ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:183/267)

Orzechowiec ciasto idealne na święta 206

części i rozwałkować (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową. Warstwa orzechowa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 margaryny Margarynę , cukier

Cynamonowe szczęście
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 149

foremki i wstawić na ok. 10 minut do piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej

KUCHARNIA
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 211

makową, której wykonanie jest nieco pracochłonne, jednak możemy masę zrobić dzień wcześniej:) W ekspresowej wersji możecie również użyć gotowej masy makowej, jednak koniecznie wzbogaćcie ją o ubite białko! Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 200g masła, czubata łyżka śmietany 18%, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać(...)lodówki.Następnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.Nadzienie makowe:150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, 2 białka, 1/2 łyżki

Z miłości do słodkości
Ciasto orzechowa kora. 106

każdy. Internet ugina się od interpretacji tego ciasta. Postanowiłam upiec go także i ja. A zatem jeśli jeszcze go nie piekliście to teraz jest dobry czas! Weekend niebawem! Ja przepis zapożyczyłam ze strony Kasi , Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby mojej blaszki ;-) Składniki; 8 białek 1 żółtko pół szklanki cukru 35 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek 4 łyżki mąki pszennej(...)waniliowe 2 płaskie łyżki mąki pszennej 7 żółtek Dodatkowo; 2 pudełka delicji brzoskwiniowych puszka brzoskwiń (820g) 2 galaretki brzoskwiniowe 80 ml. mocnej kawy 50 ml. spirytusu Przygotowanie; Zmielone orzechy łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do nich przelane wrzątkiem i osuszone rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru cały

Radość kipiąca uśmiechem.
Brownie bezglutenowe. 165

Ciężkie, wilgotne, obłędnie czekoladowe ciasto. W miejscu mąki pojawiają się mielone orzechy. Podczas pieczenia wyrasta, a potem opada. To normalne, jednak następnym razem użyję większej blaszki, żeby aż tak nie poszybowało ;)  Pojawiła się za to przestrzeń na maliny ;) Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;) Euro przeszło do historii. Zdaje się, że do końca nie stało(...)pozwoli mu zapomnieć o bólu i łzach ;) W razie czego służę przepisem na brownie ;) ;) Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 4 jajka 200 g brązowego cukru 100 g mielonych orzechów (np. włoskich, u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 140 g masła (roztopionego) 25 g kakao 75 g gorącej wody Wykonanie: Kakao rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

zadanie-gotowanie
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 177

całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jabłka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia

Walijskie Pichcenie
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 107

przerwie ponownie słodkości :):):). Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g masła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa(...)spód. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszać). Do tak przygotowanej masy wsypać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki - wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody

Nie tylko w kuchni
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 143

" Bywa, że mam tyle spraw na głowie, że kompletnie nie mam czasu na pieczenie, nie lubię takich dni. Ale późnym wieczorem, ostatkiem sił, kiedy okazuję się

Słodkie Przyjemności
KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) 911

wyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła(...)cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów 10 g posiekanych orzechów włoskich 10 g posiekanych oraz namoczonych wcześniej rodzynek opcjonalnie słodzik (stewia, erytrytol – keto, LCHF) lub cukier, ksylitol do smaku Rozdzielić 4 jajka w osobnych miskach na białka i żółtka

Ola la LCHF
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym 236

formować kuleczki o wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Muffinki: Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wylewać

https:KKuchniaMniam
Tort Mrowisko 121

orzechów włoskich • 3 łyżki płatków migdałowych Dekoracja • 1 czekolada gorzka • 1 czekolada deserowa • kilka całych migdałów bez skórki • 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kruszonka • Makę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. • Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozetrzeć w rękach z mąką. • Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. • Ciasto(...)zagnieść, ale nie musi być równomiernie wymieszane. • Każdą część ciasta zapakować w woreczek foliowy i schować do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc do lodówki. • Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec

To co kocham
domowe sajgonki z jabłkami 133

składniki: ok. 6 sztuk papieru ryżowego 2 duże jabłka 100 g ryżu 1 garść orzechów włoskich 1 garść suszonej żurawiny lub rodzynek cukier do smaku cynamon

Domowy Smak Jedzenia
grillowane brzoskwinie z mascarpone 149

składniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
TARTA MIODOWA 112

Kruche,chrupkie  ciasto   wypełnione przepysznym  nadzieniem z orzechów ,stające się wspaniałą ucztą w naszych ustach z każdym ugryzionym kęsem. Kwiaty soli morskiej podkreśliły całość nadając nadzieniu słodko-słony smak.Łał....Bardzo ten przepis POLECAM.Tarta łatwa do zrobienia ,warta " grzechu "!.  2 szkl.mąki 1 kostka masła 2/3 szkl.cukru pudru 4 JAJKA 1 łyżka śmietany 18% 2/3 szkl.miodu(...)starta skórka z cytryny sok z jednej cytryny 2 i 1/2 szkl.orzechów włoskich kwiaty soli morskiej lub gruba sóla morska szczypta ************************************************************  Połowę prawdziwego masła posiekać z mąką , dodać 2 łyżki cukru pudru , 1 jajko oraz 1 łyżkę śmietany.Zagniatamy szybko ciasto,formujemy placek i wkładamy do foli spożywczej.Wsadzamy na 15 minut do lodówki po czym wałkujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najprostszy chleb bananowy 339

" Dziś prosto i szybko, bo taki jest ten przepis. Chodził za mną od wakacji, ale jakoś zawsze coś było nie tak, zawsze coś innego wymyślałam do

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania