Ciasto marchewkowe 227oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej 2 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę(...)tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie
Atlas Smaków
Chleb z niespodzianką 200orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego Figi namaczamy w szklance gorącej wody. Zostawiamy na 30 minut, aby zmiękły. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy suche drożdże i sól. Figi odsączamy i kroimy w kostkę. Orzechy tłuczemy na mniejsze kawałki. Figi i orzechy dodajemy do suchych składników. Dolewamy 320 ml wody i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić(...)pokarmowego. Suszone figi działają kojąco w bólu gardła i mogą działać przeciw osteoporozie. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób starszych, kobiet po menopauzie, dzieci i palaczy. Orzechy włoskie to samo zdrowie. Zawierają cenne kwasy omega 3, sterole roślinne oraz wartościowe białko. Dzięki zawartości fosforu, miedzi, manganu i kwasu linolenowego doskonale wpływają na pracę mózgu. Chronią układ krążenia, działają
My Chcemy Jeść
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 273następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami i karmelizowanymi orzechami! Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 1 gruszka kilkanaście orzechów włoskich cukier 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki szczypta soli 1/2 kostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie(...)miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie, ale tego chyba nie musimy mówić… W rondelku
GRUBY WAŁEK
Dyniowe ciasto 163Ciasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz.Zapraszam na facebooka, na pewno nic wtedy nie przeoczycie :) https://www.facebook.com/charlotte.gotujeSkładniki:2 szkl dyni startej na małych oczkach2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę1 szkl oleju1 szkl cukru3 jajka2,5 szkl mąki pszennej1 szkl dowolnych bakalii (ja dałam orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, trochę żurawiny i wiórki kokosowe)1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczeia2 łyżeczki cynamonu3 cm kawałek startego imbiruPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy
charlotte gotuje
Ciasto marchewkowe 199ciasto jest szybkie, pyszne, wilgotne, proste i wyjątkowe! Polecam! Składniki: 2 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki (osobno) 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2) 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 szklanka rodzynek 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich(...)jasno żółty. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. W misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre. Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka). Do serka dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
NA MOIM TALERZU
Ciasto marchewkowe z białą polewą 235brownie lub ciasta czekoladowego z dodatkiem czerwonej fasoli . Składniki na tortownicę o średnicy 22 lub 24 cm: 3 duże jajka 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (150 g) 1 niepełna szklanka oleju roślinnego (200 g) 240 g startej marchewki (około 2,5 szt. średniej wielkości marchewek) garść orzechów włoskich 1 łyżeczka cukru(...)miski i wlać do nich olej. Składniki mokre połączyć ze sobą. Na sam koniec do składników sypkich wlać masę jajeczną i wsypać orzechy oraz startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w 180ºC (aż do suchego patyczka). Ostudzić. Następnie przygotować polewę: serek ubić
Ugotować
Muffinki z rabarbarem i orzechami 203oczyszczonej 2 łodygi rabarbaru garść posiekanych orzechów włoskich Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, wlewamy olej i kefir bądź jogurt. Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy. Dorzucamy posiekane orzechy. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy, aby cały obkleił się ciastem
My simple kitchen
Tarte tatin z boczniakami 210samym dniu do innego dania) 2 cebule, z czego jedna może być czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam 1 łyżki oliwy borowikowej) opcjonalnie 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich/laskowych/migdałów przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, rozmarynu Przygotowanie: Cebulę dorbno poszatkuj i zeszklij, po dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli) wymieszaj po czym dodaj pokrojone grzyby. Boczniki pokrój mniej(...)podobnej wielkości. Smaż wszystko razem około 5 minut, aż grzyby zaczną się lekko przyrumieniać. Dodaj sól. Na dno formy/form wyłóż farsz (całość z oliwą włącznie), posyp posiekanymi orzechami i przykryj płatem ciasta, nie musisz nic wykrawać, po prostu pozawija ciasto na i dociśnij na brzegach. Piecz przez 30 minut w temp. 200 C. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe poprzecinaj
greenscarf
Makowiec 303schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa gotowa lub: 500 g niebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć(...)zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy. Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka
kuchcikownia
Makowiec 398Ciasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa gotowa(...)niebieskiego makukostka margaryny lub masła100 g miodu100 g cukru100 g orzechów włoskich50 g migdałów150 g rodzynek100 g daktyli100 g fig suszonychcukier wanilinowyMak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy.Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać
kuchcikownia
Bezglutenowy tort czekoladowo-kokosowy 288Dziś mamy dla Was przepis z książki „Smaki Izraela” na pyszny i słodki tort czekoladowo-kokosowy, a do tego idealny dla osób na diecie
Kuchenne Wariacje
Wegańskie brownie z nasionami chia 236Zawsze przy opisywaniu książek robimy z nich również jeden przepis (czasami więcej :) ). Chcemy się przekonać czy przedstawiane przepisy faktycznie wyjdą tak
Kuchenne Wariacje
Babka cynamonowa z rodzynkami i orzechami włoskimi… 262Odkąd Zuzia zaczęła chodzić do przedszkola i nieco wcześniej zasypiać, weekendy wydają mi się wyjątkowo krótkie. Już nie możemy dowolnie … Czytaj dalej →
brunetkawkuchni
Węgry: Gundel palacsinta 255Gundel, stworzył niebiańskie połączeni e palacsinta (od łacińskiego placenta, czyli cienkie ciasto), orzechów i czekolady. Przepis jest prosty i zdecydowanie wart wypróbowania, szczególnie dla każdego kto lubuje się w naleśnikach i/lub deserach. Gundel palacsinta (porcja dla 2 osób) 4 naleśniki (np. z TEGO przepisu) Farsz: 100g orzechów włoskich 5 łyżek rodzynek skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka soku
Przepysznik - BLW i nie tylko
Arabski chleb daktylowy z orzechami 251miksować) W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i orzechy włoskie. Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkę, aby składniki się połączyły. Formę do pieczenia (może być taka jak do keksu) natłuścić i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch. Piec na środkowej półce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata