ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:184/267)

Makowiec z kruszonką 129

zwijany ale płaski ,z kruszonką i lukrem :) z podanej porcji wychodzą dwie sztuki ,są dość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :) Składniki : Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 550 - 260 ml letniego mleka - 90 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli(...)konsystencja była jak gęstej śmietany . Nadzienie : - 500 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka - łyżka rodzynek i łyżka pokrojonych orzechów włoskich Mieszamy wszystkie składniki ,jak jest za mało słodkie dodajemy trochę miodu lub cukru. Kruszonka : - 200 g mąki - 100 g cukru - 120 g masła - kilka kropel olejku waniliowego zgniatamy wszystkie składniki

Wypieki Rene
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 152

tylko fanów marshmall’owsów!  Składniki: Spód: 1 i ½ szklanki mąki 2 żółtka   Ok.3/4 kostki masła 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli  Garść rozdrobnionych orzechów włoskich 1 łyżka aromatu orzechowego (takiego do kawy) Krem: 130ml mleka  1 opakowanie mini marschmallow (150g)    1 opakowanie serka mascarpone 200ml śmietany 36% 5 sztuk posiekanych, białych(...)połączenia (czynność tą można również wykonywać siekając masło z mąką nożem). Następnie w połączonych składnikach robimy dołek, wbijamy żółtka, wlewamy aromat orzechowy, wsypujemy rozdrobnione orzechy i całość jak najszybciej zagniatamy na gładkie, zwarte ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na spodzie formy do tarty. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia na ok.1h. Po upływie tego czasu wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Symfonia Smaków
Keks z mnóstwem bakalii 170

Dziś chce wam zaprezentować pyszny keks który robię na Wielkanoc. Jest to ciasto pełne pysznych bakalii HELIO "  Kwintesencją produktów marki HEL IO GOLD są bakalie pochodzące z najszlachetniejszych ich odmian, charakt ery zujących się nie tylko doskonałym dla danego gatunku smakiem, lecz również niepowtarzalnie dorodnym kształtem." Co tu dużo mówić, produkty pyszne      Składniki(...)miękkiej  margaryny 1 szklanka cukru brzozowego 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody  100 g orzechów włoskich Helio 100 g rodzynki królowej Helio 100 g żurawiny suszonej Helio 50 g skórki pomarańczowej Helio Dodatkowo; 50 g skórka pomarańczowa Helio 100 g mix keksowy Helio 100 g polewa

Różowa kuchnia
Keks orzechowy 160

oleju 200g łuskanych orzechów włoskich, posiekanych 100g gorzkiej czekolady, połamanej Sposób przygotowania Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać w małych ilościach cukier i ubijać przez 8 minut.  W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać porcjami do ubitych białek i powoli połączyć ze sobą. Na sam koniec wlać olej. Orzechy i czekoladę dodać do masy(...)wymieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć keksówkę i przelać ciasto. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 50 - 60 minut, do złotego koloru. Przepis dodaję do akcji

pink envelope
Tort z kremem kakaowym 219

Tort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2

czarrna od kuchni
Mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek bez pieczenia 197

masa: 100 g czekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy

królestwo garów
Knedle z truskawkami z orzechami i salsą truskawkową, bez glutenu i bez jajek 135

orzechów włoskich szczypta cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego łyżka oleju kokosowego 300 gram świeżych truskawek sok z 1/4 limonki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta(...)się nie posklejały, knedle są ugotowane 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Dodatkową ilość truskawek kroimy w drobną kostkę i mieszamy z sokiem limonki. Odstawiamy do lodówki. Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i prażymy orzechy z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowane knedle i obtaczamy w orzechach. Podajemy z salsą truskawkową

Mango Papaja
Ciasto na orzechowym biszkopcie i pożegnanie z drzewem.... 166

szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 czubate łyżki kakao  50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka rozpuszczalnej kawy 3/4 szklanki śmietanki kremówki 20 dag masła - miękkiego dodatkowo: pół szklanki mielonych orzechów włoskichBiszkopt: białka ubić(...)się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę oraz kakao – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cmKrem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 867

cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki(...)proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem

Mała Cukierenka
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2579

cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki(...)proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem

Mała Cukierenka
Knedle z truskawkami i karmelowo orzechową posypką. 106

dodajemy  jajko, obie mąki, sól i cukier. Zagniatamy ciasto, jeśli nadal jest za lużne dosypujemy mąke. Formujemy wałek i ucinamy po kawałku z którego formujemy placki. Do środka wkładamy truskawke ( jeśli zbyt duża to przecinamy ją na pół)zaklejamy i formujemy w dłoniach kulke. Troszkę wiekszą niż orzech włoski. Zagotować wode, posolić i wrzucać knedle na wrzątek. Gotować około

Radość kipiąca uśmiechem.
Miodny Kuch 153

Miodny kuch Składniki: ciasto: - 4 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki startej marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka

Kuchnia co dnia
Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem 146

szklanki mleka - 4 łyżki oleju - 100 g posiekanych orzechów włoskich (pominęłam)  * Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu   - 3-4 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 185 st. Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości

W poszukiwaniu inspiracji
Trufle Czekoladowe 115

razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki:250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie zmielone migdałyMasło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki

Made By Mom And Son
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 153

łyżki miodu, łyżeczka soli, łyżeczka kolendry, łyżeczka nasion kopru włoskiego. Przygotowanie Mąkę żytnią zmieszać ze 150ml letniej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia mąkę pszenną przesiać, połączyć z orzechami, pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody. Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania