ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:143/267)

Ciasto marchewkowe 1 162

jest zdecydowanie jednym z najlepszych. Ciasto marchewkowe /na dużą blachę / 6 jajek 3 szklanki cukru 3 szklanki mąki 2 szklanki oleju 3 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki marchewki (drobno startej) 1 płaska łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej garść rodzynek (opcjonalnie) garść orzechów włoskich posiekanych szczypta soli Masa 1/2 litra śmietany 36% (schłodzonej

Biały fartuszek
Leniwiec (czekoladowe ciasto z jabłkami) 176

Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Ciasto jest niezwykle prooooste, więc pewnie stąd ta nazwa. (Znane jest też jako "salceson".) Nie trzema go monotonnie wyrabiać, mieszać, czy precyzyjnie odmierzać składników. A w smaku? Rewelacja! Oprócz pięknego zapachu podczas pieczenia - później kusi swą wilgotnością i posmakiem orzechów. Koniecznie spróbujcie!     (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 7 jabłek(...)szklanki oleju 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych) 1/4 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia) W dużej misce warstwami ułożyć: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej. Całość odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Di gotuje
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 179

oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie(...)wiórki kokosowe, orzechy, wymieszać. 4. Marchewkę osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 177

oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie(...)wiórki kokosowe, orzechy, wymieszać. 4. Marchewkę osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej

Mała Cukierenka
Tort o smaku Ferrero Rocher 172

pół łyżki drobnego cukru do wypieków 150g zmielonych orzechów włoskich 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 i pół łyżki mąki 1 i pół łyżki kakao Trzeba upiec dwa takie biszkopty lub podwoić składniki i upiec jeden, który później należy przekroić na pół. Ja piekłam 2 osobne. Wykonanie ciasta: Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę(...)kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty. Składniki na krem: 300g miękkiego masła (1,5 kostki) 300g czekolady - gorzkiej 6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym 7-8 kopiastych łyżek Nutelli Wykonanie kremu: Czekoladę należy rozpuścić

Mania Wypiekania
Piernik dyniowy z orzechami pieczony w foremkach PapilArt. 168

szklanka posiekanych orzechów włoskich   2 szklanki startej dyni na średnich oczkach tarki 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera  2 foremki PapilArt   Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 195

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród

Czarnawisienka
Jak zrobić Kluski z makiem? 297

gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane) 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo(...)olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste,  wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto makaronowe musi uzyskać trochę ciepła z rąk. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kwadraciki tzw. łazanki, zostawiamy aby lekko podeschły

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zawijaski z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan :) 166

cienkie plastry. 2. Rozwinięte ciasto francuskie dzielimy wzdłuż na pół, a następnie na około 4-centymetrowe pasy. Nasze ciasto musi być dłuższe niż składniki, które do niego włożymy, żeby dobrze można było zakleić zawartość naszych zawijasów - w przeciwnym razie ser i inne składniki mogą nam wypłynąć podczas pieczenia. 3. Przygotowane składniki układamy na kawałku ciasta: kawałek parówki(...)ogórka, pieczarkę i suszonego pomidora i zawijamy w cieście dokładnie zlepiając ze sobą brzegi. Tak przygotowane zawijasy układamy na lekko skropionej olejem blasze i pieczemy około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. 4. Sałatka: sałatę i rukolę siekamy na mniejsze części, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pokruszone orzechy oraz kiełki. Całość mieszamy z dressingiem. Gotową sałatkę podajemy

Bananowe Pole
PLACEK WŁOSKI 230

nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą.  Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane!  Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha. Składniki: 6 dużych jabłek 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie(...)czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.  Pieczemy w temp 180st ok 40 minut. Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Moje rogale marcińskie 300

W celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka

Pasja Smaku
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 168

gruszka 100 g suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich  PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części(...)całkiem gładka.  Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania rogalików wykorzystałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jaglane ciasteczka z kremem daktylowym z awokado i karobem 151

niecała szklanka siekanych orzechów włoskich ponad pół szklanki sezamu pół szklanki żurawiny, możecie posiekać pół szklanki ciepłej wody Krem daktylowy -1 dojrzałe awokado 3 daktyle  SYMBIO jedna trzecia szklanki mleka roślinnego 2 łyżki karobu sok z połowy cytryny szczypta kardamonu Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciepłą kaszę przełóż do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj mąkę i wyrabiaj(...)tradycyjne. Dodaj olej wodę ciągle wyrabiając, do momentu ,kiedy ciasto będzie jednolite. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj. Do zrobienia ciastek użyłam dekoratora, ściągnęłam końcówkę i wyciskałam ciasto bez końcówki, przez dość duży otwór. Następnie spłaszczałam dłońmi. Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej pergaminem i nasmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Piecz około 25 minut. Krem daktylowy.  Włóż wszystkie składniki do naczynia

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec zawijany 253

dodając rozpuszczony tłuszcz, dalej wyrabiając aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 h do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) Masa makowa: 600 g maku 170 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich posiekanych 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu(...)wystarczy jedynie zalać go wrzątkiem i po wystudzeniu odcisnąć z nadmiaru wody. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na trzy równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 m, na każdy z nich wykładamy 1/3 maku i zawijamy roladę. Każdą roladę zawijamy

Słodka Kraina Wypieków
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 227

współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy(...)odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć

Wanilia i Kardamon