Sernik z orzechami 171proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka 35 dag cukru pudru 1 budyń(...)śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać
Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka miodowo-orzechowe 275Łatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :) Składniki na około 80 sztuk: 160 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 100 ml płynnego miodu 100 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy(...)czym wbijamy jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy płynny miód, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między
Trzeci talerz
Ciastka Pieguski czekoladowo-pomarańczowe 240Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką drewnianą . Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować
Grunt to przepis!
Babeczki marchewkowe z orzechami 192pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków owsianych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich Składniki mokre: 3 jajka 3/4 szkl oleju 2 szkl startej na małych oczkach marchewki (ok 3 szt.) W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. następnie wymieszać wszystkie do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Pieczemy
Smakołyki Asi
Cynamonowe kwadraciki do mleka czyli Pixie Puffs czyli Niedzielne Sniadanie odc.94 250mąki pszennej 100 ml mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml mielonych orzechów włoskich po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 ml cukru 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła 250-300 ml jogurtu naturalnego Do miski wkładamy wszystkie składniki. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, a następnie tniemy na paski o szerokości
Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki orkiszowe z serem, mandarynkami i kremem czekoladowo-orzechowym 243użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj ( TUTAJ ). Smacznego! Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Krem : 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki syropu
Chocolate Muffin Blog
Orzechowo-migdałowe ciasteczka i współpraca z Rossi.pl 200cukru 5 łyżek mleka 1 łyżeczka olejku migdałowego 140 g margaryny Orzechy włoskie blendujemy na pył. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). W ciasta
VioletoweKucharzenie
Tort kajmakowy 252Tort kajmakowy Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie
CoolinarniePL
Orzechowe muffiny 278drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia. Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut
Lawendowe Niebo
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 250szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy
Walijskie Pichcenie
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 29438x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki likieru amaretto, cukier puder i orzechy włoskie do posypania. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, dokładnie
Z miłości do słodkości
Ciasteczka orzechowe serca 267Pyszne orzechowe ciasteczka - półkruche serca - uwielbiane u nas zarówno przez dzieci, jak i dorosłych - w sam raz na nadchodzące Walentynki - bo orzechy włoskie to przecież afrodyzjak :)SKŁADNIKI(...)proszku do pieczenia200 g masła1 opakowanie cukru waniliowego2 żółtka1 łyżka gęstej śmietany150 g orzechów włoskichcukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.Wykrawamy foremką ciastka - np. serduszka. Pieczemy
Moje Kuchenne Rewelacje
Muffinki czekoladowe 234czekoladowe PRZEPIS /źródło: link/ Temperatura pieczenia: 200ºC Czas pieczenia: 20 min. Ciasto 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru (dałam ~150g) 250 ml mleka 90 ml oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich) 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 150 g chocolate chips (dałam
coolinarnastrefa.blogspot.com
Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne) 211Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie. Dzięki orzechom - długo zachowuje świeżość, a korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo! Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny. (Tortownica o średnicy 21 cm) 300g mąki pszennej 200g masła/margaryny 200g cukru 3 jajka (duże) 100g orzechów(...)włoskich 150 ml mleka 50 ml rumu 1/2 opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: miód do posmarowania wierzchu bakalie do posypania Obrane orzechy zmielić (nie na pył) malakserem (lub młynkiem). Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując - dodawać po 1 jajku i odrobinie zmielonych orzechów
Di gotuje
Ciasto marchewkowe z kubusiową galaretką 348pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szkl oleju 1 łyżeczka cynamonu Ale-raj 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szkl startej marchewki 1 pomarańcza 1 szkl orzechów włoskich krojonych Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową(...)przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. Galaretka: zagotować
Ala piecze i gotuje