proszku i egzotyczny aromat kokosa. Najlepiej stosować ją do ciast i batoników ponieważ nie zastyga na zupełnie twardo. Doskonale smakuje na wszelkich batonikach muesli. Składniki: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 czubata łyżka kakao 1 czubata łyżka masła 50 ml mleka 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych ewentualnie 2 łyżki cukru Do rondelka wlać
Ze smakiem bez glutenumąka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 4 łyżeczki płaskie, jajka 8 sztuk "L", maślanka 1/2 szklanki, mus z dyni 250 ml, herbata 1/2 szklanki, mocno owocowa posypka kolorowa Dekorada Delecta - ile potrzeba ciasto nie jest za słodkie, można dać z 2 lub 2,5 szklanki cukru jak lubi się mocno słodkie ciasto masło, mleko, cukier, aromat, kakao zagotować
W Mojej Kuchni Lubięlatem zdarza mi się je piec. Polecam, to jeden z moich ulubionych jabłeczników. :-) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g zimnej margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru + 6 łyżek do budyniu 4 i 1/2 szklanki mleka 2 duże budynie, takie na 3/4l mleka (u mnie śmietankowe) 1,5 kg słodkich jabłek 1. Do miski przekładamy mąkę(...)pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika. 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń
Szefowa kuchniwyglądem jak i smakiem. Piekłam w ciemnej blaszce o wymiarach 33x23cm.Składniki ciasta:- 200g miękkiego masła- 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru)- 8 jajek (osobno białka i żółtka)- 500g mąki orkiszowej u mnie typ750 , lub 3 szklanki pszennej- 4 łyżki mleka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- śliwki (ilość wg uznania)Dodatkowo:- cukier trzcinowy do posypania (ok.1-2 łyżki(...)trzeba- płatki migdałów- kruszonka do posypania ciastaMiękkie masło ucieramy z ksylitolem, dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z utartą masą. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy, wykładamy wydrążone śliwki i obsypujemy
Smaczne Zdroweoczu i dla podniebienia. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka czubata mąki krupczatki 25 dag masła 3 jajka 30 g cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Masa : 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe Dr.Oetker(...)czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki. Masa: Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń. Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód
Wanilia i KardamonSkładniki na ciasto: 750 g mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru pudru(...)łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy kostka masła Wykonanie:Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę
Czerwona Porzeczkaciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast(...)zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie d odać 150 ml dobrej jakości mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej . Do bajaderek czekoladowo - kokosowych nie dodaję dżemu i cukru, ale proporcjonalnie zwiększam ilość kremu czekoladowego (np. Cadbury Choc Spread). Kupując mleko kokosowe warto zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu kokosowego, im go więcej tym lepsze mleko. Moim zdaniem najlepsze jest takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowanie przekąski do spożywanych napoi – paprykę w cieście. Nie były to całe papryki lecz jej kawałki. Składniki na: Papryka w cieście dwa jajka dwie szklanki mąki dwie łyżeczki proszku do pieczenia jedna szklanka mleka dwie łyżki masła dwie papryki […] The post Papryka w cieście appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to – upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru(...)mleka – barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton) * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę, dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni
Szybko Tanio SmacznieDodawać po jednym jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Mleko rozmieszać z syropem truskawkowym i barwnikiem. Dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 25-30 minut(...)utrzeć z cukrem na bardzo jasną puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać mleko, wymieszać. Na dnie formy rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Na masie kakaowej ułożyć wycięte serca, jedno za drugim. Na serca i dookoła nich wyłożyć pozostałe ciasto, dokładnie rozprowadzić
Pełny talerzwzględu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu kawałków kurczaka w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym curry, papryką w proszku i granulowanym czosnkiem oraz panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 2 pełne talerze: 1 kg piersi z kurczaka 1,5 szklanki mąki Ok. ¾ szklanki mleka Ok. ¾ -1 łyżeczka curry Ok. ¾ -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki(...)paski o długości mniej więcej 3-4 cm. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku curry, papryką w proszku, czosnkiem, solą i pieprzem. Teraz pora przygotować panierkę. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę
Fabryka pomysłówbardzo ładnie wygląda, szybko się robi i najważniejsze, że smakuje.... wyjątkowo (foremka 25x36 cm) Składniki na ciasto: 250 g miękkiego masła 8 żółtek 160 g drobnego cukru 290 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 białka 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kokosową: 5 białek(...)łyżki mleka 150 g chałwy waniliowej Wykonanie ciasta jasnego i kakaowego: Masło, żółtka i cukier utarłam na puszystą masę. Nie przerywając ucierania przesiałam do masy mąkę z proszkiem do pieczenia a po chwili wlałam mleko. Białka ubiłam na sztywno, dodałam do masy, wymieszałam łopatką i podzieliłam na dwie części. Do jednej
Kuchnia u Krysiziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła(...)Piec 30-40 minut w temperaturze 180 st.C. Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową
cucinaremąki 12 dkg cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 13 dkg masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka mleka 1 kg jabłek 15 dkg masła 22 dkg cukru 10 dkg rodzynek 5 dkg płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.Tortownicę wysmarować tłuszczem
Moje domowe kucharzenieszklanki wody 1/4 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej gwiazdki czekoladowe Mleko, cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę. Wystudzić. Do tej masy wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z sodą i powidła. Zmiksować na gładkie ciasto, miskę przykryć ściereczką i odstawić(...)przekroić na połowę. obie części nasączyć herbata z rumem. Przełożyć dżemem pomarańczowym. Masło, wodę i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i energicznie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy polewa mocno zgęstnieje posmarować nią ciasto, posypać skórką i udekorować gwiazdkami. Wstawić do lodówki aby polewa stężała, inaczej może spłynąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia