ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:121/267)

Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami 178

orzechy włoskie szałwia 1 umytą gruszkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z serkiem almette. Drugą gruszkę kroimy w plastry. Ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie  ciasto cienko rozwałkowujemy, kładziemy kulkę z farszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy(...)wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i zagotowujemy.Plastry gruszek i orzechu układamy w rondlu i karmelizujemy. Na koniec wrzucamy do karmelu listki szałwii. Pierogi układamy na talerzu, obok układamy plastry karmelizowanych gruszek, posypujemy orzechami, listkami szałwii i skrapiamy karmelem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik marchewkowy z musem figowym, najłatwiejszy, najsmaczniejszy 124

wersję ciasta marchewkowego. Poprzednie znajdziecie tutaj . Jeśli piekliście tamto,   zróbcie wg dzisiejszej mojej propozycji i porównajcie, które bardziej Wam   zasmakuje.     (tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1,5 szklanki)   startej na tarce o małych oczkach marchewki 260 g (1,5 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)łyżki figowego musu 110 g (1 szklanka) rozdrobnionych orzechów włoskich     Składniki na krem: 250 g serka Philadelphia – śmietankowy 200 g serka Mój ulubiony 50 miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki    musu figowego             Wykonanie ciasta: Do misy miksera wsypałam suche składniki:   mąkę, cukier, proszek

Kuchnia u Krysi
Tarta a'la makowiec 187

tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu(...)żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się

Pyry na Gaz
Deser RABARBAROWE OKO 150

Po szparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi

Kuchnia PROzdrowotna
Nie taki stary piernik z niego ... 178

...ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto czekoladowe z orzechami 119

możecie się go doczekać możecie skrócić czas pieczenia i wtedy Wasze ciasto będzie podobnie jak moje upieczone ,ale z lekkimi oznakami jeszcze ciągnącej czekolady :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 100 g mąki pszennej - 300 g cukru kryształu - 6 jajek - 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą

Zainspirowana w kuchni
Pierniczki glazurowane na święta 171

wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika

kgwjanczewo
Pierogi z kozim serem 85

łyżki) koperek   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera koziego robimy kulki z sera koziego, wielkości orzecha włoskiego. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć). Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy

R'n'G Kitchen
Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami 161

natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec okołom 10 minut w temp. 190st. Dodatkowo:  1/2 słoiczka powideł śliwkowych,  orzechy włoskie do dekoracji (użyłam Helio ). Mazurek wyjąć z piekarnika i kratkę wypełnić powidłami. Piec jeszcze około 15 minut w temp. 175st

Z miłości do słodkości
Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi 207

sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Formujemy kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę. Lekko spłaszczamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać orzechami włoskimi. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Studzimy i jemy. Smacznego! :) Grecję w 1/4 mamy we krwi, więc taki przepis na pewno

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Cynamonowe kamulce 123

Czyli zaczynamy od ubicia margaryny z cukrem. Dodajemy następnie jajko i dalej ubijamy. Dosypujemy suche składniki i możemy już mieszać łyżką. Ciasto nie powinno się kleić, ale będzie mokre. Oddzielamy małe porcje i formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem, kłaść na papierze do pieczenia i przygnieść widelcem. Piec w temp. 180 stopni przez

Karczma Honorietty
Ciastka z kaszy manny 148

misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier oraz kaszę mannę. Następnie dodajemy jajko i miękkie masło, przyprawę do deserów. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy je ręką i posypujemy płatkami migdałowymi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach

Aga w kuchni
Torcik orzechowo pomarańczowy. 137

orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonychPomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować.Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy  lekko natłuszczonej.Piec w temp.180stop.z termoobiegiem 45min.Przygotować gnache, polewę czekoladową .100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady.Wierzch ciasta(...)posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache.Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca

Kulinarny karnet Christophera
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 120

niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie i łączymy razem z ciastemCiasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, a następnie w dłoniach je delikatnie spłaszczamy. Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w nagrzanym

Food Square
Miodownik tradycyjny 185

opakowania cukru waniliowego lub migdałowego ·       2 lub 3 łyżki śmietany ·       szklanka cukru pudru Orzechy: ·       paczka orzechów włoskich (300 g) ·       2 łyżki masła ·       2 łyżki miodu(...)Przygotowanie: Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach. Ja używam blachy 32x24 cm. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić orzechy i jeszcze chwile gotować

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania