ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:150/267)

Ciasto Kora 134

CIASTO: 8 białek ¾ szkl cukru 3 żółtka 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich Krem: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek  1 kostka masła 2 paczki delicji 2 galaretki owocowe sposób wykonania: Białka ubić dodać cukier , żółtka

Darcia w kuchni
Ciasteczka orzechowe- ulubione 168

kolejna blacha  pysznych ciastek.  Ciasteczka orzechowe 30dag mąki 10dag cukru 20dag masła 10dag orzechów włoskich 2 żółtka Orzechy uprażyłam lekko na patelni i zmieliłam na proszek. Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam cukier, zmielone orzechy i żółtka. Margarynę posiekałam i zagniotłam ciasto. Całość wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu formowałam z ciasta wałeczki o średnicy

Zapiski Młodej Żony
Batoniki-dopalacze (nie tylko dla dzieci!) 247

batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki dobrego kakaoopakowanie płatków kukurydzianychPrzygotowanie:Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku

Gotowanie to kochanie
Torcik urodzinowy 138

   Są takie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe.Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami.Musimy zacząć

Maminek kulinarny
Czym zagryźć stres?, ciasteczka zdrowia! 157

masła 20 dag cukru trzcinowego 15 dag mielonych orzechów brazylijskich, można je zastąpić orzechem włoskim 3 jaja 10 dag błonnika jabłkowego 1/2 łyżeczki cynamonu świeżo starta gałka muszkatołowa szczypta soli 1. Orzechy zmielić. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść zwarte ciasto.2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto. Wycinać ciasteczka lub pasy ciasta. Układać na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.3. Piekarnik

Apetyczna babeczka
Korzenne ciasteczka owsiane 402

lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając- na talerzyk wysypujemy łyżkę mąki i każde z ciastek lekko oprószamy od spodu

Smakołyki Bereniki
Chocolate banana bread 169

Banana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła(...)czas mieszając dodawać po trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta przykryć folią aluminiową

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto marchewkowe z ananasem 138

oraz antytalenciom cukierniczym. Mogę zagwarantować, że ciasto to zawsze się  udaje! Polecam! 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka milonego cynamonu 3 łyżki maku 225g brązowego cukru (można dać nieco więcej) 3 jajka 225g startej marchewki 80g ananasa z puszki 75g orzechów włoskich 100g roztopionego masła masło do posmarowania formy

Codzienne Gotowanie
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 449

kajmaku o smaku kawy 20 dag masła 10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżki rumu 1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwej Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 łyżka rumu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy Dowolna dekoracyjna posypka Sposób wykonania: Ciasto kruche: Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)oraz cukrem dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko oraz dodać żółtka, zagnieść ciasto. Rozwałkować na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto fasolą i włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 15 minut, po czym fasolę usunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić. Biszkopt: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodać

Wanilia i Kardamon
Snikers 257

Dzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i miodowe placki. Polecam przepis. SKŁADNIKI ok.600 g mąki  3-4 łyżki miodu  2 jajka 2 łyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka(...)gotujemy 2-3 godziny w wodzie. Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa ciasta

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka owsiane z bananem, orzechami włoskimi i czekoladą 135

Święta. święta i po świętach... a babcinych ciast dalej pełno... a może coś na odmianę? Pełne zdrowia i błonnika (jakże potrzebny po świątecznym obżarstwie), osłodzone bananem i gorzką czekoladą małe, chrupiące ciasteczka w wersji fit :) Składniki : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 duże jajko 2 dojrzałe(...)szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady W misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz sypką mieszankę. Wmieszać orzechy i czekoladę. Zagnieść ciasto. Nabierać po łyżce i formować kulki wielkości orzecha. Spłaszczyć dłonią

Chocolate Muffin Blog
Zdrowy sernik z malinami 190

Wystarczy trochę pokombinować. Do mojego zdrowego sernika użyłam zamiast ciasteczek - zmielone orzechy, dzięki czemu ciasto zyskało świetny aromat i smak. To samo tyczy się malin, które razem z aksamitnym sernikiem tworzą zgrany duet. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek! Składniki na spód: 140 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki pszennej/kukurydzianej Masa serowa: 3/4 szklanki cukru brązowego(...)mieszamy. Następnie do przygotowanej masy dodajemy ser i wszystko łączymy. Na upieczony wcześniej spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Wierzch polewamy sokiem malinowym z cząstkami owoców tworząc niekształtne zygzaki. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 150`C piekarnika i pieczemy około 140 minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie biały i nie wysuszy się

Słodkie Przyjemności
Ciasto z masą kajmakową 366

Ostatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i  prażonymi orzechami. Słodki smak masy  złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI   Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka(...)mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju  Krem 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa 200 g. masła 1/4 szklanki orzechów włoskich Poncz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 3 łyżki alkoholu rozpuszczalna  kawa do posypania miałka ( nie w granulkach) WYKONANIE Białka ubijamy z cukrem  na sztywna pianę

W kuchennym oknie Ewy
Tort Cesarzowej 215

spirytusu, Masa orzechowa: 100g orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru, 100 ml mleka, 100g masła, Dodatkowo: 150g orzechów ziemnych niesolonych, czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję  cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm(...)ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram. 5. Masa orzechowa : Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Masę studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania