ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:174/267)

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne) 156

Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie. Dzięki orzechom - długo zachowuje świeżość, a korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo! Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny. (Tortownica o średnicy 21 cm) 300g mąki pszennej 200g masła/margaryny 200g cukru 3 jajka (duże) 100g orzechów(...)włoskich 150 ml mleka 50 ml rumu 1/2 opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: miód do posmarowania wierzchu bakalie do posypania Obrane orzechy zmielić (nie na pył) malakserem (lub młynkiem). Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując - dodawać po 1 jajku i odrobinie zmielonych orzechów

Di gotuje
Ciasto marchewkowe z kubusiową galaretką 286

pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szkl oleju  1 łyżeczka cynamonu Ale-raj 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szkl startej marchewki 1 pomarańcza  1 szkl orzechów włoskich krojonych  Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową(...)przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną  pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około 40 minut do suchego patyczka.   Galaretka: zagotować

Ala piecze i gotuje
Rogale marcinkowickie 139

płata po czterokrotnym wałkowaniu i składaniu ciasto zawijam jak rulon przy pomocy folii, dodatkowym kawałkiem folii owijam całość szczelnie folią i w takim śpiworku ładuję do lodówki. NADZIENIE Nadzienie rogali na 11 listopada opiera się na białym maku i orzechach. Potrzebujemy: 260 g białego maku 80 g masy marcepanowej 80 g orzechów włoskich 80 g obranych migdałów 2 pokruszone biszkopty(...)śmietany, mieszamy, jeżeli jest za sucha, sypie się mocno, dodajemy trochę śmietany, do uzyskania spójnej masy, ale niezbyt mokrej. Teraz masa powinna już być gotowa. Pora wyjąć z lodówki ciasto - po pół godzinie lub kilku (do 4 dni) dniach. Delikatnie rozwijamy płat ciast, jeśli wcześniej nie wałkowaliśmy do pół centymetra robimy to teraz. Przy pomocy noża do pizzy lub radełka

I tu będę miała takie te
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 194

31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata. 

Bon Appetit Małgorzaty
Krówkowy miodownik 214

łyżeczka octu 2 jajka 400g mąki pszennej masa krówkowa 1 puszka kajmaku 200g masła 1 budyń śmietankowy niesłodzony przygotowany w 2/3 ilości mleka podanej na opakowaniu dodatkowo podprażone orzechy laskowe i włoskie czekoladowe groszki/wiórki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, cukier oraz miód podgrzać w rondelku do całkowitego rozpuszczenia. W szklaneczce połączyć sodę z octem (uwaga bardzo się pieni) i dodać(...)Ciasto przełożyć na stolnicę i  szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 5 lub 6 części ( ja podzieliłam na 5). Część ciasta rozwałkować na wielkość foremki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, delikatnie rozciągnąć je tak aby jak najdokładniej wypełniło balszkę.  Piekarnik rozgrzać do 170- 180 stopni i piec przez 8-10 min. Ciasto

DefinicjaSmaku
Marchwiowe z lukrem królewskim 357

świetne połączenie. Ciasto jest puszyste i jednocześnie wilgotne. Składniki: 4 szt jajka 1 szk cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych(...)solą. Dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie

Ala piecze i gotuje
Świąteczne ciasto marchewkowe 115

ciasto marchewkowe, ale innego niż nam ze swoich muffinek. Chciałam by było bardzo wilgotne i trochę udawało tort. Tak trafiłam na przepis w Magazynie Kuchennym , który sprawdził się genialnie. Składniki: 4 jajka 250g cukru trzcinowego 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 2,5 szklanki drobno startej marchewki 200g rozdrobionych bakalii (orzechy włoskie, żurawina, daktyle, migdały(...)masę, dodałam powoli olej i ciągle miksując dodałam przesiane mąki. Do powstałej masy dodałam przyprawę piernikową, gałkę, sodę, proszek do pieczenia oraz rozdrobione bakalie, zmiksowałam do połączenia składników. Do ciasta dodałam startą marchewkę i wymieszałam całość za pomocą łopatki. Ciasto przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadziłam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekłam 50 minut - do suchego

Gotowanie i blogowanie
Bajaderki (Ziemniaczki) 413

Bajaderki (Ziemniaczki) to jedne z prostszych "ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy

Słodka Strona
Kukułka – ciasto bez pieczenia 127

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota  Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30

Tradycyjna Kuchnia
CIASTKA ULE WIELKANOCNE 355

Od firmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek.Składniki:200 g orzechów włoskich200 g cukru

Z Majeczką w kuchni
Otrębowe muffinki z makiem i nie tylko ;) 130

rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy: miód, jajka, maślankę, olejek do suchych składników dodajemy mokre i wszystko mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Czekoladowe pyszności czyli najlepsze ciastka jakie jadłam 104

góry uprzedzam, że to nie są ciasta  fit czy dietetyczne, ale typu " zdrowej kalorii " ;) Nie będę skromna i powiem, że są GENIALNE! rozkoszny smak!  Myślę że można ze spokojem zjeść je zamiast drugiego śniadania ;) a może równie dobrze spiszą się(...)jako przekąska dla dzieci do szkoły? Lepsze zdjęcia dodam jutro kiedy będę robić im sesję w świetle dziennym ;) Składniki (na około 24 ciastka): 80g ciemnej czekolady z tagatozą 60g orzechów włoskich 40g płatków owsianych 40g płatków żytnich 25g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 40g płatków jęczmiennych 100g daktyli łyżeczka mielonej wanilii  skworcu jajko 90g mąki migdałowej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 154

włoskich do dekoracjiMargarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewkowe ciasto z orzechami i polewą serkową. 141

sody 5 jajek 2 kopiaste szklanki  mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag   2 szklanki startej marchewki na tarce o średnich oczkach 250 ml oleju 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 serek Almette  2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki miękkiego masła produkty odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml blaszka(...)Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika .Następnie dodajemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje piekło się 45 minut.  Serek ucieramy mikserem z masłem, cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Orzechowiec w wersji light 242

ekran czekając aż coś w końcu "wyskoczy" łupiąc jednego orzecha za drugim. W efekcie przez półtorej godziny wyłuskałam pół kilo orzechów ( a chciałam tylko kilka by zjeść sobie rano do śniadania) Nie pozostało mi zatem nic innego jak tylko upiec orzechowca. W najbliższym czasie spodziewajcie się jeszcze jednego wypieku z orzechami gdyż za długo nie można ich trzymać obranych(...)cukru brzozowego 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie:  Wszystkie składniki wsypujemy do miski (nie zapomnij odłożyć kilka garści orzechów  do dekoracji ciasta) i miksujemy je aż uzyskamy jednolitą masę. Gotową przekładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania