Suche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego) Mokre: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego) Nadzienie: 2 długie łodygi rabarbaru 1/2 łodygi rabarbaru pocięta na paski do przybrania ciasta na wierzchu Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy w paski, wkładamy(...)zmięknie. Wszystkie suche składniki składniki mieszamy w dużym naczyniu (ja zwykle wcześniej przesiewam mąkę, sodę i proszek przez sito). Dolewamy mleko, siemię lniane wymieszane z wodą i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy rabarbar z patelni i jeszcze raz mieszamy. Masa jest trochę twarda, ale ciasto zmięknie od rabarbaru. Wykładamy ją na blaszkę (u mnie 21 cm x 21 cm) wyłożoną papierem
Lamarida.plPyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam połączenie maku z kokosem :) Polecam! Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 12 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru 200 g masła Sposób przygotowania(...)cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach. 2. Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę
Na Ciasteczkowych Papierachpudru do dekoracji Przygotowanie Masło stopić w rondelku. Morele i orzechy pokroić. Banana utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu oprószyć
Zielona Kuchniapieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek około 150 g mleka Przygotowanie : Odmierzoną mąkę wymieszać z solą, drożdżami i proszkiem do pieczenia, mleko zagrzać Jajko roztrzepać, wlać do ciasta, dodać jogurt, oliwę z oliwek i letnie mleko - wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto. Mleko dodawać ostrożnie, by ciasto miało dość elastyczną konsystencję
Proste Potrawyostrej papryki sól, pieprz 500 ml oleju (lub mniej) Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na około 3 centymetrowe kawałki. Doprawić sola i pieprzem. W misce zmiksować mleko, jajko, piwo, proszek do pieczenia i mieloną paprykę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor
Moja Galeria Smakuszklanka mąki pełnoziarnistej (dałam żytnią) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mleka Mieszamy ze sobą serek i jaja, dosypujemy mąkę, proszek i kakao, mieszamy dolewając mleka tak, by powstałe ciasto było dość gęste, ale spływało z łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub jeśli macie dobrą patelnię jak np. ta , bez tłuszczu)Podawać
Cynamonowe szczęściekakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki mleka Przygotowanie: Na stolnicy siekamy masło z mąką, cukrem trzcinowym, kakao, jajkami, proszkiem, sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wałkujemy i wykrawamy nasze ulubione kształty. W 175 stopniach pieczemy je około 15-20 minut. Słodka kaszanka, to jest
Lawendowe Niebostole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli, Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę
Cynamonowe szczęściełyżeczka proszku do pieczenia spora garść jagód mąka olej do smażenia nadzienie 1 kostka białego sera śmietana cukier Jajko rozbełtać z cukrem, dodać maślankę i mleko. następnie proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąkę , ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykłe naleśniki, Dodać jagody i wymieszać. Smażyć małe pulchne naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Przekładać naleśniki
Gotowanie jest łatwespeculoos~ *z dodatkiem mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~150g puree z dyni ~jajko ~40g mąki owsianej Fresano ~15g mąki kokosowej ~cukier/ksylitol/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ew. 2-3 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Puree łączymy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki (opcjonalnie dodajemy trochę mleka jeśli ciasto będzie za gęste), mieszamy, rozgrzewamy patelnię z małą ilością
breakfast of dreamssobie. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczamy
Aga w kuchnimleko kwaśne, 0,05 l olej smalec cukier puder cukier waniliowy proszek do pieczenia -1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką porcje ciasta
Kuchnia Danusijajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 200 g cukru pudru szczypta soli 5 łyżeczek żelatyny 200 – 300 g owoców (np wiśni , brzoskwiń lub ananasów z puszki) 500 g twarogu 500 g serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę(...)następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko ucieramy na gładką masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 4 łyżki mleka i stopniowo po łyżce mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Tak otrzymujemy masę, z której powstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy
Kulinarna Patilogiakakaową bitą śmietaną i z cukrem pudremSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 2 szklanki mleka 1,5% tł. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta) 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej cukier puder do oprószenia gofrów szklanka śmietanki do ubijania(...)wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na sztywno. Do drugiej, dużej miski dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, aromat waniliowy oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, podajemy oprószone cukrem pudrem
Moja smaczna kuchniajajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 30x18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Masa mleczno-orzechowa : mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka(...)podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia
Smakołyki Asi