mascarpone. Składniki na blaty makowe: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych pół szkl. skórki kandyzowanej pomarańczy lub rodzynek wcześniej namoczonych 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów Na krem kawowy: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru(...)formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty. Przygotuj krem: Na początek kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody- góra 1/4 szkl., aby napar był aromatyczny
Kubki smakuskładniki: 1 czerwona papryka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 pomarańcza 1 jabłko 50 g orzechów włoskich 2 łyżki majonezu sól, pieprz natka pietruszki
Domowy Smak Jedzeniaukrywam, że zainspirowałam się babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)szklanka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka
kawawszklanceszklanki orzechów włoskich Wykonanie: Orzechy drobno posiekać. W misce zmiksować żółtka z cukrem, dodać mleko i olej. W innej misce wymieszać kakao , mąkę i proszek do pieczenia. Rozpuścić czekoladę w rondelku. Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę dodając roztopioną czekoladę i orzechy. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je w masę. Gotowe ciasto przelać
ciastkarnia na kruchym spodziełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki soli 2 jajka 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich lub rzepakowy 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka startej marchewki - na średnich oczkach pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (mogą być z puszki oraz świeże)- ja zamieniłam ananasa(...)pieczenia, sodę oraz przyprawy - przesiać. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Następnie należy połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy oraz ananasy(lub jabłka). Wszystko wymieszać łyżką. Keksówkę, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto i równomiernie je ułożyć łyżką. Piec ok 50 minut w temperaturze 170*C. Należy zaczekać aż ciasto wystygnie i wyłożyć
The Sweet DamselNie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto dla gości zdecydowałam się na niedużą okrągłą tortownicę (16 cm średnicy). Brownie z malinami w bardziej klasycznej formie już wcześniej pojawiło się na blogu, można zobaczyć je tutaj , po wypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie borówki(...)sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową (można zrobić to mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy posiekane orzechy i borówki i mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni około 40 -50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy. Kiedy nieco przestygnie dekorujemy kremem czekoladowym (można użyć też zwykłej rozpuszczonej czekolady) i borówkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercydaktyle i nerkowce. Efekt? Karmelowy smak suszonych owoców doskonale współgrający z kremową słodyczą orzechów, której mogłoby się początkowo wydawać subtelna natura będzie dość słabo wyczuwalna, jednak nic podobnego nie miało miejsca, a to dlatego, że zawartość orzechów w tych pralinkach jest dość spora. Nerkowce, jak wszystkie orzechy, mają wiele właściwości prozdrowotnych, zawierają naturalne, zdrowe tłuszcze dobrze wpływające na pracę układu(...)suszona*, błonnik jabłkowy*. Yummy Orzechowy Zdecydowanie różni się od poprzednich – oczywiście bazą nadal są słodkie daktyle, jednak, jak wskazuje nazwa, zawartość orzechów jest dość spora – stanowią one jedną trzecią składu. Z całej mieszanki orzechów zdecydowanie wyczuwalne są orzechy laskowe, jednak co ciekawe w pierwszym momencie po przegryzieniu najbardziej czuć goździki, co nadaje całości intrygującego charakteru. Sama nie przepadam za jedzeniem
Roślinna - blog wegańskiczas temu trafiłam w Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie(...)żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki gryczanej (ja użyłam mąki z kaszy niepalonej) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych orzechów i pestek (np. włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, pistacje) 2 szklanki pokrojonych suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych (np. rodzynek, moreli, jabłek, mango) 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. W dużej misce ubij
Powiedz dietom nieduże jajka L 60 g masła w temp pokojowej 50 g miałkiego brązowego cukru 150 g płynnego miodu 50 g rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Możemy użyć(...)pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej dodać tuż przed
kruche babeczkiproszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 szklanka startych na tarce jabłek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Mąkę dajemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, soda oczyszczoną, cynamonem, przyprawą do piernika i cukrem waniliowym. Marchewkę i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy(...)mikserem z cukrem, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z resztą składników suchych. Na koniec powoli wlewamy olej, miksujemy i na końcu dodajemy marchewkę, jabłka i orzechy. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 45 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak kto woli zrobić polewę z gorzkiej czekolady
kruche babeczkietapie można odstawić ciasto nawet na całą noc) Czas pieczenia: I etap – w foremce – 20 minut II etap – bez foremki – ok. 30-40 minut nawet do godziny (w zależności od piekarnika) Łączny czas: ok. 2,5 h do 3h15 min. Temperatura: 180° C Orzechy włoskie można zmielić wtedy chlebek będzie się lepiej kroił. Mieszankę nasion babki
rozgotowanaIdealna alternatywa dla przesłodzonych ciast z cukierni, gdy macie ochotę na coś pysznego :) Tartę przygotowujemy na owsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki
Chocolate Muffin Blogdekoracji potrzebujemy ok. 25 dag mielonych orzechów włoskich. 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż piana będzie szklista, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wsypujemy orzechy, miksujemy na małych obrotach. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia
Apetyczna babeczkaOstatnio proponowaliśmy Wam sernik tiramisu i nie da się ukryć, że zyskał Wasze solidne zainteresowanie dlatego dzisiaj kolejne ciacho z tej serii. Tym
Kuchenne Wariacje