ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:131/267)

Ciasto Kukułka (bez pieczenia) 2215

Przepis od Pani Elżbiety W. Ciasto nie wymaga pieczenia, warto jednak przygotować je dzień wcześniej aby się przegryzło. Składniki na formę: 30 x 25 cm Składniki na krem: 300 g cukierków Kukułka 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 0,5 litra mleka) 200 g miękkiego masła 200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (u mnie pół(...)lodówce przez 30 min. Smacznego! Ciasto Kukułka Ciasto Kukułka Ciasto Kukułka Ciasto Kukułka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 g cukierków Kukułka 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 0,5 litra mleka) 200 g miękkiego masła 200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (u mnie pół na pół) 1/4 szklanki wódki lub Spirytusu

moj przepis na
Sernik gotowany na biszkopcie orzechowym 295

coś nam opadnie lub nie wyjdzie. Ten sernik to propozycja dla fanów sernika i orzechów. Składniki: *Ciasto: 6 jajek 1 płaska łyżka kawy mielonej 200 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zmielonych orzechów włoskich *Masa sernikowa: 1 kg przynajmniej dwukrotnie zmielonego twarogu - nie z "wiaderka"  150 g masła 3/4 szklanki cukru(...)biszkopt. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy około 10 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy orzechy, kawę, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników na najniższych obrotach. Spód małej formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzony

Piekę, bo lubię
Daktylowe ciasto z czerwonymi pomarańczami i malinami 134

Super słodkie wegańskie ciasto! Macie ochotę? Bez jajek, mąki, cukru, masła, glutenu za to diabelsko słodkie :) Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK. Zamiast wiśni namaczanych w alkoholu dodałam maliny a zamiast orzechów włoskich, migdały. 320 g świeżych daktyli bez pestek 0/5 szklanki mielonych migdałów 0/5 szklanki wiórków kokosowych garść bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki dobrej

Mienta blog
Piernik z automatu do chleba 232

cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby dopiec w programie “pieczenie”.(Pieczenie w piekarniku -180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Chleb z rodzynkami i orzechami 152

Dzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie". Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się  mieleniem zboża(...)Młyn Kopytowa 140 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Ciasto właściwe 610 g mąki chlebowej pszennej typ 750  Młyn Kopytowa 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 510 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant cała biga 140 g orzechów włoskich 100 g rodzynek Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć

Ala piecze i gotuje
kruche ciasteczka z kremem chałwowym 161

ciasteczka są bardzo wyraźne w smaku i przyjemnie chrupiące. Swój smak zawdzięczają nie tylko pysznemu kremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować(...)łyżki wódki na wierzch: 100 g mlecznej czekolady 3-4 łyżki orzechów włoskich 3 łyżki mleka Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tureckie półksiężyce 136

koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów cukru pudru kieliszek rumu lub spirytusu(...)ubić na sztywną pianę i delikatnie przełożyć do masy, następnie wsypać mąkę, kakao i zmielone orzechy Wszystko lekko wymieszać, wyłożyć na blachę i równo rozsmarować. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 20-25 minut Wyjąć z piecyka i odstawić do wystygnięcia. Ciasto ma być płaskie, ponieważ będą z niego wycinane ciasteczka w kształcie półksiężyców Lukier robimy tak: cukier

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
klasyczny murzynek w polewie 152

szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.  Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciastaCiasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około(...)minut w 180*C. Wystudzić. Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam 160

drożdży instant lub 40 g świeżych 1 szklanka cukru 500 g mąki 1 szklanka mleka 250 g masła 3 jajka szczypta soli 150 g powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mleka do posmarowania 100 g białej czekolady, posiekanej 2 łyżki śmietanki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki. W małej(...)jego rozpuszczenia, odstaw do ostudzenia. W misce miksera zmiksuj jajka z mieszanką mleczną i przygotowanymi wcześniej drożdżami, po czym partiami dodawaj przesianą mąkę. Wyłóż połowę ciasta do formy, na to powidła, orzechy i wyłóż drugą połowę ciasta. Wysmaruj wierzch mlekiem i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Włóż wyrośniętą babkę do piekarnika i piecz przez

karmelowy
Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 165

najlepszych serników jakie upiekłam. Polecam! Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami Składniki na ciasto (tortownica 26 cm): 250 g mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich (200 G) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1,5 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: powidła(...)łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkować. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić posiekane orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden

Mania Gotowania
Świąteczny sernik 2801

skórki pomarańczowej w syropie Dodatkowo: 40 dag  masy krówkowej o smaku orzechowym 50 g pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg(...)minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmarować masę krówkową, posypać orzechami. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Pani Walewska zwana też Pychotką 229

ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy

Cynamonowe szczęście
Keks razowy 106

łyżek oleju rzepakowego (ok. 50g), - 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g), - 10  suszonych moreli (ok. 100g), - ½ szklanki  wiórków kokosowych (ok. 45g), - ½  szklanki  orzechów włoskich (ok. 50g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), -   2 łyżki miodu (ok. 48g), - ½  łyżeczki zmielonego cynamonu, - łyżka kakao (ok. 10g). Do namoczenia bakalii : - ¼ szklanki soku porzeczkowego (ok. 50 ml). Polewa(...)polewę czekoladową: rozpuszczamy w kąpieli wodnej kostki czekolady i łączymy z mlekiem. 7. Ciasto polewamy przygotowaną polewą. Keks jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę C (pochodzącą z suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z orzechów włoskich i czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Rogale Świętomarcińskie 198

mało. Z wyrobionego ciasta formujemy prostokąt i wkładamy go do lodówki na 1h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, tak aby krótsze boki były na górze i na dole. Pozostałe 200g masła tniemy na cienkie paseczki i rozsmarowujemy je równomiernie na całości naszego ciasta, zostawiając ok 0,5cm marginesu. Następnie składamy prostokąt na 3, 1/3 ciasto zakładamy do góry(...)następnie jeszcze raz do góry. Sklejamy brzegi i rozwałkowujemy znowu na kształt prostokąta. Ponownie składamy ciasto na 3 części, tak jak wcześniej i schładzamy je przez 45 min w lodówce. Czynność powtarzamy łącznie 3 razy, pamiętając o chłodzeniu ciasta. Po trzecim wałkowaniu ciasto w misce szczelnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki, tym razem na minimum 5 godzin, a najlepiej

charlotte gotuje
Dyniowe ciasto z kubeczka 149

płatków owsianych kilka orzechów włoskich 1 jajko kilka całych orzechów włoskich 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Otręby, płatki i orzechy zmielić na mąkę. Dodać jajko, orzechy, dynię, proszek, przyprawę i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Foremkę do zapiekania wysmarować olejem/masłem/olejem kokosowym. Przelać ciasto i piec w mikrofali 2-3 minuty.  Do podania

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania