyłam się posłodzić samą stewią - boję sie gorzkiego posmaku - więc dałam też miód. Połączenie wyszło super, zero goryczki. Może następnym razem dam samą stewię? Składniki: Mokre 1/2 kubka (około(...)słodkie) Dodatkowo 1 kubek posiekanych orzechów włoskich 3/4 kubka marchwi startej na bardzo drobnych oczkach Przygotowanie: W jednej misce dokładnie zmieszać składniki mokre, w drugiej suche Dodać suche do mokrych o dokładnie wymieszać Gdy masa będzie gładka dodać marchew i orzechy i ponownie wymieszać Piekarnik nagrzać do 180 st Ciasto przełożyć do form muffinkowych (mi wyszło
pyszne zdrowości
Muffiny bananowe z orzechami 334window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 12 babeczek : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny Wierzch 12 plasterków banana(...)orzechy włoskie 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać poszatkowane orzechy, wymieszać. 2. Banany obrać i rozgnieść je widelcem na papkę. Dodać jajko, cukier, olej, wymieszać. Wlać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać ( patrz FILM ). 3. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć
Mała Cukierenka
TORCIK DELICJA 169oleju Kujawskim, który świetnie się sprawdził - jako spód oraz delikatny mus (bez żółtek ) i owoce takie jak borówki i czereśnie. Każdy kęs tego ciasta jest rajem dla podniebienia. Ciasto jest bardzo czekoladowe, więc polecam każdemu na poprawę humoru. A jak wiadomo czekolada podnosi poziom hormonu szczęścia i działa jak afrodyzjak ! Torcik może sprawdzić się jako tort urodzinowy(...)spróbowaniu niejedna osoba chciała by przepis! Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Spód brownie: czekolada gorzka 100 gram czekolada mleczna 100 gram olej Kujawski 150 ml. orzechy włoskie mielone 3 łyżki orzechy laskowe mielone 2 łyżki mąka 1 szkl. jaja 5 szt. cukier muscovado 3/4 szkl. Mus czekoladowy: czekolada gorzka 100 gram masło 1 łyżka białka
Kuchnia Paulettes
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 205zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku(...)pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką, ale ręcznie, wymieszaj, tylko do połączenia. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
Anioszek w kuchni
Pizza z papryką i czarnymi oliwkami 201Podstawą udanej pizzy jest ciasto, wyrośnięte i przygotowane z mąki specjalnie przeznaczonej do tego rodzaju wypieków i szczypta miłości do kuchni włoskiej. Mąka typ 00, włoska, najlepszej jakości. Nie bez znaczenia jest także sos , przygotowany samodzielnie, z pomidorów pelati w całości, znacznie lepszych od tych krojonych. Sos z dodatkiem suszonych ziół i świeżego czosnku także ma znaczenie. Dodatki(...)smaku gorgonzolę połączoną z rukolą, gruszkami i orzechami włoskimi, deliziosa! Dzisiejsza pizza powstała ze składników, które akurat miałam w lodówce i niemal zawsze mam. Czarne oliwki to moja wielka miłość, za to zielonych nie lubię. A jak jest z Waszymi ulubionymi włoskimi smakami? Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Składniki: ciasto na pizzę, przepis sos do pizzy domowej roboty
Moja smaczna kuchnia
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 255orzechów włoskich, drobno posiekanych 60 g migdałów, drobno posiekanych CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie miksera umieszczamy masło, cukier biały, cukier trzcinowy, cukier z wanilią i jajko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli (jeżeli mikser nie daje rady, zagniatamy ciasto ręcznie(...)Dodajemy czekoladę, orzechy i migdały, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przy pomocy dwóch łyżeczek z ciasta formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka w trakcie pieczenia rozpłaszczą się. Z podanych składników powinny wyjść 2 blaszki po 15 ciasteczek. Wkładamy pierwszą blaszkę do piekarnika i pieczemy 10-12 minut
My Culinary Art