Chyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru, 4 łyżki
Tradycyjna Kuchniaśmietany* 100 g suszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie
Mix smakuA oto obiecany wczoraj przepis. Babeczki są naprawdę pyszne!!! właśnie jedna wcinam i bardzo polecam :) ciasto:2 jajka200 g drobnego cukru (u mnie 175 g)185
Dzieje kuchennej Wiewiórymieszanki różnych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, ziemne, migdały, pistacje)1 białko50 g białego cukruwykonanie:Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy.Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach i mocno dociskamy
Przysmaki Karolkiwaniliowego1 łyżeczka cynamonugarść posiekanych orzechów włoskich 1 duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy
pieprzny smaczekbakaliami Gdy tylko zobaczyłam przepis na to ciasto na blogu schokoladeinspirationen, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie komponowały się z resztą składników. Składniki na blaszkę 22x24 cm: 1 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich 1,5 szkl. mąki 3 duże jabłka
Fabryka pomysłówsię prezentowany kiedyś przez Martę Gessler pomysł na okrągłe brownie. I tak zrobiłam z moim. Wycięłam foremką okrągłe talary - bezcenną korzyścią z tego płynącą jest podjadanie ścinek ciasta - mniammm.... A zatem zostawiam Was z brownie w koronkach i papilotach . To najlepsze brownie jakie znam i chętnie poczęstowałabym Was wszystkich. Tego nie jestem w stanie zrobić, ale chętnie podaruję(...)gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych orzechów włoskich 200 g cukru Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy
KUCHARNIAłyżeczki soli,70 g miękkiego masła,100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit,dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło(...)Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę.Liska
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasteczka cynamonowe z orzechami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich 220g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Dodatkowo: cynamon(...)wymieszać. 3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę i rękoma szybko zagnieść ciasto. Dodać orzechy, wymieszać. Ciasto wstawić na około 25-30 minut do lodówki. 5. Z ciasta formować w rękach kulki, obtaczać je w cynamonie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkacukru 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka(...)godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka
w mojej kuchnijajka 2 średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję(...)ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam
W kuchni Karmel-itkiCiasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm) 1 podwójne opakowanie herbatników 1 słoik powideł śliwkowych (u mnie Orzech ) 150-200 g ulubionych orzechów lub ich mieszanki: ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce(...)Orzechy włożyć do woreczka i rozwałkować, żeby się pokruszyły. 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować 1/2 powideł, posypać 1/3 orzechów i rozsmarować 1/3 masy budyniowej ( wyjdzie jej dość cienka warstwa więc może się ona trochę zmieszać z powidłami i orzechami ale to absolutnie w niczym nie przeszkadza). Ponownie ułożyć herbatniki, na to reszta powideł, 1/3 orzechów
Kto ugości moich gości?czekoladowe: lody, ciastka, ciasta, torty i inne kakaowe przysmaki. Tak więc przygotowałam zdrowy krem czekoladowy, na bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych niejadalnych substancji. Krem nie jest tak gładki jak nutella, ale to tylko dodaje mu uroku, bo wyczuwa się grudki chrupiących orzechów włoskich. Mnie najbardziej smakuje z waflami
To co kochamorzechów ( u mnie laskowe i włoskie) jajko 200 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka sody Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, dodać jajko i zmiksować do połączenia składników. Dodać mąki, sól i sodę – wymieszać szpatułką lub łyżką. Dodać pokruszone orzechy i czekoladę. Z ciasta formować nieduże kule. Ułożyć je na blasze
Niebieski kubek z kawaekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda. SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru cynamonowego , 3 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE
słodki bratek