Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta 150 ml mleka 2
Moje domowe kucharzenieciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, więc nie tylko pyszne ale i zdrowsze niż tradycyjne. składniki: ciasto: 250 g masła 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 150 g jogurtu greckiego 60 g cukru pudru jajko nadzienie: 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki cukru z wanilią 0,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka kwaśnego dżemu lukier: 250 g cukru pudru łyżka
6niebookoło 60kcal w tym 1,7g białka, 2,7g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. SKŁADNIKI: 60g ziaren amarantusa- przed ugotowaniem 80g banana obranego ze skórki 20g gorzkiej czekolady 20g orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Amarantus ugotować według(...)instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody; następnie wystudzić Banana rozgnieść widelcem i wymieszać dokładnie z amarantusem Dodać drobno posiekaną czekoladę i orzechy włoskie Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia Wykładać na papier po łyżce ciasta, delikatnie rozpłaszczyć Ciasteczka piec 30 minut w piekarniku nagrzanym
peanutbuttermonsterżółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła Lukier z orzechami 300 g orzechów włoskich u mnie KRESTO 200 g masła 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE Ze składników na ciasto wyrobić kulę. Podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część i upiec na złoto(...)stopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około
Z Kuchni Do Kuchnikoniec "oblizałam " łyżkę od ciasta...no i okazało się, że nie dodałam cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj.,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki
Moje domowe kucharzeniewłasnych smaków 250 g serka mascarpone 100 g startych orzechów włoskich Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków. Uwaga Ciasteczka
O kuchni z uczuciemciepłej wody 125 ml mleka 1 jajko Z tej ilości składników przygotowuję 8 dużych składanych ciastek i 2 placuszki, które lepiej podzielić, czyli kolejne 6 lub 8 porcji. Ciasto można przechować albo już całkowicie gotowe jako płat w folii przez 4 dni albo przed wałkowaniem. Kiedy planujemy już dokonać ostatniego aktu jakim będzie nadziewanie i pieczenie wyjmujemy je z lodówki(...)cukru, cukrem wanilinowym i troszkę cynamonu. Mieszam, odstawiam, aby cukier z sokiem oblepił rabarbar słodkim syropem, a ja robię drugie wypełnienie - orzechy włoskie drobno siekam, - mieszam z łyżką miodu i - kwaśną śmietaną, jeszcze kilka kropli soku z cytryny Ciasto po około godzinie poza lodówką rozkładam na oprószonym mąką blacie, jeśli trzeba jeszcze trochę wałkuję, tak na pół centymetra. Część ciastek
I tu będę miała takie teCiasto: 70 g gorzkiej czekolady 70% 70 g margaryny 1 żółtko 100 g mielonych orzechów włoskich Masa serowa: 2 jogurty greckie (800 g) 6 jajek opakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g) 1,5 szklanki purée z dyni 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa toffi: cukier(...)Czekoladę połamałam na kostki i ogrzałam w mikrofali, A gdy już zmiękła, dorzuciłam margarynę i również podgrzałam. Następnie dorzucam mielone orzechy i mieszam razem z żółtkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim ciasto. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjąć i odstawić całą blaszkę na kratkę studzącą. Jogurty miksujemy razem
Karczma HonoriettyPrzepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 ¼ szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 170 g maku zmielonego 1 łyżka miodu 15 g orzechów włoskich, posiekanych 55 g cukru 40 g rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości ok. 8 cm. Zacząłem od ciasta. Zgodnie z zaleceniami autora przepisu najpierw wrzuciłem do garnka masło i wlałem mleko, a następnie gotowałem aż do momentu rozpuszczenia masła. Kolejnym(...)masy. Zamontowałem na mikserze haki do wyrabiania ciasta i włączyłem go na takich średnich obrotach dodając pierwsze jajko (trzeba skoordynować wbijanie jajek aby się nie zważyły – hym… sądzę że mi ta czynność wyszła ). Kiedy pierwsze jajko zmiksowało się z zawartością wbiłem drugie a za moment trzecie. Następnie tak gotowe ciasto przenosimy do worka cukierniczego (którego oczywiście dalej
Kuchenne Wariacjewykorzystaniem tego kremu. Składniki: 200 g zmielonych orzechów włoskich 200 g mleka 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol Przygotowanie: Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej(...)łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol i po raz ostatni zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu. Krem jest gotowy do przełożenia tortu, ciasta czy jako dodatek do deseru. Podczas chłodzenia krem odpowiednio stwardnieje. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanielistopada spokojnie zdążycie. Składniki na ciasto; 5 dag - drożdży 1 szklanka mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 1 kg mąki pszennej 10 dag roztopionego masła Składniki na nadzienie; 10 dag białego maku Skworcu 10 dag orzechów włoskich 10 dag migdałów garść rodzynek 1,5 szklanki cukru pudru(...)zaparzenia maku i bakalii lukier grubo posiekane orzechy włoskie Przygotowanie; Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło, kolejno porcjami dodawać mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Pod koniec ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.fajne. Przepis znalazłam tutaj - klik . Troszkę go pozmieniałam, dałam więcej mąki i do ciasta nie dawałam oleju, bo naleśniki smażę na bardzo małej jego ilości, a jak dałabym do ciasta i potem jeszcze do smażenia, to dla mnie byłoby już za dużo, cukru tez dałam mniej, bo ogólnie ja do naleśników jak mają być na słodko, to cukru nie dodaję(...)jajka 1,5 łyżki cukru trzcinowego olej do smażenia Farsz: 8 jabłek cynamon miód (jakieś 3 łyżki) orzechy włoskie (2 garście) Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie i mąkę. Wszystko miksujemy (ciasto może być ciut rzadsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na odrobince oleju smażę naleśniki. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka
kruche babeczkiorzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo: polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy powidłami(...)posypujemy rodzynkami i połową orzechów. Beza: Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, mieszamy. Połowę piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami. To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy
słodki bratekprzylepionym ciastem. Ciasto z wierzchu dość gęsto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż zrobi się lekko złotawe i ciemniejsze na brzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie masę jabłkową. Następnie ubić schłodzone białka na najwyższych obrotach, jak piana będzie już(...)jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami
Przepysznik - BLW i nie tylko