ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:110/267)

Placek snickers. 135

włoskich Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy na parze. Kiedy będzie cała rozpuszczona dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Margarynę z cukrem łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno. Układamy kolejno: ciasto, śmietana(...)ciasto, kajmak i posypujemy orzechami. Smacznego

Magia jedzenia.
Ciasto z nadziewanymi śliwkami 103

użyć migdałów, które doskonale imitują pestki śliwek, co wprawia w konsternację niejedną degustującą ciasto osobę. Składniki: • 1 kg śliwek węgierek • 5 jajek • 250 g mąki krupczatki • 250 g masła • 250 g cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy • połowki orzechów włoskich – taka sama ilość jak śliwek • cukier puder do posypania Wykonanie: • Masło utrzeć(...)białek. • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. • Śliwki lekko naciąć z wąskiego końca, aby wyjąć pestkę, a w jej miejsce włożyć połówkę orzecha. • Śliwki ułożyć na cieście skórką w kierunku ciasta. • Piec 45 minut w 180 st.C. • Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem

To co kocham
Ciasto marchewkowe 147

łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok. 50 ml) - 4 plastry ananasa świeżego (ok. 320g), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - cynamon, gałka muszkatołowa, imbir. Sposób przygotowania 1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę z dodatkiem miodu. 2. Do białek dodajemy żółtka. 3. Do jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe, drobno starte marchewki, pokrojonego(...)imbirem. 5. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min. Ciasto jest bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - β karoten (pochodzącą z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z orzechów włoskich), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 113

łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka   Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku)   1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce zrobić wgłębienie, do dołeczka wkruszyć drożdże, wsypać cukier(...)kilka minut aż trochę podrośnie. Po tym czasie wymieszać łyżką, dodać jajko i wyrobić ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół

Radość kipiąca uśmiechem.
Murzynek 125

Dzisiaj zapraszamy Was na murzynka Dodatkowo chcielibyśmy się pochwalić, że nasz przepis można było znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej Ciasto: - 1 jajko - 200 g cukru

Kuchenne Wariacje
Orzechowy mazurek 147

pszennej szymanowskiej - 75 g masła - 50 g cukru - 2 żółtka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka lodowatej wody Szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Składniki na mniejszą tortownicę, lub formę tarta. MASA ORZECHOWA: - szklanka obranych orzechów włoskich i laskowych - 4 łyżki passion friut & lime curd (to taki odpowiednik lemon curd tyle że z marakui i limonki

SMYKWKUCHNI
Wiewiórka z orzechami i jabłkami 200

składników z jesiennymi darami czyli jabłkami i orzechami. Znane jest także pod nazwą ciasto amerykańskie lub ciasto salceson. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jabłka 150 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oraz olej i dokładnie miksujemy

Na Ciasteczkowych Papierach
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 147

proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi - 1 duża cebula - szklanka sparzonych orzechów włoskich - sól, pieprz - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 jaka - 2 renklody  ponadto: - 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem WYKONANIE: ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej

SMYKWKUCHNI
Ciasto wiewiórka 180

się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej

Kuchnia domowa Ani
Mazurek kajmakowy 323

pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor(...)Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni

Ala piecze i gotuje
Pyszne ciasto ,,brzydal'' - śliwkowo jabłkowe w wersji fit bez tłuszczu i cukru !! 139

kokosowe) i dzień od razu staję się trochę lepszy :) Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki :  3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek  ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao   2 jajka pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej(...)możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45-60 minut w temperaturze 180 stopni , sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło, ciasto wyjmujemy z blaszki dopiero jak całkowicie ostygnie.  Smacznego:)  Do przygotowania przepisu zainspirował mnie ten przepis

zdrowa vege kuchnia
Włoskie pączki ptysiowe 220

Małe ptysiowe pączusie , to karnawałowy włoski przysmak .  Choć smakują wyśmienicie nie zastapią mi tradycyjnego pączka z różaną konfiturą. O smażeniu prawdziwych pączków mogę sobie w tej chwili tylko pomarzyć, a więc również w tym roku  mini pączusie z kremem /lub bez muszą mi wystarczyć.  Smażone na głębokim tłuszczu, posypane cukrem lub nasączone likierem   np. Alchermes(...)mieszając drewnianą łyżką gotować ok. 2 min. -Ciasto przełożyć do miski, a kiedy przestygnie dodać aromat i stopniowo  po jednym jajku /energicznie mieszając/, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. -Rozgrzać olej. -Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego / z ozdobną końcówką/. -Na papier pergaminowy wyciskać małe  pączusie/ wielkości orzecha włoskiego/ ,które następnie przełożyć  /zsunąć/ do gorącego

Zakamarki mojej kuchni
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 155

zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała, nie mówiąc już o mączce migdałowej, która to wchodziła w skład oryginalnego przepisu. Na szczęście miałem sporo orzechów włoskich, wystarczyło je tylko zmielić...Zaczyn:60 g zakwasu pszennego120 g mąki orkiszowej razowej90 g soliWymieszaj dokładnie składniki i odstaw do fermentacji na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Pamiętaj o przykryciu(...)foremki a 20cm):270 g zaczynu330 g zaparki200 g mąki orkiszowej razowej 300 g mąki luksusowej (typ 550)200 g zmielonych orzechów włoskich250 g wody6 soli7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut. Zagnieć krótko i odstaw na godzinę. Złóż 2 razy

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z kremem orzechowym i pijaną wiśnią 446

orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus   Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę(...)wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus.   Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte

Jadło i czytadło
Czekoladowe ciasto z serka wiejskiego. 236

łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego ok. 60 ml mleka pasek posiekanej gorzkiej czekolady ekologiczne wiśnie, śliwki i orzechy włoskie Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Następnie przelać ciasto do natłuszczonego naczynia, na wierzchu udekorować bakaliami i piec około 30 minut (grzanie górne i dolne). Po upieczeniu wyjąć, lekko

Poranek na słodko

Proponowane wyszukiwania