ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:108/267)

CIASTO BAJADERKA 452

SKŁADNIKI  NA MASĘ :  100-200 g herbatników szkolnych  150 g biszkoptów  300 g ciasta czekoladowego lub pierniczków czekoladowych 50 g rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonych 50 g kokosu 100 g orzechów (ziemne, laskowe, włoskie ) 1 olejek rumowy 2 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu(...)PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki na masę rozdrabniamy ( ciasta, ciastka i orzechy ), można robotem, blenderem lub tłuczkiem. Wsypujemy do miski, dodajemy rodzynki, kokos, olejek i masę czekoladową. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i będą stanowiły jedną zwartą masę. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią aluminiową. Na dno i boki rozkładamy herbatniki.  W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i nasączamy

Kulinarne Fantazje Marioli
100 przepisów na Sylwestra 1317

Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem(...)balsamico Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Delicja ciasto na wyjątkowe okazje 1097

pijane biszkopty z nutką kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy pomarańczowa galaretka, to taki akcent orzeźwiający przełamujący słodycz? Ciasto: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 200 g (ok 1,75 szklanki) drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka wiórków kokosowych 2 pełne łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy na sztywno z solą, następnie(...)proszek, mieszamy delikatnie.  Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki

Cynamonowe szczęście
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 203

szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminu przygotowanie W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki

Stare Gary
NADZIEWANE GRUSZKI W CIEŚCIE CZEKOLADOWO-KAWOWYM 167

Nawet się nie spodziewałam, że uda mi się spędzić tak cudowną wigilię! Było bardzo ciepło, rodzinnie i spokojnie. Choć byłam daleko od swoich bliskich nie czułam

Przepisy Aleksandry
Tarta bananowo-brzoskwiniowa 174

ciasto. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm).  1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.  Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem.  Banany obrać(...)banany.  Posypać delikatnie bułką tartą.  Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać orzechy.  Delikatnie wymieszać.  Pianę z białek rozprowadzić na brzoskwiniach.  1/3 ciasta pokruszyć na białka. Tartę piec ok. 30 -40 minut w temperaturze 175/180 stopni.  Smacznego

Kuchnia smaków
Tykwanik. 149

łyżka bułki tartej2 łyżki cukru pudru do posypania plackaNadzienie. 80 dag oczyszczonej dyni3/4 szkl. cukru1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobnosok z 1 cytryny1 łyżeczka otartej skórki z cytryny1/2 łyżeczki cynamonuDo przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.Nadzienie.Kostki

Kulinarny karnet Christophera
Pyszny piernik 506

pierników " firmy Skworcu 1 łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao Skworcu2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka250 ml mleka2 jajka2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa:1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %1 łyżka kawy zbożowej100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania:Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C.W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło(...)roztrzepane widelcem jajka.Wszystko energicznie mieszamy.Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.Piec ok. 50 - 55 minut.Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa:Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.Mieszamy aż polewa zgęstnieje.Polewany nią ostudzony

Słodkości i nie tylko
piernik z wkładką owocową 157

mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 6 jabłek szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu 1/2 szklanki orzechów włoskich  łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru kostka masła dodatkowo: herbata z rumem polewa czekoladowa Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą(...)dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować. Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem, dodać do masy jajecznej. Wrzucić owoce i orzechy, wymieszać. Przełożyć do blaszki w której piekło się ciasto piernikowe. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik orzechowy z masą kawową 163

Anioły witają Nowy Rok pysznym orzechowym tortem z masą kawową. Życzymy Wam  słodkości..... Składniki na ciasto: 8 jajek 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej 30 dag orzechów włoskich zmielonych Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, wylać na tortownicę i piec ok 35 minut(...)żeby się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów. Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy.Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję

Anioły w kuchni
Szarlotka z bezą na kruchym owsianym spodzie 149

płatkami owsianymi, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i żółtko, a całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie wykładamy nim kokilki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajmy posiekane rodzynki i orzechy włoskie. Mieszamy z cukrem, cynamonem, kakao i wanilią. Przekładamy do kokilek. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto Kruszynka 243

Bardzo kruche ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie

charlotte gotuje
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 145

około 1/2 szklanki i około 30 g kawy Inki. Nasza ekipa: zdjęcie od fotografa z warsztatów zdjęcie od fotografa z warsztatów zdjęcie od fotografa z warsztatów Przepis w oryginale podaję: Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym Składniki: ·          olej roślinny, 450 ml ·          mąka(...)posiekane orzechy włoskie, 150 g ·          kawa zbożowa Inka klasyczna, 150 g (dodałyśmy 3 łyżki) Sposób wykonania: 1.       Nagrzej piekarnik do ok. 160-170 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. 2.       Wymieszaj wszystkie składniki ciasta marchewkowego w misce, aby dobrze

SMYKWKUCHNI
Naleśniki z pieczarkami 187

cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag żółtego sera 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy(...)pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Można podać polane ketchupem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas wykonania: ok. 1 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Ciasteczka jeżyki 149

jedna z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu. Moje dzieci bardzo lubią wałkować ciasto swoimi małymi wałeczkami :) ale najbardziej podoba im się ozdabianie ciasteczek :) Zanim zabierzecie się za pierniki to polecam Wam zrobienie ciasteczek jeżyków. Proste, waniliowe ciasteczka oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Składniki na ok. 50-55 ciasteczek: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru(...)posiekanych orzechów włoskich 1. W misie miksera umieścić masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksować około 5-ciu minut. Dodać jajko, zmiksować. Dodać przesianą mąkę. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść z ciasta kulę. Gdyby ciasto było bardzo klejące dodać odrobinę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 h. 2. Ciasto wyjąć i rozwałkować na podsypanej mąką

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania