ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:105/267)

Miodownik orzechowy 122

sztWARSTWA ORZECHOWAorzechy włoskie posiekane -300 gmiód -2 łyżkicukier -0,5 szklmasło -100 gKREMmasło -200 gcukier waniliowy -2 opakmąka pszenna -2 łyżki mąka ziemniaczana -2 łyżkimleko -0,5 lcukier -3/4 szklPOLEWAtabliczka czekolady mlecznej0,5 tabliczki czekolady gorzkiejPRZYGOTOWANIE:CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciastoCiasto podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem(...)Piec w 180 stop.przez 15 minut. WARSTWA ORZECHOWA Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić. KREM Połowę mleka odlać, resztę

Kuchnia Danusi
Szarlotka z jaglanki 165

dlatego, że akurat mam pod dostatkiem jabłek z ogrodu rodziców, a po drugie uwielbiam szarlotki.  Jak sprawić aby ciasto odpowiadało zdrowym wytycznym? Czasami wystarczy trochę wyobraźni. Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać, że to królowa kasz. To prawda, jest doskonała nie tylko ze względu na swoje właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm(...)mąki owsianej, którą bardzo często używam w kuchni rezygnując ze zwykłej i niezdrowej mąki pszennej oraz mielone orzechy. W moim przypadku laskowe, gdyż włoskie niestety mnie uczulają. Do tego zdrowy olej kokosowy. Co wyszło sami widzicie. Jak smakuje? Musicie zrobić to ciasto by się przekonać. Moja rodzina wystawiła pozytywną opinię, a co najważniejsze szarlotkę jadły dzieci, które są najsurowszymi sędziami

Przysmaki Karolki
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 177

wody w temperaturze pokojowej 150 g miękkiego lazura bez skórki pół szklanki mieszanki orzechów włoskich (w kawałkach) i pestek dyni wrzątek łyżka-dwie mąki bezglutenowej (np. z manioku lub ryżowej; w ostateczności może być mąka pszenna)   Na kilka godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb uaktywnić zakwas - wyjąć z lodówki ciasto z poprzedniego wypieku chleba, dodać mąkę żytnią i tyle(...)kilka godzin na blat w kuchni, by był naprawdę miękki, podobny w konsystencji do gorgonzoli. Gdy zakwas stanie się aktywny, wymieszać w misce mąkę orkiszową, mąkę pszenną i sól. Orzechy zalać wrzątkiem - wody powinno być tyle, by przykrywała orzechy. Do suchej mieszanki dodać aktywny zakwas i stopniowo dolewać wodę. Wyrabiać bardzo gęste ciasto (z ledwością dające się wyrobić za pomocą

Weekendy w domu i ogrodzie
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 355

Listopad był dla mnie bardzo chorowity. Zaczęło się już pod koniec października, a do dzisiaj nie mogę powiedzieć, że jestem zdrowa. W samym listopadzie byłam aż

Ratunku obiad
Bajaderki 172

Moje Wypieki , wyszły doskonałe, mięsiste, nie za słodkie, idealne :) Składniki: 600 - 700g suchego lub zakalcowatego ciasta 100g biszkoptów 1/3 szklanki ciepłego mleka 300g gęstej, twardej marmolady wieloowocowej 100g tartej, białej czekolady  100g mielonych migdałów 1 szklanka rodzynek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych + 1/2 szklanki do obtoczenia 100g rozpuszczonego masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki

Cakes By Kejt
Orzechowy we francuskim cieście 306

przez sito na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i margarynę. Margarynę posiekać w mące, dodać żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Masa orzechowa: 300 g mielonych orzechów włoskich; 300 g cukru pudru; 9 żółtek; 11 białek; szczypta proszku do pieczenia; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę

In my kitchen
Seromakowiec 425

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód(...)góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka

Oryginalny smak
ciasteczka orzeszki 3753

jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą.  Składniki na około 60 ciasteczek: na ciasto: 3 szklanki mąki  250 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli na krem: 150 g orzechów włoskich 200 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki rumu Mąkę przesiać. Białka(...)pianę z białek. Ocet wymieszać z sodą i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzi formować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i nadawać im kształt wałeczka.  Foremkę do pieczenia orzeszków rozgrzać i nakładać ciasto do otworów. Zamknąć foremkę i mocno docisnąć. Ustawić na ogniu i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Współpraca z firmą Skworcu 182

marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw korzennych skomponowana w taki sposób, aby wydobyć z wołowiny(...)Suszone owoce Morwy białej idealnie sprawdzą się jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla

Słodkości i nie tylko
Torcik bananowo - truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. Cholera jakie to dobre! 368

Torcik zrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło

Bon Appetit Małgorzaty
Makaroniki pistacjowe 209

mojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a

moj przepis na
Szybkie i zdrowe babeczki na prezent 243

łyżeczkaMielone migdały 1łyżeczkaOtręby orkiszowe 1łyżeczkaOlej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki2 orzechy macadamiaszczypta proszku do pieczenia2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitoluPrzygotowanie:1/ Do miski wbijamy jajko, dodajemy resztę składników prócz orzeszków macadamia i dokładnie mieszamy na w miarę trwałą konsystencję którą nabierzemy łyżeczką2/ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, nakładamy łyżeczką ciasto do jednorazowych foremek na muffinki i wbijamy orzecha

Kuchnia PROzdrowotna
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 204

koper włoski) pokrójcie na mniejsze części, posmaruj oliwą i ugrillujcie lub upieczcie w piekarniku. Następnie pokrójcie w kostkę i dodajcie do miski z pęczakiem. Pomidory i ogórki pokrójcie w kostkę i dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI(...)zawińcie nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki imbiru

karmelowy
Ciasto marchewkowe z ananasem 141

łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp. 170 stopni polecam jedzenie ciasta z serkiem homogenizowanym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec 202

maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka(...)Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania