ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:125/267)

Łaciate gofry czekoladowe z ricottą 171

kakao (lub karobu) 50 g gorzkiej czekolady 50 g orzechów włoskich Mąkę orkiszową umieścić w misce i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do oddzielnej miski przełożyć ricottę i dodać jajka. Zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 2 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do oddzielnego naczynia(...)drugiej porcji dosypać kakao i dokładnie zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę. Nakładać porcję ciemnego ciasta i na nim mniejsze kawałki jasnej masy. Piec około 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Posiekać gorzką czekoladę i orzechy, wymieszać ze sobą. Upieczone gofry posypać kruszonką czekoladowo-orzechową lub podać z ulubionymi dodatkami

FitKot
Chleb marchewkowy. Listopadowa Piekarnia. 153

soku z marchwi (u mnie niestety z kartonu) 3/4 szkl. rodzynek 3/4 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminku W średniej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże oraz dodajemy sok z marchwi. Mieszamy drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodajemy kolejną łyżkę lub dwie wody. Dorzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orzechowiec II 191

orzechowiec. Ciasto o wyrazistym i ciężkim smaku. Z pysznymi, karmelowymi orzechami. Składniki: Ciasto: 600 g mąki 200 g cukru 125 g masła 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) 2 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 g masła Krem waniliowy(...)wysypać mąką. Wyłożyć na nią jedną część ciasta i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (aż góra będzie złota). Drugą częścią ciasta również wyłożyć blaszkę i wylać na wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część

My simple kitchen
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 167

Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój.  Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii(...)było suchych miejsc w całości masy.    Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Gotowa masa jest lśniąca i lepka. wykładam ją równomiernie do blachy i wyrównuję powierzchnię za pomocą wilgotnej łyżki lub silikonowej szpatułki. Piekarnik należy rozgrzać do 180 st. i ciasto włożyć na ok. 40 minut. Powinno być złoto-brązowe, najlepiej zrobić próbę pod koniec pieczenia, wsunięty drewniany

I tu będę miała takie te
Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką 233

smaku maślane, dzięki jabłkom trochę wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Idealne jesienne ciasto, polecam… Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 180g jasnego brązowego cukru 200g masła w temperaturze pokojowej (o zwartości tłuszczu 82%) 3 duże jajka 100g poszatkowanych orzechów (mogą być dowolne) 100g rodzynek 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cynamonu 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g jasnego brązowego cukru 100g masła (o zwartości tłuszczu 82%) 2 garście orzechów włoskich Kruszonka: 1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół. Ciasto: 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć

Mała Cukierenka
Ciasto - orzechowa krówka. 169

Dzisiaj przy niedzieli dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto! Zapraszam! Składniki; BISZKOPT: 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1łyżeczka proszku bo pieczenia 2 łyżki kakao WKŁADKA ORZECHOWA: 25 dkg. orzechów włoskich   (zmielonych ) 3/4szkl. cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA Z ŻÓŁTEK: 1/2szkl(...)mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić. WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę

Radość kipiąca uśmiechem.
Marchewkowo-orzechowe! Łap ten dzień! 138

sobie nie wyobrażam :)     I nspiracja:  Kwestia Smaku 2 jaja 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam) 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)nagrzanym do 150 stopni (u mnie 160 st.). Na zimne ciasto wylewamy polewę i ozdabiamy w dowolny sposób. - See more at: http://www.bistromama.pl/2012/09/ciasto-marchewkowo-imbirowe.html#sthash.qhwkPOwz.dpuf Składniki: 200 g mąki  2 jajka 170 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 150 g posiekanych orzechów (mieszanych: włoskich, laskowych, nerkowca) 50 g rodzynek 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

bistro mama
Pierożki makówki 99

Odkąd poznałam smak tych wigilijnych makówek, robię je co roku. Składniki: Ciasto • 4 żółtka • 2 jajka • 125 g masła • 2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz • 1 puszka masy makowej • 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżka miodu • 1 cukier waniliowy • 1 litr oleju

To co kocham
Drożdżówki z makiem 175

Grzebieni z marmoladą , te drożdżówki to również smaki mojego dzieciństwa! Największa frajda?? Odrywanie poszczególnych warstw, pod którymi kryje się duuużo nadzienia ;). Polecam!     Składniki: (na 12 sztuk)   Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 duże jajko 1 żółtko 4 łyżki cukru 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 200 ml ciepłego mleka 50 g masła(...)aromatu migdałowego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżka miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórek kokosowych   Dodatkowo: jajko wymieszane z 1 łyżeczką mleka cukier puder do dekoracji     Przygotowanie:   Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Gilacgi- ciasto z daktylami i orzechami 170

Oryginalne ciasto, które przez Moich Domowników zostało nazwane poprostu "Kruszonką " :) Składniki:- 12,5 dag kaszy manny- 12,5 dag mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 12,5 dag masła- 20 dag suszonych daktyli- 2 łyżki miodu- 1 łyżka soku z cytryny- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu- garść siekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz(...)minut w połowie szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej pokrywamy nadzienie. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka z sezamem 228

mąki z sodą i dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy, dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy. Wsypujemy sezam i łączymy całość. Ciasto nabieramy łyżką i nakładamy na wyłożoną papierem blaszkę, zostawiamy między ciasteczkami odstępy, masa ma mieć wielkość orzecha włoskiego. Pieczemy sezamowe ciasteczka około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ciasteczka będą jasno złote. Po wyjęciu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe 237

dodać jajka oraz mąki. Wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Formować kluseczki w dowolnym kształcie, można zrobić je także tak jak kopytka. Ja uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyłam. Gotowe kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka owsiano- kakaowe. 136

Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 180 stopni około 19 minut, ja piekę z termo obiegiem. Po upieczeniu polać polewą

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka brownie grahamkowe 157

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, zmiksuj. N akoniec dodaj pokrojoną czekoladę i wszystko połącz w całość. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień formuj kulki wielkości włoskiego orzecha, u mnie około 30 gram każde ciastko. Układaj na blasze w dużych odstępach ponieważ ciastka rozpływają się. Nagrzej piekarnik na 175ºC

codojedzenia
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 148

ostygnięcia.      W misce mieszamy ser z cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc podłużny placuszek, który następnie skręcamy jednokrotnie tworząc ósemkę. Po jednej stronie wykładamy łyżeczkę dżemu, po drugiej łyżeczkę masy serowej

Rozpustne gotowanie
W czasie deszczu dzieci... 145

zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę

KUCHARNIA
Placuszki z nutellą i orzechami 114

słodkości też się ma czasem ochotę ...Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:(ciasto naleśnikowe)2,5 szklanki mąki1 szklanka wody1 szklanka mleka2 jajkaszczypta soliNutellaOrzechy włoskiePRZYGOTOWANIE:Do naczynia wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Dolewamy wodę i mleko. Dosypujemy mąkę i wszystko razem łączymy(...)jednolita masę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną masła smażymy placuszki. Jeden placek to porcja jednej łyżki kuchennej.Na talerzu układamy placuszki na przemian posmarowane nutellą. Na końcu wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

kulinarnyJa
Banany w cieście 160

pszennej 1/2 tabliczki czekolady Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i następnie przekrojone wzdłuż banany zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym  do uzyskania złotego koloru. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawać na gorąco

pieprzny smaczek
Kokosanki 189

kokosowymi. 3. Na blaszce/kratce rozkładamy papier do pieczenia. Nawilżamy ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy  kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach

My Culinary Art
Rozgrzewka przed świętami 182

zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona.   Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klikfarsz:  300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprzwykonanie:Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia grzyby gotujemy aż będą miękkie. Pieczarki

Przysmaki Karolki
Toscakaka 269

ciasto zawładnęło moim sercem i jest (na chwilę obecną :-) ) na 1 miejscu wśród moich ulubionych ciast!Delikatne i wilgotne ucierane ciasto, a na wierzchu migdały w karmelu, mmmm... niebo w gębie!Z powodzeniem migdały możecie zastąpić np. orzechami włoskimi - taką wersję też już robiłam i kilka osób może potwierdzić, że jest równie wyborna jak oryginał!Zapraszam!Czytaj więcej

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania