maku białego 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie : Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki(...)cukier waniliowy . Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 220 st. C na złoty kolor. Cukier puder wymieszać z cytrynkami , ma mieć konsystencję lejącą. Udekorować lukrem i pokrojonymi orzechami włoskimi. Smacznego :) Wszystkich zainteresowanych
Sama słodycz i szczypta chilinastępnie wlewamy kawę. Masa powinna być gęsta. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40-45 minut, a najlepiej do czasu, gdy patyczek wbity w środek ciasta(...)wyciągnięciu będzie suchy. Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym i kawą. Przekładamy torcik połową kremu, a drugą połowę rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Torcik orzechowo-kawowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuLepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak
Anielska Kuchnia Anizamiast musu z jabłka dałam dżem malinowy..Ta porcja ciasta wystarcza na 9 mufinek..więc jak ktoś chce zrobić więcej lub mniej to trza zmienić proporcje..ja oczywiście zrobiłam z większej porcji.. 120 g mąki pszennej 75 g miodu 30 g cukru pudru 1 łyżeczka sody 50 g orzechów włoskich 150 g musu jabłkowego 20 g drożdży(...)jabłkowy (zrobiony z 1 jabłka) i wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Na końcu dodać mąkę i pokrojone orzechy i dokładnie zmiksować [ mieszałam łyżką].Napełnić ciastem foremki na muffinki i zostawić na godzinę [ u mnie tylko 20 minut]do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut
Moje domowe kucharzeniełyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżeczek (z górką) masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko cukier puder do oprószenia orzechy włoskie Helio Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość mieszamy(...)masy orzechowej z kawałkami orzechów, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut. Babeczki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Następnie oprószamy je cukrem pudrem i na wierzch każdej układamy kawałek łuskanego orzecha włoskiego. Podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories
Słodkie okruszkiSkładniki:Ciasto drożdżowe:375 g mąki pszennej1 jajko150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyNadzienie:100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan)sok z 1/2 cytryny2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiKruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem(...)masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu Oddzielić białko od żółtka, Białko, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i łyżkę mąki, zmiksować. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto, Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, gdy wierzch lekko się zetnie, przewrócić na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogmleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując
FitKotmleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując
FitKot130ml ciepłej wody 250g mąki pszennej pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 60 g orzechów włoskich 50g oliwek czarnych Wykonanie: Drożdże wymieszać z miodem i łyżką maki. Pozostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać 3 łyżki oliwy i drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić oliwki i orzechy
Pyry na GazJeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące
UgotujmyTo.plcukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2/3 łyżeczki (4g) sody oczyszczonej 120g orzechów włoskich Wykonanie: - masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać purée z dyni (jeśli purée nie jest gęste, należy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy - orzechy posiekać na dość
Smakołyki BerenikiSkładniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 2/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych lub zmielonych 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2/3
Moja Galeria Smakuprzykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać. Składniki na polewę: 180g cukru 180g posiekanych orzechów włoskich 150g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje. Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową. Przepis pochodzi z książki "103 ciasta
Mania WypiekaniaOraz sposób przygotowania : http://www.youtube.com/watch?v=SvvESzBU-fQ Ja zamiast rodzynek dodałam 100 g orzechów włoskich. Zalecam także dodać 450-500 ml mleka do masy torcikowej, a
ClauditteMissCooking