ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:148/267)

Makowiec na kruchym spodzie 130

font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec  Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko – 500 ml Rodzynki – 4 łyżki Orzechy włoskie – ½ szklanki Płatki migdałów – 4 łyżki Miód – 5-6 łyżek Białko jaja(...)rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować

Kuchnia Bon Appetit
Snickers 164

szkl. cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki miodu 1 jajo, 1 żółtko Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl. cukru 3 łyżki miodu(...)mąki zwykłej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej  Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową

Kuchenne aromaty
ciasto meksykańskie 141

orzechów włoskich 3 – 4 jabłka 1 gruszka garść rodzynek Sposób wykonania: Margarynę rozpuściłam z cukrem, kakao i wodą. Rodzynki namoczyłam, osuszyłam na papierowym ręczniku. Orzechy posiekałam, jabłka i gruszę obrałam, pokroiłam w kostkę. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę wymieszałam z żółtkami, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodałam ubitą pianę z białek, pokrojone owoce, rodzynki i orzechy. Ciasto wyłożyłam

Darcia w kuchni
Ciasto marchewkowe z orzechami i czekoladą 139

grubych oczkach marchew. Natomiast gwarantuję Ci, że dzięki temu właśnie składnikowi, ciasto ma wyjątkowo delikatny smak i wilgotną konsystencję. Towarzyszami marchewki są orzechy i gorzka czekolada. Kompani idealni, by dać prawdziwą rozkosz naszym podniebieniom. Składniki na małą tortownicę (23 cm) 30 dag marchewek, gorzka czekolada, 10 dag orzechów włoskich, 12 dag masła, 10 dag cukry pudru, szczypta soli, skórka(...)utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym, skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka i mieszać. Wsypać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.  Dodać marchewkę, czekoladę i orzechy. Wyrobić na gładkie ciasto. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka, w temp. 200 stopni.  Całość dekorujemy gorzką czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kawałkami orzechów. Widzisz kawałki marchewki? ;) Ciekawa jestem

Mój Smak na Życie
MAKOWIEC 184

migdałów-posiekanych i orzechów włoskich 150 g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa Lukier:  190 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny lub pomarańczy (sparzone!) Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i odstawiłam je na pół godziny. Masło utarłam z cukrem. Dodałam żółtka mąkę, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobiłam rękoma, aż ciasto odchodziło od ręki(...)godzinę aby urosło. Przepis na ciasto bez jajek (przepis drugi) Składniki: 1 kg mąki 7 dag świeżych drożdży 200 g 18% śmietany  pół szklanki cukru pół łyżeczki soli 450 g masła Do mąki wkruszyłam świeże drożdże. Wsypałam sól i cukier. Dodałam masło i śmietanę. Wszystko zagniotłam. W razie potrzeby można dodać więcej śmietany. Ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło

potrawyregionalne
Murzynek z kremem kakaowym i prażonymi orzechami i alkoholem 142

Ciasto godne polecenia, idealne na specjalne okazje i nie tylko Ciasto -masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Podczas mieszania dodać po jednym jajku. Dokładnie wymieszać

Kuchnia Pokoleń
miodowe rogaliki w orzechach 108

łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 100 g deserowej czekolady 4-5 łyżek startych orzechów włoskich 2 łyżki mleka Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski. Dodać cukier. Miód i masło zagotować w rondelku, wlać do miski z mąką i zmiksować, na końcu wbić jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrobić (jeśli będzie się zbytnio kleić to można dodać(...)Czekoladę połamać, wrzucić do miski, zalać mlekiem i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić mieszając. Rogaliki z jednej strony zanurzać w czekoladzie i obtaczać w orzechach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 192

szklanki cukru trzcinowego, łyżkę masła i 2 szklanki mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą(...)koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki- Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec 15 minut w 160 st. z termoobiegiem, góra, dół.ZDROWIE W NADZIENIU:ORZECHY:są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a wiec regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.Obniżają też poziom "złego" cholesterolu i zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Pokochasz

Wypisz Wymaluj
Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem 316

oraz „Ciasto na niedzielę” . Źródło przepisu tutaj . CIASTO: 40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania 7 dag masła 3/4 szklanki mleka opakowanie 7 g drożdży instant 1/3 szklanki cukru laska wanilii 2 żółtka 2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie z dyni hokkaido 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE: 12 dag orzechów włoskich drobno posiekanych – u mnie blenderem 5 dag cukru(...)solą. Dodać mokre składniki, całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość

Kuchenne zapiski Edyty
Banana Bread, czyli Chlebek bananowy 178

słodkich chlebów, tym bardziej z bananami, ale muszę przyznać, że ten jest wyjątkowy! Nie za słodki, raczej ciężki, z wyczuwalną nutą bananów. Ja chlebek, a można nawet powiedzieć bananowe ciasto, upiekłam w zdrowszej wersji- z mąki pszennej pełnoziarnistej. Naprawdę polecam wypróbować! :)     Składniki:   300 g mocno dojrzałych bananów (ok. 3 sztuk) 240 g mąki pszennej (w wersji(...)zdrowszej- mąka pszenna pełnoziarnista) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 duże jajka oczyszczonej  150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki płynnego miodu  garść orzechów włoskich     Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz orzechy wymieszać w misce. Banany rozgnieść widelcem na papkę, a następnie połączyć z miodem, jogurtem i roztrzepanymi jajkami. Dodać

Nastoletnie Wypiekanie
PIERNIK Z BAKALIAMI 199

dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki:40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych(...)mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką.Przepis bierze udział w konkursie

Z Majeczką w kuchni
Ciasto na jesienną chandrę i... kto do Was pisze...:) 136

zmodyfikowałam do własnych upodobań. Część mąki zamieniłam na pełnoziarnistą, a część marchewki na dynię. No i dorzuciłam moje ulubione bakalie. Zatem śmiało możecie kombinować z własną wersją smakową :) Ciasto na małą kwadratową blaszkę Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka startej na grubych oczkach dyni 1 szklanka startej(...)cytryny lub pomarańczy po solidnej garści:  rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mikser na bok. Do ciasta dodajemy dynię, marchewkę i skórkę z cytrusa; za pomocą łyżki wszystko łączymy

My simple kitchen
Ciasteczka orzechowe 173

Doskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do

W kuchennym oknie Ewy
Mleczne ciasto z orzechami włoskimi i czekoladą 197

Na jesienny czas bardzo przydają się pomysły na ciasta idealne do ciepłej kawy lub herbaty ( w szczególności do herbaty! Tak, jestem herbaciarą i się tego nie

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania