Hej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z
Kuchnia PROzdrowotnaKolejny klasyk czyli kurczak-ananas w sałatkowej odsłonie. Wersja odchudzona czyli mniej majonezu, więcej zielonego i chrupkiego. Będzie rzodkiewka, sałata masłowa, orzech włoski i sos z
Kuchnia PROzdrowotnaszklanki mąki owsianej (bezglutenowej) - 1/2 szklanki mąki grycznej, 5 łyżek oleju kokosowego, 80 ml wody, 3 łyżki ksylitolu. Masa makowa: 300 g maku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik(...)mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta. Masa "serowa": Kaszę moczymy przez kilka godzin. Następnie kilka razy przepłukujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzepis znaleziony w starej książce kucharskiej. Składniki (tortownica 24 cm): 0,5 kg kruchych herbatników Petit Beurre 1/2 szklanka konfitury (dowolny smak) 1/4 szklanki mleka
Tradycyjna KuchniaCiasto makowe na pianie z białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić. A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego poszło bardzo(...)podanego niżej przepisu Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru około 1 l mleka lub wody 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 2-3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasprawdzone przepisy. Po upieczeniu i konsumpcji stwierdzam, że był godzien mojej uwagi i obecności w moim zeszycie. Ciasto jest mokre, pachnące jabłkami i cynamonem oraz chrupiące dzięki orzechom i żurawinie. Nie jest zbyt słodkie, bo zredukowałam ilość cukru o połowę w stosunku do oryginału. Jeden… no dobrze(...)chyba nie zaszkodzą. Najlepiej smakuje na gorąco prosto z piekarnika, ale na drugi dzień z lodówki jest równie smaczny. Składniki: • 6 dużych jabłek • 1 szklanka orzechów włoskich • 1 szklanka żurawiny suszonej • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki cukru • 4 jajka • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • cukier puder
To co kochamciasta, dodatek sera camembert przełamuje całą słodycz a aromatyczne jabłka z miodem i orzechami to kropka nad i. Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki podsuszonego piernika z bakaliami 100 g sera camembert garść suszonych jabłek 1 plaster suszonej pomarańczy 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka rozdrobnionych orzechów(...)włoskich 3-4 kostki mlecznej czekolady Sposób wykonania: Suszone jabłka i plaster pomarańczy zalewamy zimną wodą tak aby zostały przykryte, gotujemy do miękkości, jabłka odcedzamy-wodę możemy zachować do kompotu, jest aromatyczna. Następnie ostudzone jabłka kroimy nożem mieszamy z miodem w miseczce i rozdrobnionymi orzechami. Piernik układamy na suchej patelni, najlepiej grillowej posypujemy startą na wiórka mleczną czekoladą, układamy plastry
Wanilia i Kardamonkolejne pyszności gotowe! :D Kurde, czy ja czasami nie rozpieszczam Was za bardzo tymi przepisami?! ;) Sycące banany i lekkie, kefirowe ciasto to świetny pomysł na leniwe śniadanie do łóżka, słodki obiad , czy też podwieczorek na ciepło. Prażone orzechy to taka kropka nad I, która sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka(...)pełne łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * małe jajko – 1 szt * kefir – 3 czubate łyżki * banan – 1 szt DODATKOWO: * orzechy włoskie + miód * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sypkie składniki miksujemy z płynnymi, dodajemy rozgniecionego banana – mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z prażonymi na miodzie orzechami włoskimi. Smacznego
Ostra na SłodkoKucharskiego: „Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 400 ml wody 20 g drożdży 3 łyżki miodu wielokwiatowego 400 g mąki pszennej razowej 200 g mąki pszennej typ 750 100 g orzechów włoskich 150 g startych na grubych oczkach kwaśnych jabłek 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Zaczyn: Drożdże wymieszać ze 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750 oraz miód(...)Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut. 2. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (można ułatwić sobie pracę, używając do tego miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia
Nastoletnie Wypiekaniewyłuskanych orzechów włoskich 140 g miękkiego masła 110 g cukru trzcinowego 1 jajo 280 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Masło utrzeć z cukrem, kilka razy zbierając masę ze ścianek miski. Dodać jajo, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, czekoladę i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką(...)koniec zagnieść. Z ciasta formować małe kulki, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.* Piec 12-15 minut w 180°C.** Gorące ciastka są lekko miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. * Blachę z ciastkami włożyć na kilka godzin do lodówki (może być nawet na noc)- będą bardziej chrupiące. Wtedy trzeba doliczyć jeszcze kilka minut pieczenia. ** Żeby ciastka
Pełny talerzwłoskich* cukier puderSposób wykonaniaMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą.Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka kropli olejku waniliowego i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści.Następnie dodawać po łyżce suche składniki i powoli miksować.Następnie dodać orzechy, czekoladę i wymieszać.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.Z ciasta uformować
Mix smakupołączeniem z ciastem piernikowym. Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki sody1/2 łyżki kakaogarść orzechów włoskich Dodatkowo:powidła
Moje pyszne gotowanieKto nie lubi jajek, a z dodatkiem bekonu hmmm idealne. Dzisiaj jajko w koszulce jest idealne dla osób, które uwielbiają jajka na miękko ale wychodzi im
Niezły MłynekSpód: 2 jajka 3 łyżki otrębów firmy Kupiec (2 łyżki pszennych + 1 łyżka żytnich) 1 łyżeczka kakao 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki proszku do p. garść pokrojonych orzechów włoskich stewia wg. smaku (dałam 2 łyżki) Masa serowa: 500g sera białego chudego Emilka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 2 jajka stewia wg. smaku (dałam(...)spód miksując na najmniejszych obrotach dodawać ubite białka do pozostałej masy wyłożyć do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia piec około 10-15 minut w temp 180 stopni studzimy spód ciasta miksujemy wszystkie składniki na masę serową wykładamy na wystudzony spód całą uszczelnioną formę (np. owiniętą od zewnątrz folią aluminiową) wstawiamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszne owsiane ciasteczka, które możecie przygotować bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać
Pink Envelope