mąki chlebowej (typ 650 lub 750) - 770 ml ciepłej wody (ok.38 st.) - ok. 45 g świeżych drożdży - 2-3 łyżeczki soli - łyżka miodu - ok. 40 g włoskich orzechów (nie są niezbędne) - tu można poszaleć, dodać na przykład ok.100-150 g dowolnych ziaren, można kombinować z rodzynkami, śliwką suszona itd. itp., możliwości tyle ile fantazji w Was. Zacząć można dwojako(...)rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu. Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej użyć silikonowej szpatułki, aby lekko zsunąć ciasto z miski. Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę
I tu będę miała takie teWitam serdecznie i od razu się przyznaję, że zrobiłam swoje pierwsze w życiu rogaliki. Nigdy jakoś nie miałam okazji się zabrać. Ale Marzena zrobiła mi
Z Kuchni Do Kuchniwłoskich 3 dag.płatków migdałowych 4 duże jajka 1 op.cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 łyżkę cukru odłożyć,a pozostałe utrzeć z margaryną. Dodajemy ucierając po jednym jajku.Wsypujemy przesianą mąkę z kawą,kardamonem i proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami,płatkami migdałowymi,dokładnie mieszamy.Wlewamy mleko,miksujemy .Spód blaszki na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą.Wlewamy ciasto
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasta nie zetnie się dostatecznie. Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki kakao 1 łyżka kawy prawdziwej 1 słoiczek dżemu - powidła lub wiśniowy 1 przyprawa do piernika 1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanych
Kubki smakuciasto. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy je na 10 w miarę równych części. Każdą część formujemy na kształt okrągłej bułeczki, którą delikatnie spłaszczamy. Ostrym noże robimy 8 nacięć, uważając aby nie przeciąć środka. Tak przygotowaną bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 łyżka mleka kilka orzechów włoskich Wyrośnięte
kulinarnyswiatdomiwłoskich BackMit, 1/4 łyżeczki cynamonu. Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto
Z miłości do słodkościszklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jabłek 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych 3 łyżki żurawiny lub rodzynek drobno pokrojonych Wykonanie: Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam
Kubki smakuskładniki: 400 g cukinii, obranej bez pestek 1000 ml bulionu lub wywaru z warzyw 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietany ok. 40 g masła 4
Domowy Smak JedzeniaKto nie lubi jabłek? Ja uwielbiam a szczególnie zapiekana. Jak byłam mała zawsze piekła je babcia i wcinałam, aż uszy mi się trzęsły. Nadal je uwielbiam
Niezły Młynekciasto zrobię dziś z moim kuchennym pomocnikiem. Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki po 1 łyżeczce cynamonu, przyprawy do piernika i proszku do pieczenia po pół łyżeczki zmielonych goździków, sody oczyszczonej i pieprzu szczypta soli 2,5 szklanki marchewki startej na grubych oczkach puszka ananasa, odsączona szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
Ugotowane pozamiataneDziś przepis na pyszne ciasto, a mianowicie Przekładaniec z Michałkami. Ciasto rozpływało się w ustach. Robiłam je na roczek mojej wnusi i wyszło tak, jak sobie zamarzyłam. Goście chwalili, co jest najważniejsze, a cała patera, zniknęła. Zróbcie, a nie pożałujecie. TRUDNOŚĆ: średnie(...)CZAS: pow. 60 min ILOŚĆ: 20 Przekładaniec z Michałkami BISZKOPT ORZECHOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej pół łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka orzechów włoskie tarte BackMit 1 łyżeczka proszku do pieczenia ZWYKŁY BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA Z MICHAŁKAMI pół
Gotuję Testujęlodówki na co najmniej 5-10 godzin. Po tym czasie całość przecinamy wzdłuż dłuższego boku, każdy pasek podzielić na trójkąty. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na ciasto. Następnie zwijamy rogaliki, Gotowe rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Gotowe rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją(...)180ºC. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem rozrobionym z wodą i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciepłe lukrujemy według uznania i posypujemy orzechami włoskimi. Ja tego nie robię bo nie lubię
Delicious Titbitscukru) 1/2 szklanki orzechów mielonych włoskich 50 g posiekanej czekolady gorzkiej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 szklanka mleka Jajka ubić w misce z cukrem na puszystą masę(ok. 2-3 minuty) Wlać olej i szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce(...)połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. inspiracja
FitKotciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 4 0-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Owsianka na zdrowie Składniki (na jedną porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych łyżka posiekanych orzechów włoskich
Pyry na Gazwłoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka rozpuszczalnej kawy 3/4 szklanki śmietanki kremówki 20 dag masła - miękkiego 50 ml rumu dodatkowo: 150 ml marmolady morelowej orzechy(...)piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki
Bon Appetit Małgorzaty