ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:139/267)

Puszysty sernik z żurawiną, czekoladą i dżemem jagodowym 193

Składniki: ciasto: 1 kg sera na sernik o smaku morelowym 2 jajka rozmiar L 5 żółtek szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 3,2% 3 budynie śmietankowe opakowanie żurawiny 2 opakowania gotowej polewy mlecznej kilka łyżek dżemu z jagód 3 łyżki mielonych orzechów włoskich beza: 5 białek 2 opakowania cukru wanilinowego Przygotowanie(...)przez 50 minut. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 5 białek, dodaj cukier wanilinowy, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Udekoruj polewą mleczną i dżemem z jagód, posyp mielonymi orzechami. Smacznego słodkiego

Zasmakuj Kuchni
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 346

łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Drugą, surową wykładamy do blaszki, a następnie przykrywamy makiem i jabłkami. Składniki [MAK]: 200 g suchego maku 3 jajka 100 g cukru garść orzechów włoskich krojonych 3 łyżki miodu 50 g masła Wykonanie: Mak parzymy

psgotujemy
Ciasto jabłkowo bakaliowe 156

aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru  Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego  orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa migdały  Wszystkie bakalie jakie macie i lubicie(...)garści, należy je drobno pokroić   2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka cynamonu Podstawą są jabłka i orzechy włoskie. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Wszystkie bakalie pokroić, wymieszać z jabłkami, miodem i cynamonem. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić

Apetyczna babeczka
Miodownik 168

masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne , słodkie , dość ciężkie , ale jednocześnie jakże pyszne :) Składniki : foremka 25x40 Blaty miodowe: 4 szklanki mąki 130g zimnego masła 2/3 szklanki (140g)cukru 3 łyżki miodu 2 duże jajka 2 łyzeczki sody oczyszczonej 3 łyżki śmietany Warstwa orzechowa: 250 gram orzechów włoskich (lub ewentualnie orzeszków ziemnych niesolonych) 100g masła 4 łyzki cukru(...)wymieszać . Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.  Schłodzić ok pół godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części i każda z nich kolejno rozwałkować ( najlepiej na papierze do pieczenia ) na wielkość blaszki. Dwa pierwsze blaty upiec w 180'C przez ok 12 min do lekkiego zrumienienia. W tym czasie przygotować warstwę orzechową . Orzechy posiekać nożem. Na patelni rozpuścić

Malinowa Kawiarenka
Serowe kruche ciasteczka 191

Serowe kruche ciasteczka są maślane,  miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g  płatków migdałowych 75 g suszonych(...)misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 155

łyżek cukru pudru pralina: 2-3 garści różnych orzechów (np. laskowych, włoskich, ziemnych, brazylijskich) i migdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego 30 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: ciasto: Cukier ucieracie z masłem. Musi być ono miękkie, możecie je też pokroić(...)Mąkę przesiewacie, dodajecie kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujecie powoli do masy z cukru, masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier wsypujecie do rondla, dodajecie wodę i robicie karmel

GRUBY WAŁEK
Kawowe Brownie z Orzechami i Kremem 313

lekki, delikatny krem na bazie serków i śmietany kremówki…rewelacja smaków. Bardzo Wam polecam. Wspaniałe ciasto dla fanów brownie jak również dla tych, którzy jeszcze brownie nie próbowali – pokochacie je.   Składniki:   200 g ciemnej czekolady (minimum 50% kakao) 200 g orzechów włoskich 200 g masła 150 g mąki 100 g kakao 600 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru(...)miksera dodajemy łyżka po łyżce wymieszane suche składniki. Na sam koniec dodajemy Crème fraiche, ubijamy do otrzymania pustej masy. Następnie wsypujemy pokrojoną czekoladę i orzechy. Formę o wymiarach 25 x 36 wykładamy papierem, wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Nie powinno być za suche, lekko

Made By Mom And Son
Ciasto mocno czekoladowe 305

Składniki:szklanka mąki1,5 szklanki cukru6 jajek20 dag masła2 tabliczki gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczenia10 dag posiekanych orzechów włoskich10 dag rodzynektabliczka białej czekolady do dekoracjiWykonanie:Masło

Gorący kąsek
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 614

kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 mały(...)wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki z orzechowym nadzieniem 187

rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić w Cukieteria. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej typ 500 90 g masła 200 ml mleka 1,5 łyżeczki drożdży suszonych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli Nadzienie:  0,5 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl orzechów ziemnych niesolonych 50 g cukru

Ala piecze i gotuje
Ucierane ciasto z brzoskwiniami 135

będę musiała upiec jeszcze jedno. To ciasto znika z talerza w mgnieniu oka! Ucierane ciasto Składniki: 180 g masła, miękkiego 180 g cukru, u mnie po połowie biały i brązowy 4 jajka 125 g zmielonych migdałów 150 g mąki 100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy 3 duże brzoskwinie szczypta soli Lukier(...)koniec dodaj po jednym jajku i miksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami, pokrojonymi orzechami i lawendą. Dodaj do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do okrągłej formy posmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Za pomocą suchego patyczka sprawdź czy ciasto jest upieczone. Wyjmij

codojedzenia
Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową 187

łyżki mąki 4 łyżki cukru 6 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu Do dzieła!!! W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier a w drugiej rozpuszczone masło, jogurt, esencję waniliową, jajka. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i mieszamy aż masa będzie gładka - ciasto jest bardzo gęste. Dodajemy pokrojone na pół truskawki - delikatnie mieszamy(...)Przekładamy ciasto do foremek na muffiny. Kruszonka: W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon i orzechy po czym dodajemy zimne masło - rozcieramy palcami aż powstanie drobna posypka. Posypujemy ciasto posypka delikatnie ja dociskając. Muffiny pieczemy ok 25-28 minut w 180 stopniach. Z tej porcji wyszło mi ok 20 sztuk średniej wielkości

sierotka maRysia w kuchni
King 121

dzień mamy oprócz prezentu ciasto... Mamusiu, z najlepszymi życzeniami! King Składniki: jasny biszkopt , 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 250 g wafelków orzechowych (bez polewy), 10 łyżek mleka w proszku, 10 łyżek mleka, 70 g orzechów włoskich, 300 ml kremówki, łyżka cukru pudru, tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Jasny biszkopt przygotowujemy według przepisu . 150 g wafelków kruszymy, dodajemy płynne mleko, mleko(...)Masę przekładamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na masę wafelkową. 100 g wafelków bardzo drobno kruszymy i posypujemy nimi bitą śmietanę. Startą czekoladą posypujemy wierzch ciasta. (Ja wafelki i czekoladę pokruszyłam za pomocą rozdrabniacza). Smacznego

paapilotkaa
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 261

ostudzone masło lub margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz ubitą pianę z białek, wszystko lekko wymieszać, wylać na masę makową i wyrównać. Składniki na masę orzechową: 4 jajka; 100 g orzechów włoskich; 2 łyżki mąki pszennej; 5 łyżek cukru pudru; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka(...)rozpuszczą. Całość lekko przestudzić. Składniki na krem orzechowy: 200 g masła; 0,5 l mleka; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; 1 cukier waniliowy; 80 g cukru kryształu; 50 g orzechów włoskich zmielonych + 6 łyżek mleka; Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (5-6 łyżek mleka). 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. 1 0,5 szkl. mleka

In my kitchen
Babeczki makowe z kruszonką 155

szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Składniki na masę makową:  500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć   3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu(...)maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie  Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania