łyżeczki soli, 20 g masła( rozpuszczonego nie gorącego ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około 250 g mąki ( tyle ile zabierze sobie ciasto ) ( pół na pół kukurydziana i pszenna) Sposób przygotowania: Mąkę pszenną zaparz wrzątkiem, potem dodaj mleko, proszek, sol i mąkę kukurydziana. Na końcu dodaj masło i wyrób na gładką, elastyczną masę. Uformuj z niego placki i smaż
Wielki apetytmargaryny do pieczenia - 1/2 szklanki mleka - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - garść żurawiny - garść borówek Margarynę ucieram z cukrem, dodaję jaja, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Starannie wszystko mieszam. Wylewam ciasto na blachę i wrzucam owoce. Piekę w temp. 170'C przez ok. 70 minut (termoobieg). Babeczka bardzo smaczna, a rewelacyjnie smakuje, kiedy podgryza się
Wielopokoleniowozapisuję także ten wyśmienity przepis, ponieważ jest wyśmienity. Wilgotne ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)czasu rozpuszczenia wszystkich składników i powstania gładkiej masy. Rondelek odstawiamy z ognia i dodajemy do tego mleko i całość energicznie mieszamy. Następnie do tego dodajemy również jajka i mieszamy rózgą. Do innej większej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do tego cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zawartość rondelka wlewamy do mąki. Miksujemy wszystko za pomocą miksera
Ciastka i ciastaBread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 240 ml ciepłej wody - 6 łyżeczek cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki drożdży instant (1 opakowanie 7 g) - 8 łyżek mleka w proszku - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek Sposób wykonania jest dokładnie taki, jaki już podawałam (teraz(...)jednak podwoiłam proporcje). Dla przypomnienia: do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy przez 15 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski przekładamy na stolnicę i chwilę ugniatamy, rozciągamy, aż stanie się
mojewypiekiinietylkowypieków3 jajka200 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao Składniki na polewę:100 g czekolady mlecznejłyżka masłałyżka mlekaDzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :) Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić(...)wymieszać.Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać i dodać do ciasta (fot.2). Wszystko dokładnie wymieszaćPrzygotować foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane ciasto (fot.3). Wyrównać (fot.4). Piec w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut, do momentu "suchego patyczka".Przygotować polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę z masłem i z mlekiem w kąpieli wodnej - a następnie
Świat Ciastatroszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny Masa: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Dodatkowo: 0,5 kg śliwek cukier puder do posypania cynamon Wykonanie(...)wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć na blachę. Z 3 szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w niej 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakosztujcie a nie pożałujecie :-) Jabłecznik syryjski JABŁECZNIK SYRYJSKI Składniki na blachę 25 x 35 Na ciasto: 500g mąki pszennej 160g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli 190ml mleka Na wyłożenie: ok 2 kg jabłek skórka otarta z 1 cytryny(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej Do posmarowania wierzchu: 2 łyżki domowego dżemu morelowo-brzoskwiniowego 1 łyżka wody Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy posiekane masło, cukier oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut
peggiwkuchniorzeźwiające wypieki dla mających ochotę na pobawienie się w dekorację babeczek dla ciekawych syropu limonkowego Składniki na ciasto: 125g masła (miękkiego) 125g cukru 2 jajka skórka z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 175g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) szczypta soli Składniki na syrop cytrynowo-limonkowy: 60g cukru pudru sok z połowy cytryny(...)cukrem na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny wraz z jajkami. Wymieszaj po czym dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ponownie porządnie wymieszaj. Na końcu dodaj mleko i śmietanę i wymieszaj, by składniki się połączyły. Ciasto nałóż do papilotek i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, rozłóż na kratce i gorące babeczki
Mania Wypiekaniaczekoladowa cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję. Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam
Takie tam pichceniepiernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę:Ciasto:* mąka pszenna- 4 szklanki* jajka- 4 szt.* mleko- 2 szklanki* cukier- 1 szklanka* masło- 250 g* powidła śliwkowe- 1 słoiczek* kakao- 3 czubate łyżki* przyprawa do piernika- 1 łyżeczka* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda- 1 łyżeczkaPolewa:* czekolada mleczna- 100 g* powidła śliwkowe- 2 czubate łyżkiCiasto(...)nastawić na 175 stopni.W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kakao.Masę przelać do dużej misy miksera.Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać.Na koniec delikatnie dodać pianę z białek.Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem
Kraina Miodem Płynącamąki pszennej 16 g cukru waniliowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka kokosowego 125 g masła lub margaryny 3 – 4 jabłka. Dodatkowo na wierzch po upieczeniu: ½ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka Wiórki kokosowe Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać(...)stopniowo po jednym całym jajku. Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać stopniowo na przemian suche wymieszane składniki i mleko kokosowe. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników. Jabłka obrać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i na wierzchu ponacinać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Na wierzch poukładać połówki jabłek nacięciami do góry
Na słodko lub wytrawniekubeczki po 200ml śmietany 30% Pilos • 1 śmietan fix • 4 łyżki cukru • dowolne owoce PRZYGOTOWANIE : Do miski dajemy mąkę, mleko, olej, proszek, żółtka i 1 cukier waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy (trzepaczką) lub miksujemy, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i mieszamy, gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, studzimy na kratce. Śmietanę wkładamy na 30 minut do zamrażalnika
KUCHNIA POLSKAkropli aromatu rumowego dowolne owoce Wykonanie:Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne
Walijskie Pichceniełyżeczka sody pół szklanki oleju słonecznikowego 3/4 szklanki mleka ryżowego 3 łyżki miodu 4 małe jabłka Mąkę wsypałam do miski, dodałam proszek oraz sodę. Następnie dodałam olej, mleko i miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleka, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąkę. Jabłka obrałam i pokroiłam w plasterki. Przygotowane jabłka
nietadieta