ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:196/267)

Ciasto marchewkowe 332

samej królowej angielskiej, z księciem Williamem, księżną Katarzyną i resztą dworu! Dalej zachwalać nie będę, bo przestanę być wiarygodna, a przecież bardzo, bardzo bym chciała, żebyście sobie moje ciasto zrobili, gdyż jest po prostu genialne i doskonałe w swej pysznej marchewkowości, korzenności i orzeźwiającej cytrusowości(...)26x24cm: 175 ml oleju słonecznikowego 175 cukru trzcinowego (dałam 50 g mniej) 3 rozbełtane jajka 175 g marchwi startej na drobnej tarce 80 g rodzynek 50 g grubo zmielonych orzechów włoskich skórka starta z jednej cytryny (dałam pomarańczową) 175 g mąki typu 405 2,5 łyżeczki sody (dałam 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka

Kuchnia Prezydentowej
Wegańskie brownie z ciecierzycy 206

stałej postaci 1 szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka migdałów lub orzechów włoskich 1 szklanka maki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 4 łyżki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach(...)mieszanka zawrze zdejmij z ognia, dodaj melasę (opcjonalnie), szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połącz.  2/3 szklanki migdałów lub orzechów włoskich przełóż do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Przesyp do dużej miski, dodaj też mąkę i proszek, całość zamieszaj. Pozostałą 1/3 szklanki migdałów posiekaj na drobne kawałki i odłóż

Roślinna - blog wegański
Prawdopodobnie najlepszy na świecie wegański chlebek dyniowy ;-) 208

było wyjścia. Pełny spontan, zupełnie nie wiem jak ja to robię ale im bardzie improwizuję, tym lepsze ciasta mi wychodzą, a to naprawdę jest najlepsze dyniowe jakie jadłam, do tego nie pozbawione świątecznego akcentu, bo i cynamony dorzuciła, pomarańczę, orzechy. Dosłownie cud, miód (syrop klonowy) i orzeszki. Składniki: 400 g mąki (użyłam pół na pół pełnoziarnistej pszennej i białej pszennej(...)startej na grubych oczkach dyni (radzę dodatkowo odsączyć na sitku) łyżeczka sody pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka imbiru 50 g orzechów włoskich (oczywiście mogą być inne i nawet 2x więcej, ale to była moja resztka) Przygotowanie: Do dużej miski przesiej mąki, dodaj przyprawy, sodę, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy

greenscarf
Piernik z orzechami w czekoladowej polewie 148

miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy do piernika Wykonanie: Orzechy i skórkę pomarańczowo posiekać niebyt drobno. Miód zagotować, zdjąć z ognia, a kiedy ostygnie, wymieszać go z mąką, ciepłym masłem, mlekiem, śmietaną, przyprawą(...)łyżkach wody sodę oczyszczoną. Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową.Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche, wyłączyć piekarnik i pozostawić piernik jeszcze

Pasja Smaku
SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM, KARMELOWYMI ORZECHAMI I WŁOSKĄ BEZĄ 165

KREM CZEKOLADOWY: * mleczna czekolada – 100 g * posypka Delecta Decorada „Płatki Czekoladowe” – 40 g * masło – 50 g * śmietanka 36% – 50 ml KARMELOWE ORZECHY: * orzechy włoskie – ok. 1,5 szkl * posypka Delecta Decorada o smaku Karmelu – 30 g * cukier – 150 g * śmietana 36% – 125 ml * woda – 70 ml * mąka ziemniaczana(...)sosu i na wolnym ogniu gotujemy dosypując połamane orzechy oraz karmelową posypkę Delecta. Wylewamy na schłodzony krem czekoladowy i odstawiamy na kolejne 20 minut do mrożenia. WARSTWA SEROWA: Wszystkie składniki dokładnie razem miksujemy i wylewamy na schłodzoną masę czekoladową. Wkładamy na ok. 35-40 minut / 170C z termoobiegiem, pieczemy, studzimy. BEZA WŁOSKA: W rondelku zagotowujemy 130 g cukru z wodą

Ostra na Słodko
Muffiny dyniowo-daktylowe z orzechową kruszonką 178

ciekawie...ale nikt mi jej nigdy nie serwował. Jak smakuje ? Nie wiem... Zamykam książkę, zapominam. I oto po kilku latach, w październiku, dynie atakuj mnie ze wszystkich stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury(...)oczyszczonej 1/3 szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć ) szczypta cynamonu i imbiru mielonego Appetita   Na kruszonkę:  ( nie jest konieczna) 1 łyżka masła orzechowego ( czubata ) 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki, tj. masło orzechowe, orzechy mielone, cukier i płatki owsiane umieścić w miseczce. Rozetrzeć składniki

kolorowotorcikowo
Ciasteczka orzeszki 212

stron. Z tej ilości ciasta wychodzi ok 40 szt ciasteczek. Ja osobiście używam takiej maszynki-patelni wprost na gazówkę i za jej pomocą właśnie wypiekam orzeszki ale nie tylko, bo są tam też szyszki, grzybki oraz muszelki. Jest z nimi trochę zabawy ale naprawdę warto je przygotować. Masa orzechowa: 25 dag mielonych orzechów włoskich 25 dag cukru pudru 3 żółtka

W garach u Gosi
Brownie czekoladowo-orzechowe bez mąki 139

Cudownie wilgotne ciasto czekoladowe bez grama mąki, cukru i masła! Bardzo czekoladowe, bardzo uzależniające... na jednym kawałku się nie skończy :) Przepis podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :) Składniki: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao

Chocolate Muffin Blog
Kuchnie świata: fiński pannukkaku z dżemem owocowym 139

gładką masę. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło lub na zimno. Poniżej przepisy na błyskawiczne domowe dżemy, które będą smacznym dodatkiem do pieczonego naleśnika: Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

My Chcemy Jeść
Orzechowe ciasteczka na święta 272

SKŁADNIKI:30 dag mąki pszennej20 dag kostka masła10 dag orzechów włoskich10 dag cukru pudru2 żółtka1 cukier wanilinowykokosmasło (do posmarowania formy)+ składniki na czekoladę PRZEPIS (masło

Serce zamknięte w formie pyszności
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 217

mieszam zmielone migdały, orzechy włoskie, mąkę orkiszową, przyprawę korzenną, sodę i posiekane orzechy. Dodaję jajko oraz podgrzaną- aczkolwiek letnią mieszankę syropu klonowego i miodu. Całość dokładnie mieszam- masa będzie dość lepka, nie nadająca się do wałkowania, dlatego umieszczam ją w lodówce na około dwie godziny (można więcej). Po tym czasie stolnicę podsypuję mąką, wałkuję ciasto na grubość

Mango Papaja
Motywacyjne babeczki marchewkowe - w ramach akcji Marchewkowy zawrót głowy 110

witamin. Idealnie nadaje się jako przekąska, do pochrupania na surowo. Na marchewce bazuje też wiele świetnych przepisów. Można ją przygotowywać na słono, jak i na słodko. Pysznie smakuje w ciastach, babeczkach i sokach. Jakiś czas temu przygotowałam te motywacyjne babeczki marchewkowe, które sprawdzą się podczas przyjęć dla dzieci lub jako przekąska w pracy lub na uczelni. Świetnie poprawiają humor(...)cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) - 1 łyżeczka cukru waniliowego - pół łyżeczki soli - opcjonalnie można dodać pokrojone orzechy włoskie lub rodzynki krem:  - opakowanie serka naturalnego typu Almette  - sok z połowy pomarańczy - 2 łyżki cukru pudru  Przygotowanie:  1. Marchewki myjemy, obieramy i trzemy na tarce

two broke sisters
Torcik makaronowy z serem i jabłkami 190

Tort makaronowy na słodko? Dlaczego nie :).  Pomysł świetny, smak niebiański,  przywołujący smaki dzieciństwa. Składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego wstążki Międzybrodzki  ok 4 łyżki

Malinowe Pocałunki
ORZECHOWY CHRUST 110

SKŁADNIKI ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. cukru pudru, 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 1 całe jajko, 1 łyżka octu spirytusowego, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy po 1 żółtku, a na końcu jajko i ocet – mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy

słodki bratek
Biszkoptowa rolada z jabłkami 219

minut. Po upieczeniu, gorące ciasto przełożyć (papierem na wierzchu) na wilgotną, oprószoną cukrem wanilinowym ściereczkę, delikatnie zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę. Zwiniętą roladę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę z wyposażenia piekarnika. Jabłka można oprószyć cynamonem i/lub drobno posiaknymi orzechami włoskimi. Szklanka = 250 ml. Źródło

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania