ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:103/267)

1562. Bajaderka 188

Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta  150 ml mleka 2

Moje domowe kucharzenie
orzechowa szarlotka z połówkami jabłek 111

ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, więc nie tylko pyszne ale i zdrowsze niż tradycyjne. składniki: ciasto: 250 g masła 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 150 g jogurtu greckiego 60 g cukru pudru jajko nadzienie: 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki cukru z wanilią 0,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka kwaśnego dżemu lukier: 250 g cukru pudru łyżka

6niebo
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 191

około 60kcal w tym 1,7g białka, 2,7g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. SKŁADNIKI: 60g ziaren amarantusa- przed ugotowaniem 80g banana obranego ze skórki 20g gorzkiej czekolady 20g orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Amarantus ugotować według(...)instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody; następnie wystudzić Banana rozgnieść widelcem i wymieszać dokładnie z amarantusem Dodać drobno posiekaną czekoladę i orzechy włoskie Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia Wykładać na papier po łyżce ciasta, delikatnie rozpłaszczyć Ciasteczka piec 30 minut w piekarniku nagrzanym

peanutbuttermonster
Ciasto miodowo-orzechowe 124

żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła Lukier z orzechami 300 g orzechów włoskich u mnie  KRESTO 200 g masła 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżki miodu akacjowego  MIODY POLSKIE Ze składników na ciasto wyrobić kulę. Podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część i upiec na złoto(...)stopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około

Z Kuchni Do Kuchni
Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami 185

koniec "oblizałam " łyżkę od ciasta...no i okazało się, że nie dodałam cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj.,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki

Moje domowe kucharzenie
Ciastka -orzeszki 156

własnych smaków 250 g serka mascarpone 100 g startych orzechów włoskich Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków. Uwaga Ciasteczka

O kuchni z uczuciem
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 139

ciepłej wody 125 ml mleka 1 jajko Z tej ilości składników przygotowuję 8 dużych składanych ciastek i 2 placuszki, które lepiej podzielić, czyli kolejne 6 lub 8 porcji. Ciasto można przechować albo już całkowicie gotowe jako płat w folii przez 4 dni albo przed wałkowaniem. Kiedy planujemy już dokonać ostatniego aktu jakim będzie nadziewanie i pieczenie wyjmujemy je z lodówki(...)cukru, cukrem wanilinowym i troszkę cynamonu. Mieszam, odstawiam, aby cukier z sokiem oblepił rabarbar słodkim syropem, a ja robię drugie wypełnienie - orzechy włoskie drobno siekam, - mieszam z łyżką miodu i - kwaśną śmietaną, jeszcze kilka kropli soku z cytryny Ciasto po około godzinie poza lodówką rozkładam na oprószonym mąką blacie, jeśli trzeba jeszcze trochę wałkuję, tak na pół centymetra. Część ciastek

I tu będę miała takie te
Dyniowy "sernik" 121

Ciasto: 70 g gorzkiej czekolady 70% 70 g margaryny  1 żółtko 100 g mielonych orzechów włoskich Masa serowa: 2 jogurty greckie (800 g) 6 jajek opakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g) 1,5 szklanki purée z dyni 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa toffi: cukier(...)Czekoladę połamałam na kostki i ogrzałam w mikrofali, A gdy już zmiękła, dorzuciłam margarynę i również podgrzałam. Następnie dorzucam mielone orzechy i mieszam razem z żółtkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim ciasto. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjąć i odstawić całą blaszkę na kratkę studzącą. Jogurty miksujemy razem

Karczma Honorietty
Makowe babeczki 1337

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła  2 ¼ szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 170 g maku zmielonego 1 łyżka miodu 15 g orzechów włoskich, posiekanych 55 g cukru 40 g rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Nastoletnie Wypiekanie
Mini eklerki z kremem waniliowym 139

łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości ok. 8 cm.   Zacząłem od ciasta. Zgodnie z zaleceniami autora przepisu najpierw wrzuciłem do garnka masło i wlałem mleko, a następnie gotowałem aż do momentu rozpuszczenia masła. Kolejnym(...)masy. Zamontowałem na mikserze haki do wyrabiania ciasta i włączyłem go na takich średnich obrotach dodając pierwsze jajko (trzeba skoordynować wbijanie jajek aby się nie zważyły – hym… sądzę że mi ta czynność wyszła ). Kiedy pierwsze jajko zmiksowało się z zawartością wbiłem drugie a za moment trzecie. Następnie tak gotowe ciasto przenosimy do worka cukierniczego (którego oczywiście dalej

Kuchenne Wariacje
Krem orzechowy-najlepszy! 11098

wykorzystaniem tego kremu.     Składniki:   200 g zmielonych orzechów włoskich 200 g mleka 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol Przygotowanie: Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej(...)łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol i po raz ostatni zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu. Krem jest gotowy do przełożenia tortu, ciasta czy jako dodatek do deseru. Podczas chłodzenia krem odpowiednio stwardnieje. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Rogale Marcińskie. 139

listopada spokojnie zdążycie. Składniki na ciasto; 5 dag - drożdży 1 szklanka  mleka 6    jajek 2 łyżki  cukru 1 kg  mąki pszennej 10 dag roztopionego masła Składniki na nadzienie; 10 dag  białego maku Skworcu 10 dag   orzechów włoskich 10 dag  migdałów garść rodzynek 1,5 szklanki  cukru pudru(...)zaparzenia maku i bakalii lukier grubo posiekane orzechy włoskie Przygotowanie; Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło, kolejno porcjami dodawać  mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Pod koniec ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami 123

fajne. Przepis znalazłam tutaj - klik . Troszkę go pozmieniałam, dałam więcej mąki i do ciasta nie dawałam oleju, bo naleśniki smażę na bardzo małej jego ilości, a jak dałabym do ciasta i potem jeszcze do smażenia, to dla mnie byłoby już za dużo, cukru tez dałam mniej, bo ogólnie ja do naleśników jak mają być na słodko, to cukru nie dodaję(...)jajka 1,5 łyżki cukru trzcinowego olej do smażenia Farsz: 8 jabłek cynamon miód (jakieś 3 łyżki) orzechy włoskie (2 garście) Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie i mąkę. Wszystko miksujemy (ciasto może być ciut rzadsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na odrobince oleju smażę naleśniki. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka

kruche babeczki
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 124

orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo:     polewa czekoladowa WYKONANIE  Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy powidłami(...)posypujemy rodzynkami i połową orzechów.  Beza: Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, mieszamy. Połowę piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami. To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy

słodki bratek
Szarlotka z papierówek 289

przylepionym ciastem. Ciasto z wierzchu dość gęsto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż zrobi się lekko złotawe i ciemniejsze na brzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie masę jabłkową. Następnie ubić schłodzone białka na najwyższych obrotach, jak piana będzie już(...)jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania